Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
15/12/2021 01:59:57 PM

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα»

15-12-2021 13:30

«Ουδέν καινόν υπό τον ήλιο».

Ποτέ δεν παρουσιάσαμε ότι το ολοένα διογκούμενο μεταναστευτικό ζήτημα διαμορφώνει συνθήκες αγγελικά πλασμένες για την κοινωνία μας, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες.

Πότε δεν κρύψαμε ότι το σύστημα ασύλου και υποδοχής της χώρας έχει ξεπεράσει τα όριά του. Ότι στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», χωρητικότητας 800 ατόμων, ο αριθμός των διαμενόντων έχει ξεπεράσει τα 2.500 άτομα, με τη χωρητικότητα να ξεπερνά το 310%.

Ποτέ δεν κλείσαμε το στόμα για να αποκρύψουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι η δυνατότητα για φιλοξενία περισσότερων μεταναστών έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Πόσες φορές αναφέραμε ότι οι αυξανόμενες ροές έχουν καθηλώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες αφίξεις;

Πόσες φορές είπαμε ότι οι δυσανάλογες πιέσεις θυματοποιούν αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη;

Πόσες φορές μιλήσαμε για υπέρογκους αριθμούς που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε;

Πόσες φορές υποδείξαμε τις τεράστιες πιέσεις και δακτυλοδείξαμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών;

Πόσες φορές αναφερθήκαμε σε δημογραφική αλλοίωση, σε γκετοποιήσεις και αύξηση της εκληματικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές;

Δεν είναι ανάγκη να μας υποδεικνύουν κάποιοι το πρόβλημα, γιατί ΠΟΤΕ δεν το κρύψαμε κάτω από το χαλί. Γιατί περί προβλήματος πρόκειται, για το οποίο όμως ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΑΜΕ.

Αντίθετα, δηλώνουμε ότι ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ δεν λήφθηκαν τόσα μέτρα και ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ δεν βελτιώθηκαν τόσο οι διαδικασίες υποδοχής και εξέτασης ασύλου, όσο σε καμία άλλη διακυβέρνηση.

ΝΑΙ, πιέσαμε πολλάκις την ΕΕ και ζητήσαμε, όσο ποτέ άλλοτε, χείρα βοηθείας από τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε έκτακτη στήριξη και βοήθεια για τη διαχείριση της κρίσης. Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως μεταξύ άλλων, καταθέσαμε σύνολο προτάσεων, οι οποίες υιοθετήθηκαν από τους αρμοδίους Υπουργούς των MED5, στις οποίες ζητάμε από την ΕΕ, την τροχοδρόμηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και της πράσινης γραμμής, η οποία δεν αποτελεί σύνορο- και είναι κάτι το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση Υπουργών για πρώτη φορά.

ΝΑΙ, προσπαθούμε να κλείσουμε μαύρες τρύπες στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μήκους 180 χιλιομέτρων, η οποία αδιαμφισβήτητα δημιουργεί μοναδικές συνθήκες για την ανάπτυξη της παράτυπης μετανάστευσης. Και συνεχίζουμε με ενίσχυση των μέτρων.

ΝΑΙ, ήδη αυξήσαμε κατά πολύ τη χωρητικότητα των Κέντρων Υποδοχής για να διαχειριστούμε τους δυσανάλογους, για τη χώρα μας, αριθμούς. Την ίδια ώρα, ΟΜΩΣ, δεν μπορούμε να γεμίσουμε την Κύπρο με Κέντρα Φιλοξενίας.

ΝΑΙ, παρέχουμε κίνητρα στους μετανάστες για εθελούσιες επιστροφές στις χώρες καταγωγής τους.

ΝΑΙ, επικεντρώσαμε, όσο ποτέ άλλοτε, τις προσπάθειες μας στην εξέταση των πρόδηλα αβάσιμων αιτήσεων με ταχείες διαδικασίες και ήδη από την 01/01/21 που εφαρμόζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική, επιδώσαμε 14.762 αποφάσεις σε αντιδιαστολή με 6.468 το 2020 και 5.164 το 2019.

Αυξήσαμε, χωρίς προηγούμενο, τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου για την εξέταση αιτήσεων, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Ασύλου να ολοκληρώνει την πρωτοβάθμια εξέταση και να εκδίδει αποφάσεις εντός 10 ημερών. Την ίδια ώρα αυξήσαμε, όσο ποτέ άλλοτε, τους Δικαστές του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν και οι δευτεροβάθμιες διαδικασίες.

Κτυπήσαμε στη ρίζα το πρόβλημα με τις αφίξεις εικονικών φοιτητών, ενώ περιορίσαμε δραστικά τις περιπτώσεις εικονικών γάμων.

Προωθήσαμε συμφωνίες με τρίτες χώρες και αυξάνουμε τις επιστροφές.

Δυστυχώς, ΟΜΩΣ δεν είναι το τι πράττουμε στο εσωτερικό, ως Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Κύπρος αφέθηκε μόνη στο έλεος ενός συνεχούς βομβαρδισμού εισροής μεταναστών. Μεταναστών, οι οποίοι προωθούνται από την Τουρκία ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου από κυκλώματα που «πωλούν» την Κύπρο ως ένα φθηνό προορισμό που ανοίγει τις «πύλες του παραδείσου» προς την Ευρώπη.

Και απαντάμε πως ΝΑΙ, ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, δεν περιορίστηκαν οι αριθμοί, παρά τις προσπάθειες μας.

ΝΑΙ η πατρίδα μας για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποτελεί το κράτος μέλος που δέχεται τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογία πληθυσμού, με το ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας να αντιστοιχεί στο 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου.

ΝΑΙ, συνολικά μέχρι σήμερα για το 2021 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 12.200 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων το 85% αφορούν πρόσωπα που έχουν περάσει παράτυπα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, διά μέσου της πράσινης γραμμής.

Κατ΄ επανάληψη έχουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών αναφερθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας.

Αντί, λοιπόν, να παρουσιάζουν κάποιοι το πρόβλημα ωσάν να είναι κάτι καινούριο και πυροβολώντας την Κυβέρνηση ωσάν να έμεινε άπραγη και αδιάφορη, ας απαντήσουν τα ερωτήματα, εάν αυτό που επιθυμούν είναι να ανοίξουμε τα σύνορα της Κύπρου, δίχως μέτρα και χωρίς σταθμά, και να τη μετατρέψουμε σε έναν τεράστιο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας, όσες κι αν είναι οι δυνατότητές μας, όσο κι αν είναι το οικονομικό τίμημα για τους Κύπριους πολίτες.

Τόσο η χώρας μας, όσο και οι πολίτες της, όχι απλά δεν στερούνται ανθρωπιάς και ευαισθησίας, αλλά την επιδεικνύουν διαχρονικά. Έχουμε όλη την καλή διάθεση και πρόθεση να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και να στηρίξουμε ιδίως ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Δυστυχώς η Κύπρος δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει στους ώμους της τέτοιους αριθμούς, και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν κάποιοι.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα