Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
15/02/2021 08:59:20 AM

O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης και τον Δήμαρχο Στροβόλου

12-02-2021 17:35

Τα ασφαλτικά εργοστάσια στο Δάλι, καθώς και θέματα που αφορούν τον Δήμο Στροβόλου  συζητήθηκαν σε συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή μαζί με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης κα Ελένη Θεοχάρους και τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κατά τη συνάντηση του έχουν μεταφερθεί οι ανησυχίες τόσο του Κινήματος Αλληλεγγύης όσο και του Δημάρχου Στροβόλου για έργα τοπικής φύσεως που βρίσκονται στον Δήμο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν τεθεί ενώπιον μας τα συγκεκριμένα θέματα και προβλήματα» είπε, ενημερώνοντας ότι εξετάστηκαν και κατά τη διάρκεια Διυπουργικής σύσκεψης πρόσφατα, πριν από περίπου δυο βδομάδες.
 
Σήμερα, τόνισε ο κ. Νουρής, έχει τεθεί μια νέα εισήγηση όσον αφορά το θέμα της πιθανής διάσωσης του μνημείου του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού η οποία, όπως είπε, πρέπει να καταστεί πραγματικότητα. Διευκρίνισε ότι οι μέχρι σήμερα εισηγήσεις που είχαν τεθεί ενώπιον της Διυπουργικής Επιτροπής δεν περιλάμβαναν την εισήγηση περί μετακίνησης του μνημείου. «Είναι κάτι το οποίο έλαβα την υποχρέωση να μεταφέρω στο αρμόδιο τμήμα Αρχαιοτήτων» είπε και πρόσθεσε ότι θα ήταν ευχής έργο εάν αυτό είναι εφικτό και συμφέρον από όλες τις απόψεις, και από αρχαιολογικής, κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής πλευράς, για να υλοποιηθεί ώστε ξεπεραστεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την όδευση της συγκεκριμένης λεωφόρου.

Είναι απόλυτα κατανοητό το πρόβλημα που τοπικά αντιμετωπίζει ο Στρόβολος και οι κάτοικοι του με την υπερχείλιση του γεφυριού της Αλεξανδρουπόλεως, ανέφερε ο κ. Υπουργός. «Είναι καλά γνωστό ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λυθεί ολιστικά. Και είναι μέσα σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια που εκπονήθηκε η μελέτη για τη συγκεκριμένη Λεωφόρο, η οποία βεβαιότατα θα πρέπει να τύχει όλων εκείνων των μελετών που χρειάζονται για την όδευση», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι βασική θέση και αρχή της Κυβέρνησης συνεχίζει να παραμένει το ότι «το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας θέλει δραστικές παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε». Γνώμονας της προσπάθειας είναι η ικανοποίηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων, τόνισε.
 
Όσον αφορά το θέμα των ασφαλτικών επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης, «η οποία είναι ξεκάθαρη και είναι σε διαδικασία πλήρους υλοποίησης», όπως είπε. «Το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο αποφάσισε τη μετεγκατάσταση των συγκεκριμένων ασφαλτικών μονάδων. Πρόσθετα τον περασμένο Δεκέμβριο, επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, να θυμίσω ότι, αποφάσισε να κινηθεί με τη διαδικασία αναστολής της λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων λόγω της όχλησης που συνεχίζουν να προκαλούν. Είναι ορισμένη στο Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου δικάσιμος για το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση διεκδικεί την αναστολή, για λόγους που έχω αναφέρει». Την ίδια ώρα, τόνισε ο Υπουργός, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πλήρως συμφωνήσει και υπογράψει με τις εταιρείες τους χώρους μετακίνησης, με την προϋπόθεση ότι θα εκπονηθεί η δέουσα και σωρευτική περιβαλλοντική μελέτη για τις περιοχές τις οποίες έχουν επιλεγεί για τη μετακίνηση. Στις συγκεκριμένες περιοχές, εξήγησε, «θα υπάρξει μετακίνηση νοουμένου ότι δεν μεταφέρουμε το ένα πρόβλημα από τη μία περιοχή στην άλλη». «Θα μεταφέρουμε τις συγκεκριμένες μονάδες με όλες εκείνες τις εξασφαλίσεις που χρειάζονται για να λειτουργούν και οι μονάδες σωστά, αλλά και για να μην υπάρχει ταυτόχρονα και η οχληρία που σήμερα προκαλείται», τόνισε. «Θέλω να ελπίζω ότι σε ένα λογικό χρονικό διάστημα από σήμερα θα γίνουν πραγματικότητα όλα όσα έχω προαναφέρει για να μπορέσουν ακριβώς και οι κάτοικοι αυτού του τόπου να απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που τους οφείλουμε, αλλά και η βιομηχανία να συνεχίσει να προσφέρει στη χώρα αυτό που χρειαζόμαστε για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων», κατέληξε ο Υπουργός.

H κα Θεοχάρους από πλευράς της ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη συνάντηση λέγοντας ότι συζητήθηκαν έματα που αφορούν τη μείζονα Λευκωσία. Το ένα, είπε, είναι ο δρόμος πρωταρχικής σημασίας που ενώνει την Λεωφόρο Αρχαγγέλου με τη Λεωφόρο Στροβόλου. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι o δρόμος αυτός περνά από κατοικημένες περιοχές είναι δυνατό να έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χλωρίδα της περιοχής», ενημερώνοντας ότι διέρχεται ακριβώς πάνω από τη δεξαμενή που κατασκεύασε ο εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός πριν από 200 και πλέον χρόνια στα πλαίσια του αρδευτικού/ υδρευτικού έργου που αφορούσε στην περιοχή του Στροβόλου.

Ανέφερε η κα Θεοχάρους ότι συζητήθηκαν όλες oi πιθανές δυνατότητες αποσόβησης των οποιωνδήποτε περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η αναγκαιότητα διάσωσης της δεξαμενής.

«Βλέπουμε ότι για την ώρα απαιτείται επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά και η δυνατότητα για τη διάσωση της δεξαμενής με τη μεταφορά της, είναι μια προοπτική η οποία δεν έχει εξεταστεί μέχρι τώρα», είπε. Το έργο εξακολουθεί να τελεί υπό αναστολή στην αναμονή της συμπλήρωσης των μελετών, οι οποίες θα καταδείξουν, όπως είπε, εάν θα πρέπει να κατασκευαστεί ή όχι, προς το συμφέρον του λαού και της ποιότητας ζωής.

«Όσον αφορά τα ασφαλτικά είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι αναμένουμε την αναστολή της λειτουργίας τους με δικαστική απόφαση», και εν αναμονή της δικαστικής απόφασης θα περιμένουμε για τις παραπέρα ενέργειές μας, κατέληξε η Πρόεδρος του Κινήματος.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό και την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης για το ενδιαφέρον τους σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα που απασχολεί τον Στρόβολο για τη σύνδεση των Λεωφόρων και την κατασκευή γέφυρας στην Αλεξανδρουπόλεως. «Μέχρι να λυθούν τα δυο σημαντικά για μας προβλήματα, που είναι η απουσία μιας επικαιροποιημένης περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά και η διάσωση του μνημείου του εθνομάρτυρα Κυπριανού, θα βρούμε τρόπους ώστε να υπάρξει μια μεταβατική ανακουφιστική παρέμβαση στο μείζον πρόβλημα  με την υπερχείλιση της γέφυρας της Αλεξανδορυπλεως», είπε ο Δήμαρχος.
 
(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα