Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
07/01/2022 12:35:47 PM

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Κύπρος: Μια ψυχούλα για 80 ευρώ»Αναφορικά με χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Κύπρος: Μια ψυχούλα για 80 ευρώ», το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι τα όσα το συγκεκριμένο δημοσίευμα καταγράφει, πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας επικοινώνησε στις 30 Δεκεμβρίου 2021 με το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέροντας ότι απαιτείτο η άμεση μεταφορά αιτήτριας ασύλου στην Ελλάδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της, ήταν αναγκαία η άμεση έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και θεώρησης εισόδου, ώστε να μπορεί άμεσα να ταξιδέψει.

Την ίδια ημέρα η Υπηρεσία Ασύλου, επικοινώνησε με την Πρόξενο της Ελλάδας στην Κύπρο και απέστειλε τα αναγκαία πιστοποιητικά που είχαν ζητηθεί. Ταυτόχρονα και πάλι την ίδια ημέρα, ενημερώθηκε το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για άμεση έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου (laissez passer). Λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική πτυχή της συγκεκριμένης περίπτωσης, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης εξέδωσε το αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον εν λόγω πρόσωπο και το έγγραφο εκδόθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2022. Επιπρόσθετα, στις 5 Ιανουαρίου 2022, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας ότι αν προκύψει οποιοδήποτε κόστος για έκδοση εγγράφων από το Προξενείο της Ελλάδας, το κόστος να καλυφθεί από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, η Πρόξενος της Ελλάδας ενημέρωσε ότι εξέδωσε την αναγκαία θεώρηση εισόδου χωρίς καμία χρέωση λόγω της ανθρωπιστικής διάστασης του θέματος.

Θεωρούμε τουλάχιστον λυπηρό να δημοσιεύονται τέτοιου είδους ανακρίβειες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρωπιστικά ζητήματα, διαστρεβλώνοντας τις πραγματικότητες χωρίς προηγουμένως να ζητηθούν και οι θέσεις των εμπλεκόμενων.

Απαντούμε λοιπόν στο ερώτημα της εφημερίδας για το «πόσο αξίζει μια ψυχή για το Τμήμα Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών» και διερωτόμαστε αν εφαρμόζεται η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Αυτό που κατ’ ελάχιστον αναμένουμε είναι η απολογία αλλά και η διόρθωση των όσων λανθασμένα γράφτηκαν, αποδίδοντας την ανάλογη σημασία όπως δόθηκε στο εν λόγω δημοσίευμα.

Υπουργείο Εσωτερικών
07 Ιανουαρίου 2022


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα