Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/05/2023 09:54:09 AM

Επίσκεψη Γερμανικής Αντιπροσωπείας στην Κύπρο στο πλαίσιο της ανάπτυξης διαλόγου συνεργασίας για θέματα μετανάστευσης
Με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου - συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, στις 09-11 Μάϊου 2023.

Η επίσκεψη συντονίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, κ. Κώστα Α. Κωνσταντίνου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Η αντιπροσωπεία περιλάμβανε εκπροσώπους από αρμόδιες υπηρεσίες της Γερμανίας για θέματα μετανάστευσης, με επικεφαλής την κα Anke Meyer, Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Συντονισμού και Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, έγινε αλληλοενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές στην κάθε χώρα, καθώς και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων που αφορούν στις διαδικασίες ασύλου, στις συνθήκες υποδοχής, στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και το καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να υιοθετηθούν για τη βελτίωση της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης και της κατάχρησης των συστημάτων ασύλου, όπως επίσης και τον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Στο ίδιο πλαίσιο, διενεργήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα και τις μεθόδους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενόψει, μάλιστα, και της επικείμενης εκπόνησης, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μεταναστευτικού και, ιδιαίτερα, τον περιορισμό των παράνομων αφίξεων.

Κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής "Πουρνάρα", Φιλοξενίας Κοφίνου και στις «Λίμνες», καθώς και στον Χώρο Κράτησης Παράτυπων Μεταναστών στη Μενόγεια.

Η συνάντηση συνέβαλε στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών, η οποία, αποφασίστηκε όπως συνεχίσει με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν σε θέματα μετανάστευσης.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα