Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/12/2023 03:30:00 PM

Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών στο Διεθνές Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, στην ΓενεύηΓια τη Γενεύη αναχωρεί σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπου θα συμμετάσχει στο 2ο Διεθνές Φόρουμ για τους Πρόσφυγες 2023. Το Φόρουμ πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και στοχεύει στην προώθηση των στόχων του Διεθνούς Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, που επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2019 και αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου αντιμετώπισης των προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν θέσεις και βέλτιστες πρακτικές για καλύτερη ανταπόκριση των κρατών στην προσφυγική κρίση. Επιπρόσθετα, θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης της δυνατότητας ανταπόκρισης των κρατών στο θέμα του προσφυγικού, με έμφαση σε δράσεις για την άμβλυνση των πιέσεων στις χώρες που δέχονται μεγάλους αριθμούς προσφύγων, τη στήριξη της δημιουργίας ασφαλών συνθηκών σε χώρες καταγωγής, ώστε να ενισχυθούν οι επιστροφές, την επέκταση της πρόσβασης των προσφύγων σε λύσεις τρίτων κρατών (επανεγκατάσταση ή/και άλλες διόδους) και την ενίσχυση των ευκαιριών για τους πρόσφυγες ώστε να γίνουν αυτοδύναμοι.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Ιωάννου θα μεταφέρει στους συμμετέχοντες την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με το μεταναστευτικό και στις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας, ως εκ των ευρωπαϊκών κρατών μελών πρώτης γραμμής, λόγω των αυξημένων ροών μεταναστών/προσφύγων. Ο Κύπριος Υπουργός θα αναφερθεί, παράλληλα, στη διεθνή διάσταση του προσφυγικού και θα υπογραμμίσει την ανάγκη εξεύρεσης στοχευμένων λύσεων μέσα από την ενίσχυση της στενής συνεργασίας των κρατών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα