Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
09/03/2023

Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

09-03-2023 20:06

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Υπουργοί των 27 κρατών μελών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης αλλά και της εσωτερικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, υποδεικνύοντας ότι οι δυνατότητες της χώρας για διαχείριση του προβλήματος έχουν εξαντληθεί. Επανέλαβε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές πιέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος ως χώρα πρώτης γραμμής και οι οποίες ξεπερνούν σε αναλογία κάθε άλλο κράτος μέλος της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη άμεσης προώθησης των εργασιών για κατάρτιση εξειδικευμένου Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν πρόσθετη αξία και θα διασφαλίζουν άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα στο θέμα της μείωσης των ροών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα αποτελεί αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης από την Τουρκία και της στοχευμένης προώθησης παράτυπων μεταναστών προς τις ελεύθερες περιοχές, τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα περιορίσουν τη δράση των διακινητών αλλά και διάφορων άλλων φορέων, όπως για παράδειγμα οι αερομεταφορείς, οι οποίοι με τη δράση ή την ανοχή τους συμβάλλουν στην υπάρχουσα κατάσταση.

Πέραν των πιο πάνω, ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα κράτη μέλη να αφουγκραστούν τις ανησυχίες της Κύπρου και να βαδίσουν μαζί της σε ένα κοινό δρόμο ουσιαστικής αλληλεγγύης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα υποχρεωτικό πλαίσιο μετεγκατάστασης που να εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως μόνο ακολουθώντας αυτό τον δρόμο θα μπορούν να υπάρχουν απτά αποτελέσματα που να ανακουφίζουν πραγματικά την Κύπρο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Nina Geogory, και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής κ. Gminder Beate, στις οποίες είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα σχετικά με την ενίσχυση των προσπαθειών της Κύπρου για διαχείριση του προβλήματος, αλλά και την υποστήριξη των θεσμών στις διεκδικήσεις της για έμπρακτη αλληλεγγύη.

(ΜΒ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα