Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
01/12/2022 01:54:21 PM

Ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη σε δήλωση στο πλαίσιο του Δικτύου Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιστροφές

01-12-2022 12:12

Τα αποτελέσματα των επιστροφών Υπηκόων Τρίτων Χωρών στις χώρες καταγωγής τους, εντός του 2022, έχουν φέρει την Κύπρο στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει πάρει τα εύσημα ως χώρα πρότυπο στον τομέα αυτό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, στο πλαίσιο της 2η Συνόδου του Δικτύου Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Επιστροφές που οργανώνεται στην Κύπρο, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους εξήγησε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει τη σύσταση αυτού του μηχανισμού που ονομάζεται Δίκτυο Επιστροφών.

Η Κύπρος, σημείωσε, αξιολογήθηκε μεταξύ των 27 κρατών μελών ως η χώρα πρότυπο στο θέμα των επιστροφών.

«Τα αποτελέσματα που έχουμε καταγράψει αυτή τη χρονιά, μας έδωσαν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο αυτή την πολύ σημαντική Σύνοδο του Δικτύου Επιστροφών, με τις 7000 επιστροφές που έχουμε καταφέρει εντός του 2022», οι οποίες, όπως είπε, «έχουν φέρει την Κύπρο στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μελών».

Ο Υπουργός τόνισε ότι «αυτό είναι εξαιρετικά τιμητικό για μια χώρα που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα στο θέμα της μετανάστευσης» υποδεικνύοντας πως «αυτό είναι και μια απάντηση σε όσους ενδεχόμενα αμφισβητούν τις πολιτικές που εφαρμόζουμε στο θέμα της μετανάστευσης».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «τα αποτελέσματα της Συνόδου αυτής θα καταδείξουν ακριβώς και τη σημαντικότητα των δικών μας πολιτικών, αλλά βεβαίως και θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε και τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ με δικές μας πρακτικές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές».

Ενημέρωσε ότι «οι σύνεδροι θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, αύριο και την πράσινη γραμμή για να δουν ακριβώς την ιδιαιτερότητα που η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει, που είναι βεβαίως οι διελεύσεις από την πράσινη γραμμή, που σε ένα ποσοστό της τάξης του 95% μας τροφοδοτούν με τους παράτυπους μετανάστες καθημερινά».

[Για ομιλία του Υπουργού στη Σύνοδο βλ. εδώ]


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα