Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
06/11/2021

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του προσωρινού ιδιόκτητου οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασωμάτου και του Προσφυγικού Σωματείου «Ένωση Νέων Ασωμάτου» σε Τ/Κ τεμάχιο

06-11-2021 10:30

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Λακατάμια για να εγκαινιάσω το Οίκημα, όπου θα συστεγαστεί προσωρινά το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασωμάτου και το Προσφυγικό Σωματείο «Ένωση Νέων Ασωμάτου».

Η τουρκική εισβολή του 1974 σκόρπισε τους κατοίκους της μαρωνίτικης κοινότητας του Ασωμάτου στην υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο. Ο πόνος όμως για την εγκατάλειψη της όμορφης κοινότητάς σας και ο πόθος για την επιστροφή στα πάτρια εδάφη δεν μπορούν να σβήσουν.

Η έγνοια σας να διατηρήσετε ζωντανές τις μνήμες και αναμμένη τη φλόγα της επιστροφής στους νέους που δεν γνώρισαν το χωριό των γονιών και των παππούδων τους σας οδήγησε στην αναζήτηση ενός χώρου για προσωρινή στέγαση του Συμβουλίου και του Σωματείου, ο οποίος να αποτελεί σημείο αναφοράς και συνεύρεσης των κατοίκων για σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.

Μετά από αρκετά χρόνια αναζήτησης, το τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας τεμάχιο όπου βρισκόμαστε σήμερα, κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος χώρος να φιλοξενήσει τα προσωρινά γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασωμάτου και του Προσφυγικού Σωματείου της κοινότητας. Για το εν λόγω τεμάχιο, συνολικής έκτασης 1496 τ.μ. υπογράφηκε Σύμβαση Μίσθωσης το 2015 με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα ύψους €250.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρωγός της προσπάθειας αυτής, πέραν από την εκμίσθωση του εν λόγω τεμαχίου, επιχορήγησε τις εργασίες ανέγερσης του οικήματος με το συνολικό ποσό των €30.000.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν θέσει ως αμετάθετο στόχο την αρωγή προς τον προσφυγικό κόσμο. Έμπρακτη απόδειξη είναι η στεγαστική προσφυγική πολιτική που διακρίνεται από πληθώρα υποστηρικτικών ενεργειών και δράσεων, οι οποίες, παρά τις προκλήσεις και την οικονομική στενότητα ελέω πανδημίας, συνεχίζουν να υλοποιούνται στη βάση μελετημένου και συγκροτημένου σχεδιασμού.

Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το αξιόλογο έργο που επιτελείτε κρατώντας ενωμένους τους πρόσφυγες συγχωριανούς σας και μεταλαμπαδεύοντας στους νέους της κοινότητας τον πόθο της επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Μούσα, για την αγαστή συνεργασία του με την Κυβέρνηση για προώθηση και επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τις μαρωνίτικες κοινότητες.

Καταληκτικά επιστρέψτε μου να συγχαρώ όλους για την συγκινητική σας πρωτοβουλία να βραβεύσετε σήμερα στο πρόσωπο του γιού του Ιωάννη Χάσικου, τον αείμνηστου καλό μας φίλο, πρώην Υπουργό και βουλευτή Σωκράτη Χάσικο. Έναν αυθεντικό άνθρωπο που άφησε την σφραγίδα του ανεξίτηλη στα πολιτικά δρώμενα αυτού του τόπου με τη συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά του στα κοινά. Ο Σωκράτης στάθηκε αμετακίνητος στις θέσεις του για το Κυπριακό, υπηρέτησε την αγαπημένη του Κερύνεια στηρίζοντας την ίδια ώρα με την ίδια θέρμη και την Μαρωνιτική κοινότητα. Τον τιμούμε και τον μνημονεύουμε και θέλω να πω στον γιό του που σήμερα είναι μαζί μας πως δικαιούται να υπερηφανεύεται για τον πατέρα του. Εύχομαι υγεία σε όλους και κάθε επιτυχία στην επίτευξη των στόχων σας.

(ΕΦυς/ΜΓ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα