Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
20/09/2023

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών προέβη σε ενημέρωση εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων για τις Εκλογές του 2024

Σε μια πρώτη ενημέρωση για τις Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μελών Σχολικών Εφορειών, και Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2024, προέβη σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ Ελίκκος Ηλία σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη το πρωί στο Αμφιθέατρο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «Θεόφιλος Γεωργιάδης», είχε ως στόχο να δώσει πληροφόρηση για την επερχόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο εκλογικό σύστημα λόγω της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα είδη των εκλογικών αναμετρήσεων, τους εκλογικούς καταλόγους, τον αριθμό των ψηφοδελτίων, κ.ά.

Ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε ότι, κατά την πιο πάνω ημερομηνία, θα διεξαχθούν ταυτόχρονα οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις και συγκεκριμένα: εκλογή Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Κοινοταρχών, Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Μελών Σχολικών Εφορειών και Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας για τις εκλογές ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Γενικός Διευθυντής είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένας νέος διοικητικός χάρτης, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος περιλαμβάνει τρία είδη Αρχών: τους Δήμους, τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τις Κοινότητες. Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας και οι υπήκοοι άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου Δήμου, Δημοτικού Διαμερίσματος, Κοινότητας, εξήγησε. Οι εκτοπισθέντες εκλογείς ψηφίζουν, τόσο με βάση τον τόπο διαμονής όσο και με βάση τον τόπο εκτοπισμού τους, σε ειδικά εκλογικά κέντρα για εκτοπισμένους εκλογείς στην κάθε Επαρχία, πρόσθεσε ο Δρ. Ηλία.

Σε ό,τι αφορά στις δημαρχούμενες περιοχές, ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν για την εκλογή Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Μελών Σχολικών Εφορειών και Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ όσον αφορά τις Κοινότητες, θα ψηφίσουν για την εκλογή Κοινοταρχών, μελών Κοινοτικών Συμβουλίων, Πρόεδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Δρ. Ηλίας υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των υποψηφίων, σημειώνοντας πως αυτές οι εκλογές αναμένεται να είναι από τις πιο απαιτητικές και πολύπλοκες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζοντας τη σημασία της αλληλοενημέρωσης και του διαλόγου με το Υπουργείο Εσωτερικών, κάλεσε όλους να συνεργαστούν για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας.

Ο Γενικός Διευθυντής, καταλήγοντας, σημείωσε πως παρόμοιες ενημερώσεις θα συνεχίσουν τόσο προς τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων όσο και προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με στόχο να μεταφερθεί η πληροφόρηση και στο ευρύ κοινό, το οποίο θα κληθεί να συμμετέχει στις εκλογές του 2024.

Ο Γενικός Διευθυντής στην ενημέρωση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων συνοδευόταν από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Έπαρχο Αντώνη Οικονομίδη και τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών, κ. Μενέλαο Βασιλείου.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα