Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
03/03/2023 08:44:43 AM

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου ΕσωτερικώνΣου παραδίδω το πιο πολυθεματικό, και ενδεχόμενα το πιο απαιτητικό Υπουργείο της Κυβέρνησης, στο οποίο η ενέργεια και η δημιουργικότητα ξεχειλίζουν, είπε σήμερα ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Μιλώντας κατά την παραλαβή του Υπουργείου, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως παραλαμβάνει τη σκυτάλη με την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείου Εσωτερικών, η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εσωτερικών, στην παρουσία Διευθυντών Τμημάτων και Επικεφαλής υπηρεσιών του Υπουργείου, καθώς και προσωπικού της Διοίκησης.

O Γενικός Διευθυντής του Υουργείου κ. Κώστας Κωνσταντίνου, απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Υπουργό Εσωτερικών κ. Νουρή, τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο Υπουργείο και κατ΄ επέκταση στην πατρίδα, αναφέροντας ότι όλο αυτό διάστημα της θητείας του έχουν γίνει πολλά πράγματα, τα περισσότερα εκ των οποίων φέρουν, όπως είπε, την προσωπική του σφραγίδα.

Ο κ. Κωνσταντίνου, ταυτόχρονα, καλωσόρισε τον νέο πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου, τον κ. Ιωάννου, διαβεβαιώνοντας τον ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι των τμημάτων και υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά και όλο το προσωπικό, θα είναι στη διάθεσή του, για να στηρίξουν τις πολιτικές που θα καθοριστούν ή προσαρμοστούν, στη βάση της δικής του καθοδήγησης «για να προχωρήσουμε σύντομα και σταθερά», όπως σημείωσε, «προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας».

Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο απελθών Υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής καλωσόρισε τον νέο Υπουργό στο πιο πολυθεματικό, όπως ανάφερε και ενδεχόμενα στο πιο απαιτητικό Υπουργείο της Κυβέρνησης. Και πρόσθεσε:

«Το έργο, αλλά πολύ περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό αυτού του Υπουργείου, αξίζει του δικού μου ευχαριστώ, της δικής μου προσοχής σε αυτή την τελευταία μου παρέμβαση ως Υπουργός Εσωτερικών.

Όταν πριν από 3 και κάτι χρόνια αναλάμβανα, είχα δηλώσει ότι είχαμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις.

Ήταν η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.), η πολεοδομική αδειοδότηση, η στεγαστική μας πολιτική, ο εξορθολογισμός της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών (Τ/Κ) - στοιχήματα τα οποία έπρεπε να κερδηθούν- και βεβαίως το εθνικό πλέον θέμα που ακούει στο όνομα μετανάστευση και διαχείρισή του.

Σήμερα, παραδίδοντας τη διοίκηση του Υπουργείου, αισθάνομαι πραγματικά περήφανος, και για έμενα και για τους συνεργάτες μου, αλλά και εξαιρετικά ικανοποιημένος. Γιατί χάρη στην ομαδική δουλειά που έγινε στο Υπουργείο- γιατί δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο έργο εάν λειτουργείς αποσπασματικά- έγινε κατορθωτό, μαζί Διοίκηση και προσωπικό του Υπουργείου, να φέρουμε εις πέρας και να ολοκληρώσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ή τουλάχιστον να τροχοδρομήσουμε αυτά τα τεράστια κεφαλαιώδη θέματα, τα οποία έχω προαναφέρει:

· Η μεταρρύθμιση της (Τ.Α) έχει ήδη ψηφιστεί και είναι σε διαδικασία υλοποίησης.

· Στην ταχύρρυθμη πολεοδομική αδειοδότηση, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη δυνατότητα που δίνεται πλέον στον κάθε πολίτη να αποκτήσει την κατοικία του και να εκδώσει την άδειά του σε 20 μόλις μέρες. Εκδώσαμε περισσότερες από 6.000 ανάλογες αιτήσεις, απομακρύνοντας τις σκιές της γραφειοκρατίας, αλλά πολύ περισσότερο της διαφθοράς.

· Με τα στεγαστικά μας σχέδια δώσαμε τη δυνατότητα σε 952 οικογένειες να επωφεληθούν €34 εκ. κρατική χορηγία.

· Οι νομοθεσίες για τον εξορθολογισμό των Τ/Κ περιουσιών- ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που ταλανίζει τη δημοκρατία εδώ και δεκαετίες- όχι μόνο ολοκληρώθηκαν, αλλά έτυχαν και νομοτεχνικού ελέγχου και θα οδηγηθούν από εσάς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εντός του επόμενου μήνα.

· Και βεβαίως, όσον αφορά αυτό που ονόμασα «εθνικό θέμα», το μεταναστευτικό, μπορεί να παραμένει ακόμα δυσεπίλυτο, αλλά έχουν γίνει τεράστια βήματα όσον αφορά στο πού βρισκόμαστε και πού είμαστε σήμερα.

Παραμένει βεβαίως ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, ένα σοβαρό θέμα.

Η «αχίλλειος μας πτέρνα» που είναι η πράσινη γραμμή, για την οποία μπορεί να έχουμε επιτύχει την αναγνώριση, εκ μέρους της Ευρώπης με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο, ότι δηλαδή χρήζει της προσοχής της Ευρώπης, όπως τα εξωτερικά σύνορα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς όμως να λογίζεται ως τέτοιο.

Όμως καταφέραμε σε αυτή την τριετία να προχωρήσουμε με μια σειρά από μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών, ο τερματισμός των εικονικών φοιτητών και των εικονικών γάμων. Συγκροτήσαμε μονάδα οριοφυλάκων και προχωρήσαμε στην τοποθέτηση – αποσπασματική ακόμα, αλλά εύχομαι να υλοποιηθεί και στο μέλλον- φυσικών εμποδίων, και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην πράσινη γραμμή. Κτίσαμε το κέντρο φιλοξενίας Λίμνες, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση €80 εκ. για το προαναχωρησιακό μας κέντρο, το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις επιστροφές, συνάψαμε τεράστιο αριθμό συμφωνιών, όχι μόνο με την ίδια την ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες -που δεν φανταζόταν κανένας ότι θα μπορούσαμε να το πράξουμε. Πενταπλασιάσαμε τον αριθμό αιτήσεων που εξετάζουμε κατ’ έτος, από τις 3.000 που ήταν ο μέσος όρος και ξεπερνούμε πλέον τις 16.000. Αυξήσαμε τον αριθμό των δικαστών του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και εξορθολογίζουμε ολιστικά την «Περί Προσφύγων Νομοθεσία».

Δικαιούμαστε πλέον, κύριε Υπουργέ, να αισθανόμαστε αισιοδοξία, αφού μαζί με τον τεράστιο αριθμό επιστροφών που έχουμε επιτελέσει, σχεδόν 9.000 τους τελευταίους 13 μήνες, καθιστώντας την Κύπρο την πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε θέματα επιστροφών, ότι μπορούμε, ναι, να προσδοκούμε σε καλύτερες ημέρες.

Και θέλω εδώ να πω ότι στηρίζω ανεπιφύλακτα την εισήγηση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για την αναγκαιότητα συγκρότησης και δημιουργίας Υφυπουργείου Μετανάστευσης, γιατί εκτός των άλλων, ήταν και δική μου εισήγηση, που ήδη αποτελεί μέρος της απόφασης της απερχόμενης Κυβέρνησης από τον Νοέμβριο του 2021, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών υπόβαλε μια πολύ συγκροτημένη εισήγηση στην Κυβέρνηση.

Θέλω να ελπίζω ότι μέσω του Υφυπουργείου Μετανάστευσης πραγματικά θα υπάρξει περισσότερη στοχοπροσήλωση σε αυτό το θέμα.

Όμως το Υπουργείο Εσωτερικών παραμένει, φίλε Υπουργέ, μακράν και το πλέον αναπτυξιακό Υπουργείο του κράτους και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά το λένε τα νούμερα.

Από το 2018 μέχρι και φέτος δαπανήσαμε για έργα πέραν των €561 εκ., συμπεριλαμβανομένων των έργων σε Δήμους και Κοινότητες, και έχουμε προϋπολογίσει- και θεωρώ ότι αυτός είναι ο σωστός προγραμματισμός για εσάς, για τη νέα Κυβέρνηση για να μπορέσετε ακριβώς να συνεχίσετε σε αυτές τις ράγες της ανάπτυξης- €632 εκ. για το διάστημα 2023-2025, με πολύ συγκεκριμένα και στοχοπροσηλωμένα έργα που θα δώσουν τη δυνατότητα συνέχισης αυτής της πορείας.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα κομμάτι του αναπτυξιακού, που αφορά στην κυπριακή ύπαιθρο, την ευαισθησία μας αν θέλετε. Αναγνωρίζοντας ότι η κυπριακή ύπαιθρος βρίθει προβλημάτων, και βεβαίως πρώτο αυτό της αστυφιλίας, κάναμε μια πολύ μεγάλη ολιστική προσέγγιση για την κυπριακή ύπαιθρο, είτε αυτό είναι τα στεγαστικά μας σχέδια, είτε είναι οι επιδοματικές μας πολιτικές, είτε είναι άλλες αναπτυξιακές πολιτικές και έργα υποδομών. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να δικαιούμαστε να λέμε ότι οι ακριτικές μειονεκτικές μας περιοχές, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «εξόχως μειονεκτικές», τα ορεινά μας έχουν την προσοχή του κεντρικού κράτους. Και ήδη χαίρομαι που είναι σήμερα εδώ παρόντες και οι δυο φίλοι, κατεξοχήν αρμόδιοι, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων και ο Πρόεδρος των κατεχομένων κοινοτήτων, ακριβώς αναγνωρίζοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι δίπλα τους και μπορούν να προσδοκούν. Είμαι βέβαιος ότι ανάλογη θα είναι και η δική σας θέση σε αυτό ακριβώς το θέμα.

Είμαστε και ένα Υπουργείο που προσθέτουμε στην οικονομία. Καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων, με αποτέλεσμα μόνο το 2022, να εγγράψουμε 9.900 νέες εταιρείες και το Τμήμα Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών να δώσει τη δυνατότητα εγκατάστασης 22,000 προσώπων στην χώρα μας, επενδυτών και μελών των οικογενειών τους.

Φίλε Υπουργέ,

Σου παραδίδω ένα Υπουργείο, στο οποίο η ενέργεια και η δημιουργικότητα ξεχειλίζουν.

Στο δημιουργικό κομμάτι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει ένα ξεχωριστό ρόλο να αξίζει. Είναι πρωτοπόρο τμήμα, το οποίο σχεδιάζει και εφαρμόζει εξαιρετικές καινοτόμες παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικότερο όλων ο οραματισμός για την ολιστική αναζωογόνηση του κέντρου της πρωτεύουσας, αρχής γενομένης των κτηριακών εγκαταστάσεων εδώ, και βεβαίως προχωρώντας με το μεγαλεπήβολο σχέδιο στην περιτειχισμένη πόλη της Λευκωσίας.

Το Κτηματολόγιο έκανε τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και συνεισφέροντας στα ταμεία του κράτους. Μειώνοντας τους ανέκδοτους τίτλους ιδιοκτησίας από τις 54.000 όταν παραλάμβανα, στις 9.000 σήμερα, έχει προσφέρει τα μέγιστα και στην οικονομία του τόπου.

Οι επαρχιακές διοικήσεις είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου υλοποιώντας σειρά αποφάσεων και έργων.

Η πολιτική άμυνα εκσυγχρονίζεται και θα δώσει τη δυνατότητα στους Κύπριους πολίτες-ευελπιστούμε σύντομα - να έχουν έγκαιρη πληροφόρηση στα κινητά τους τηλέφωνα, σε περιπτώσεις θεομηνιών και πυρκαγιών, αλλά και σεισμών.

Για όλα αυτά, φίλε Υπουργέ, επέτρεψέ μου να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γενικό Διευθυντή, σε όλους τους Διευθυντές Τμημάτων, αλλά και τον κάθε ένα και την κάθε μια λειτουργό του Υπουργείου για το τεράστιο έργο που έχουν επιτελέσει. Και επειδή απτό παράδειγμα είναι οι αριθμοί, να πω ότι με τη δική τους δουλειά, και κάτω από τη δική μας καθοδήγηση, μπόρεσαν το 2022 να υλοποιήσουν το 84% του προϋπολογισμού μας, ένα ποσοστό που μας φέρνει ψηλά στην κορυφή μεταξύ όλων των Υπουργείων.

Αγαπητοί Συνεργάτες,

Από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ όλους μαζί και τον κάθε ένα ξεχωριστά. Ευχαριστώ όλους τους Διευθυντές Τμημάτων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες επιτρέψτε μου να πω στους άμεσους συνεργάτες του γραφείου μου. Εύχομαι σε όλες και όλους σας, υγεία, οικογενειακή ευτυχία και κάθε καλό στην επόμενη σας μέρα.

Σας ζητώ να αγκαλιάσετε τον φίλο νέο Υπουργό, όπως με αγκαλιάσατε και με υποδεχθήκατε κι μένα. Είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία σας και πάνω απ’ όλα για τη φιλία σας».

Από την πλευρά του, παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Εσωτερικών, ο νέος Υπουργός κ. Ιωάννου, αφού ευχαρίστησε τον απελθών Υπουργό, κ. Νίκο Νουρή για την πολύ κατατοπιστική ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα θέματα του Υπουργείου, είπε τα ακόλουθα:

«Με τον φίλο Νίκο υπηρετήσαμε μαζί στην ίδια Κυβέρνηση και έτσι ξέρω από πρώτο χέρι πόσο καλή δουλειά, την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει σε όλους τους τομείς που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει χαρακτηριστεί σαν υπερ-υπουργείο και όχι τυχαία. Ασχολείται, όπως ανέφερε και ο Νίκος, με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων και ως εκ τούτου έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, από τη μεταρρύθμιση της Τ.Α., στο μεταναστευτικό, στην πολιτική Άμυνα, στη στεγαστική πολιτική και πολλά άλλα θέματα.

Στόχος μου, αφού ενημερωθώ από τους υπηρεσιακούς, είναι να διευθετήσω συναντήσεις με όλους τους εταίρους, για να προωθήσουμε λύσεις σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Επίσης, θα επιδιώξω, να έχω συνεργασία με όλα τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Στόχος μας στην εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης, είναι να χτίσουμε στην εξαιρετική δουλειά που έχει ήδη γίνει και στα πολύ θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν, και αυτό θέλω να το τονίσω.

Δεν θα πω πολλά άλλα λόγια. Θέλω να τελειώσω λέγοντας πως παραλαμβάνω τη σκυτάλη του Υπουργείου Εσωτερικών δίνοντας την υπόσχεση ότι θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας. Ευχαριστώ πολύ».


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα