Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
07/11/2023

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα», στη ΜαδρίτηΤρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), Πολιτιστικό Κέντρο «Circulo de Bellas Artes», Μαδρίτη


Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω όλους, και ιδιαίτερα τον αγαπητό μου φίλο Υπουργό Marlaska (αγαπητέ Fernando), και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα στα εγκαίνια της φωτογραφικής μας έκθεσης «ELLE - Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα».

Είναι πράγματι τιμή και χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να παρουσιάσω αυτή τη φωτογραφική έκθεση που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η οποία φιλοξενείται σε αυτόν τον υπέροχο χώρο εδώ στη Μαδρίτη. Η έκθεση παρουσιάζεται σε μια εποχή που η Ισπανία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετώντας έτσι τον πολιτισμό της Κύπρου στο κέντρο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε η Πρέσβης Μηνά, εντάσσεται και στο πλαίσιο του εορτασμού μιας επετείου-ορόσημο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η έκθεση «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα» είναι πράγματι ένας ύμνος στις γυναίκες και τη θηλυκότητα, στη δύναμη, την ισχύ και το σθένος τους. Ιστορικά, ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία εξελίχθηκε με πολλαπλούς τρόπους, αλλά ήταν πάντα ζωτικής σημασίας για τον κοινωνικό ιστό. Οι γυναίκες κατείχαν με επιτυχία θέσεις επιρροής σε θρησκευτικές πρακτικές, συμμετείχαν ενεργά σε οικονομικές δραστηριότητες, και είχαν σεβαστούς ρόλους μέσα στις οικογένειές τους.

Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μεταξύ των καλλιτεχνικών θησαυρών που άφησαν πίσω τους ως πλούσια κληρονομιά οι αρχαίοι πολιτισμοί της Κύπρου, τα αγάλματα γυναικών, φιλοτεχνημένα με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια, κατέχουν ξεχωριστή θέση και, ως εκ τούτου, χρησιμεύουν ως γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος μας.

Στην έκθεση αυτή, η κυπριακή γλυπτική αποκαλύπτεται και οδηγούμαστε νοερά στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του νησιού μας, μέσα από την ιδιαίτερη αισθητική και ευαισθησία με την οποία ο φωτογράφος προσεγγίζει κάθε άγαλμα ξεχωριστά. Η πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου εκπληρώνει ένα σημαντικό στόχο για την επικοινωνία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας στον έξω κόσμο.

Κυρίες και κύριοι,

Εγκαινιάζοντας την έκθεση αυτή, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, καταρτίζουμε επί του παρόντος μια νέα εθνική στρατηγική, σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του πολιτισμού και των τεχνών.

Οι δημόσιες πολιτικές είναι αλληλένδετες και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ολιστική προσέγγιση. Αναμφίβολα, εκθέσεις και πρωτοβουλίες όπως αυτή συμβάλλουν τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά στην προώθηση της ισότητας των φύλων, καθιστώντας τη «herstory» ορατή μέσα στον χρόνο.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για άλλη μια φορά που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού για την έμπνευσή της να ζωντανέψει αυτή την έκθεση, καθώς και την ταλαντούχα ομάδα της. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Πρέσβη Έλενα Μηνά και το προσωπικό της Πρεσβείας για τη δέσμευσή τους στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα