Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
18/01/2023

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου για τις καταρρακτώδεις βροχές

18-01-2023 17:07

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το Υπουργικό Συμβούλιου, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Στις δηλώσεις του είπε πως «ενημερώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα για τις εκτιμήσεις για τις ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στη Λάρνακα, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εκείνο το οποίο θέσαμε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι οι καταγραφές συνεχίζονται ακόμη, όμως υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση και βεβαίως υπάρχει μια καταρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ο κ. Νουρής πρόσθεσε πως «η πρώτη εκτίμηση διαλαμβάνει ότι στη Λάρνακα έχουμε περίπου ζημιές σε 53 κατοικίες και 3 επαγγελματικά υποστατικά, στη Δρομολαξιά έχουμε ζημιές σε 8 κατοικίες και σε 5 αυτοκίνητα, και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ζημιές σε 43 κατοικίες, 17 εκ των οποίων είναι εξοχικά και 26 είναι μόνιμες κατοικίες». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και κάποιες ελαφρότερες ζημιές σε 12 ξενοδοχειακές μονάδες και 33 επαγγελματικά υποστατικά.

Σημείωσε ότι «έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών για το ύψος των ζημιών». Εξήγησε ότι «επειδή ακριβώς υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και επειδή έχουν υποβληθεί πάρα πολλές ενστάσεις από αυτές που έχω αναφέρει, οι οποίες, επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν είναι της ίδιας σημασίας μεταξύ τους, ζητήσαμε σαν Υπουργείο Εσωτερικών εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο να επανέλθουμε στην επόμενη συνεδρία με λεπτομερή καταγραφή και συγκεκριμένη πρόταση».

Ανάφερε ο Υπουργός ότι «έχει ληφθεί η απόφαση ότι ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες να υπάρξει αποζημίωση πάντα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Επομένως επιφυλασσόμαστε για την τελική μας θέση και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όταν τεθεί ενώπιον του η λεπτομερέστερη εκτίμηση των ζημιών».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν υπάρχουν ευθύνες για τυχόν κακοτεχνίες και κατά πόσο θα αναζητηθούν παράνομες παρεμβάσεις, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά. «Όχι μόνο θα αναζητηθούν, αλλά ήδη πολλές είναι σε διαδικασία», υπογράμμισε.

«Όμως αυτό που θέλω να υπερτονίσω, σύμφωνα πάντοτε με τις απόψεις των πλέον ειδικών, και ξεκινώ από την Μετεωρολογική Υπηρεσία, είναι ότι το φαινόμενο το οποίο έχει παρατηρηθεί, είναι φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Νουρής. Διευκρίνισε ότι αναφέρετε στην μεγάλη ποσότητα βροχής η οποία δημιούργησε δυσκολίες στα θέματα απορροής.

Αναφερθείς εξάλλου στις υποδομές είπε ότι «στην πόλη του Παραλιμνίου έχουν ήδη γίνει βελτιωτικά έργα τα τελευταία χρόνια, τα οποία όντως έδειξαν τη διαφορετικότητα της προσέγγισης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο απορροφήθηκαν τα όμβρια, γι΄ αυτό και δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα εντός της πόλης του Παραλιμνίου».

Στις περιαστικές περιοχές όμως, συνέχισε, «εξαιτίας συγκεκριμένης φυσιογνωμίας εδάφους όπως στην περιοχή του 3ου Δημοτικού σχολείου ή του νέου Σταδίου της Ένωσης Παραλιμνίου υπάρχει μια λεκάνη», και εξήγησε πως εκεί υπήρξε μια πολύ μεγάλη συσσώρευση νερού.

Σημείωσε ότι εκτιμάται πως ακόμα κι αν υπήρχαν περισσότερα βελτιωτικά έργα, ενδεχομένως να μην υπήρχε η δυνατότητα να απορροφηθεί το νερό. Παρά ταύτα, είπε, «κρατώ ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ήδη έχουμε περιλάβει από την προηγούμενη χρονιά στο νέο ταμείο συνοχής της ΕΕ μια επιδότηση της τάξης των €7 εκ., βελτιωτικά έργα όσον αφορά τα θέματα απορροής στην ευρύτερη περιοχή του Παραλιμνίου, η οποία υλοποίηση των έργων θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα».

Σε ερώτηση για το συνολικό κόστος των ζημιών ο Υπουργός απάντησε ότι «μια αρχική εκτίμηση μιλά για €105 χιλιάδες στην περιοχή της Λάρνακας, €30 χιλιάδες στην περιοχή της Δρομολαξιάς» ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση για την Αμμόχωστο.

(ΝΙΚ/ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα