Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
23/11/2021

Ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε στο Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο «Επιχειρηματικός προσανατολισμός: Κύπρος 2021» στο Λονδίνο

23-11-2021 15:30

Μετά την περίοδο της πανδημίας προσπαθούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις υπηρεσίες που διαθέτουμε, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής σήμερα το μεσημέρι.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέστη ως ο κύριος ομιλητής στο Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο με τίτλο «Επιχειρηματικός προσανατολισμός: Κύπρος 2021», το οποίο διοργάνωσε o Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεγάλης Βρετανίας — Κύπρου, στο Λονδίνο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου είπε ότι «μετά την περίοδο της πανδημίας προσπαθούμε στην Κύπρο να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, και νομίζω το έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα».

Μέσα από την κρίση της πανδημίας έχουμε αναπτύξει έναν νέο μηχανισμό ταχείας αδειοδότησης σε διάφορα επίπεδα της χώρας μας, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις υπηρεσίες που διαθέτουμε, πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Ενημέρωσε ότι στο Συνέδριο παρουσίασε «τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η Κύπρος σήμερα μπορεί να δώσει σε όσους θα ήθελαν να επιλέξουν τη δικιά μας χώρα ως χώρο δραστηριοποίησης».

Σημείωσε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς της ταχείας αυτής αδειοδότησης είναι ξεκάθαρα εμφανή και ενθαρρυντικά».

Δήλωσε ότι ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά στις προσδοκίες της Κυβέρνησης. «Είμαι αισιόδοξος ότι με το δυναμικό που η Κύπρος διαθέτει, με το ‘δαιμόνιο’ που ο Κύπριος αναπτύσσεται επιχειρηματικά και τη διεύρυνση των κριτηρίων που έχουμε δώσει, και η οποία φαίνεται να αγκαλιάζεται θετικά, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα», είπε.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός προέβη σε παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως ιδανικός ευρωπαϊκός προορισμός για την προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Είπε ότι «η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει ένα σαφές όραμα για τον τρόπο ανάπτυξης των επιχειρήσεων». Στόχος, πρόσθεσε, «είναι να καθιερώσουμε την Κύπρο ως έναν ευημερούντα, αξιόπιστο και ανταγωνιστικό προορισμό, που θα παρέχει ευνοϊκές συνθήκες και δυνατότητες επένδυσης».

Η στρατηγική μας λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και τη φιλοδοξία να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανάφερε ο κ. Νουρής. Σημείωσε δε ότι η στρατηγική αυτή είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην παρουσίαση του ο Υπουργός αναφέρθηκε στις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων στην Κύπρο, καθώς και στο χαμηλό κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μίλησε ακόμα για τη νέα στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων, ενημερώνοντας για την εισαγωγή βασικών κινήτρων και διευκολύνσεων για μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού από επιχειρήσεις τρίτων χωρών μέσα από ένα Μηχανισμό Ταχείας Δραστηριοποίησης (ΜΤΔ), η οποία εφαρμόζεται από το Υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η νέα δέσμη κινήτρων, εκτός από τα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα, περιλαμβάνει, είπε ο Υπουργός, μια αναθεωρημένη πολιτική για προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων, οικογενειακή επανένωση και απασχόληση μελών της οικογένειας των επενδυτών, συμφωνίες κοινωνικής ασφάλισης με τρίτες χώρες, και τη νέα ψηφιακή θεώρηση Nomad για υπηκόους τρίτων χωρών που εργάζονται εξ αποστάσεως από την Κύπρο.

Ενημέρωσε, επίσης, για την εισαγωγή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης ταχείας αδειοδότησης με την οποία έχουν ήδη εκδοθεί, από την 1η Οκτωβρίου 2020, 2522 πολεοδομικές άδειες και 1155 άδειες οικοδομής.

Από την 1η Ιουνίου 2022, πρόσθεσε, ο θεσμός θα επεκταθεί σε πιο σύνθετες αναπτύξεις, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις τόσο από την Κύπρο όσο και από την εξωτερικό, καθιστώντας την Κύπρο ένα πραγματικά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με σεβασμό στην αειφορία, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Ο Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο από το Λονδίνο αύριο το βράδυ.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα