Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
13/02/2024 02:53:48 PM

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου

Το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ξεναγήθηκε στον χώρο του Κέντρου και έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό Εσωτερικών για την πολιτική της Κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Επιπλέον, ο κ. Steinmeier είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διαμένοντες και το προσωπικό του Κέντρου, καθώς και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο ΚΥΦΑΔΠ Κοφίνου.

Ξεναγώντας τον Γερμανό Πρόεδρο στους χώρους του Κέντρου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το ΚΥΦΑΔΠ λειτουργεί από το 2004, είναι χωρητικότητας 600 περίπου ατόμων και σε αυτό φιλοξενούνται αιτητές ασύλου για περίοδο μέχρι 12 μήνες ή μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησής τους. Στο Κέντρο διαμένουν αυτή τη στιγμή περίπου 400 άτομα, κυρίως οικογένειες και μονήρεις άνδρες και γυναίκες. Στο Κέντρο διαμένουν αυτή την περίοδο περίπου 80 παιδιά, τα οποία φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ως μέρος της ενσωμάτωσής τους, ενώ εντός του Κέντρου συμμετέχουν σε κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες που συντονίζουν ΜΚΟ και ομάδες εθελοντών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό Εσωτερικών για τις εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης που είναι σε εξέλιξη στο Κέντρο. Πρόκειται, όπως είπε, για τη δεύτερη φάση του έργου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τον περασμένο Ιούλιο. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή επιπρόσθετων οικιστικών μονάδων αυξάνοντας τις υφιστάμενες σε συνολικά 100, νέου ιατρικού κέντρου, χώρων αναψυχής και άλλων υποδομών. Με την αποπεράτωση του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2024, η χωρητικότητα του Κέντρου αναμένεται να φτάσει στις 800 κλίνες.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», καθώς και στα κατασκευαστικά έργα για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας για Αιτητές Διεθνούς Προστασίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου στην περιοχή «Λίμνες», χωρητικότητας περίπου 1.000 και 800 ατόμων, αντίστοιχα. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες της στρατηγικής της Κυβέρνησης για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα έργα αποσκοπούν στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και τη βελτίωση της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου. Ιδιαίτερα η δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου αποτελεί προτεραιότητα, αφού η έλλειψη του χώρου αυτού αποτελεί τροχοπέδη για τη διενέργεια συστηματικών επιστροφών.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου προς την Κυβέρνηση της Γερμανίας για τη στήριξη σε ό,τι αφορά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό μετεγκατάστασης. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας στο έπακρο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ, έχουν μεταφερθεί από την Κύπρο σε άλλα κράτη μέλη συνολικά 1.804 μετανάστες, εκ των οποίων οι 1.029 μετεγκαταστάθηκαν στην Γερμανία.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα