Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
05/04/2022 02:07:02 PM

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για το μεταναστευτικό

05-04-2022 13:39

Η Κύπρος είναι μια χώρα που διακρίνεται για τη φιλοξενία της και οι έχοντες ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, μπορούν να τη βρουν στη δική μας χώρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Σημείωσε δε ότι η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να σηκώσει τους μεγάλους αυτούς αριθμούς, και όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους για να μπορέσουμε, όπως είπε, «να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτούς τους έχοντες πραγματικά ανάγκη».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και αντιπροσωπεία του κόμματος, στο πλαίσιο κύκλου επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ενημέρωση σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Νουρής είπε ότι έχει επεξηγήσει «σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τη διάσταση του προβλήματος και κυρίως τη μεγάλη επιδείνωση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας με τη ραγδαία αύξηση και τη συνεχή και συστηματική διέλευση από την πράσινη γραμμή μεγάλου αριθμού μεταναστών, όλων προερχόμενων από την Τουρκία και στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλων προερχόμενων σχεδόν από την υποσαχάρια Αφρική».

Είναι γνωστές οι ενέργειες, είπε και ενημέρωσε ότι «έχουν γίνει και τα ανάλογα διαβήματα και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πρόσθεσε ότι έχουν αναλύσει και συζητήσει κατά τη συνάντηση «τις διαδικασίες που το Υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί και οι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, εστιάζοντας στα άλλα μεγάλα θέματα, που είναι και οι μεγάλοι μας στόχοι, για τον περιορισμό του αριθμού των παράτυπων μεταναστών».

Αναφερόμενος στους στόχους είπε ότι πρώτον είναι το θέμα της μεγιστοποίησης των επιστροφών σε μια σειρά από χώρες και δεύτερο το θέμα της επιτήρησης της πράσινης γραμμής, κάτι που, όπως τόνισε, «για το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση είναι επάναγκες να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να σταματήσει αυτή η τεράστια αύξηση του αριθμού».

Τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν στα θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, πρόσθεσε ο κ. Νουρής, «τις αποδίδουμε στον μεγάλο όγκο των μεταναστών, αφού δυστυχώς συνεχίζουμε να καταγράφουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε για 5ο συνεχή χρόνο, η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών κατ΄ αναλογία πληθυσμού».

«Είναι κάτι το οποίο θέλουμε σύντομα να το περιορίσουμε», υπογράμμισε ο Υπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία πέτυχε να μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές μέσα σε μόλις μία χρονιά.

Κάτι αντίστοιχο, υποστήριξε, «θα θέλαμε να συμβαίνει και στη δική μας χώρα για να μπορούμε να διαχειριστούμε αυτούς τους ανθρώπους, τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε, όπως για παράδειγμα πράττουμε αυτή τη στιγμή με τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας».

Μιλώντας για τους Ουκρανούς είπε ότι «αποτελούν μεν ένα πρόσθετο θέμα όσον αφορά τη διαχείριση εξαιτίας του γεγονότος ότι ήδη έχουμε ένα μεγάλο μεταναστευτικό βάρος, αλλά υπάρχει σαφής διάκριση από την άποψη ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες, έχουν εκδιωχθεί με τη βία από την χώρα τους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής». Πρόσθεσε ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων γενικά σε σχέση με τους οικονομικούς μετανάστες.

«Έχουμε πει ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που διακρίνεται για τη φιλοξενία της», είπε. Διευκρίνισε ότι «οι έχοντες ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, μπορούν να τη βρουν στη δική μας χώρα, αλλά εκείνοι οι οποίο έρχονται στη χώρα μας απλά για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, δυστυχώς η μικρή αυτή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει αυτούς τους αριθμούς και όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτούς τους έχοντες πραγματικά ανάγκη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο αριθμός των νέων αιτήσεων ασύλου είναι 5000 από τον Ιανουάριο του 2022 και κατά πόσο ελπίζουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) να συμβάλει στην επιτήρηση της πράσινης γραμμής, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι αριθμοί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι όντος εξαιρετικά επιβαρυντικοί, λέγοντας ότι έχουν υποβάλει αίτηση 5000 σχεδόν άτομα, που είναι οι νεοαφιχθέντες.

«Δεν διεκδικούμε καν ο FRONTEX να είναι παρόν στην πράσινη γραμμή» τόνισε και εξήγησε ότι δεν είναι στους όρους εντολής του να επιτηρεί γραμμή κατάπαυσης του πυρός, αλλά τα εξωτερικά σύνορα.

Σημείωσε ότι είναι συγκεκριμένο το αίτημα προς την FRONTEX. «Τη θέλουμε για να επιτηρεί τα νότια τουρκικά παράλια, κυρίως το λιμάνι Μερσίνας και Αττάλειας, από όπου εκπορεύονται οι παράτυπες ροές και βεβαίως το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που έχουμε διεκδικήσει την παρουσία λειτουργών του FRONTEX, ώστε να ελέγχουν τις πτήσεις προς τα κατεχόμενα».

Επανέλαβε ότι και μέσω του εγγράφου που απεστάλη την περασμένη βδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεικνύεται περίτρανα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αφιχθέντων από την Αφρική, μέσω Κωνσταντινούπολης, φτάνει στο αεροδρόμιο της Τύμπου». «Επομένως ζητούμε από την ΕΕ να διεκδικήσει από την Τρουκία παρουσία του FRONTEX για να ελέγχονται οι πτήσεις προς τα κατεχόμενα, ώστε να σταματήσει αυτή η ροή των παράτυπων μεταναστών προς τα κατεχόμενα και στη συνέχεια προς τις ελεύθερες περιοχές», συμπλήρωσε.

Στις δικές του δηλώσεις ο Προέδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Θεοπέμπτου, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την εκτενή ενημέρωση σε ό,τι αφορά στο θέμα των μεταναστών, είπε ότι δόθηκαν κατά τη συνάντηση αριθμοί και στοιχεία, ενώ επεξηγήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τη δυσκολία υλοποίησης των επιστροφών των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.

Συζητήθηκαν είπε τα σημεία εισόδου των μεταναστών και το πρόβλημα της διαχείρισης του μεγάλου αριθμού, υποστηρίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να επέμβει να βοηθήσει, ιδιαίτερα όσον αφορά στις επιστροφές.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει και η ηθική υποχρέωση να συμπεριφερόμαστε σωστά στους ανθρώπους αυτούς και να δείχνουμε την ευαισθησία μας.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα