Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
16/03/2021

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Είμαστε τοποθετημένοι στο ίδιο μετερίζι: υπέρ της αναγκαιότητας εισαγωγής αυτής της πολύ μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η οποία  θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν τις καλύτερες των υπηρεσιών, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες πως, εάν υπάρξει η αναβολή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει πάγωμα της εκταμίευσης των 968 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Βουλευτή της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων κ. Μαρίνο Μουσιούττα, τον κ. Αλέκο Τρυφωνίδη και κ. Χρίστο Τσίγκη.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ο κ. Νουρής είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους εκπροσώπους της Συνεργασίας των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την απόφαση της Κυβέρνησης για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος.

Σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι η θετική η τοποθέτηση τους απέναντι στην αναγκαιότητα ύπαρξης και εισαγωγής της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Παρά ταύτα, είπε ο Υπουργός, «στις τελευταίες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, είχαν γίνει συγκεκριμένες τροπολογίες, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση, μεταξύ αυτών, η σοβαρότερη- θα τολμήσω να πω- η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όπως ήταν η εισήγηση».

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση αποτάθηκε στη Νομική Εισαγγελία και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ήδη ενώπιον της Βουλής, που έδωσε ξεκάθαρα τη θέση του για την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένη πρόνοιας».

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Νουρής, «θέλοντας να λειτουργήσει συναινετικά, αντιπροτείνει τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές Εκλογές για να δώσουμε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφανθεί για αυτή την πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θέλουμε να υλοποιήσουμε».

Ανέφερε ο κ. Νουρής, ότι «την ίδια ώρα υπάρχει κι ένας πρόσθετος κίνδυνος. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας παρακολουθεί, έχει διαμηνύσει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο της πιθανότητας μη υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όσα διαδραματίζονται. Μια ανησυχία που αντανακλά στην πιθανότητα να υπάρξει αναβολή υποβολής της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας  στο Σχέδιο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει πάγωμα της εκταμίευσης των 968 εκ. ευρώ. Μιας εξαιρετικά σημαντικής βοήθειας που η Δημοκρατία έχει λαμβάνειν αυτήν τη δύσκολη χρονική στιγμή που αντιμετωπίζουμε τα πολλά οικονομικά προβλήματα ελέω πανδημίας».

«Ως εκ τούτου θεώρησα σωστό να ενημερώσω έγκαιρα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και για αυτόν το λόγο σήμερα έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια για να ενημερωθούν όλοι, προτού η Κυβέρνηση αποστείλει στη Βουλή την πρότασή της για τη διενέργεια του παγκύπριου δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Ευχαρίστησε δε τους τρεις εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συνεργασίας για τον πολύ εποικοδομητικό διάλογο, λέγοντας ότι συζήτησαν και πρόσθετες πτυχές της μεταρρύθμισης.

«Από κοινού είμαστε τοποθετημένοι στο ίδιο μετερίζι: υπέρ της αναγκαιότητας εισαγωγής αυτής της πολύ μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η οποία αναμένουμε ότι, αν με το καλό γίνει πραγματικότητα, θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν τις καλύτερες των υπηρεσιών, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος», κατέληξε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρίνος Μουσιούττας της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων είπε ότι ενημερώθηκαν «από τον Υπουργό Εσωτερικών για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διενέργεια στις 30 του Μάη ενιαίου δημοψηφίσματος για τον μέλλον της μεταρρύθμισης».

«Εμείς είχαμε δηλώσει εξ υπαρχής ότι είμαστε υπέρ του ενιαίου δημοψηφίσματος και όχι των τοπικών δημοψηφισμάτων που άλλωστε αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό από τον Γενικό Εισαγγελέα», σημείωσε ο Βουλευτής.

Είπε ότι «όταν έρθει η πρόταση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα ψηφίσουμε υπέρ της διεργασίας του δημοψηφίσματος, ευελπιστώντας και ελπίζοντας, όπως και τα άλλα κόμματα συνηγορήσουν με αυτή την πρόταση, έτσι για να μπορέσει απρόσκοπτα μετά να συνεχιστεί η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση με τη νέα Βουλή».

Ανέφερε ότι έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά δίδοντας τα εύσημα και στο Υπουργείο και σε όλους που συμμετείχαν στον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση.

«Είναι κάτι που οφείλουμε στον κόσμο:  να του προσφέρουμε αυτή τη μεταρρύθμιση που με δυο λόγια σημαίνει ποιοτικότερες εργασίες, πιο φθηνά για τον λαό», είπε ο κ. Μουσιούττας.

«Εμείς θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μέσα σε αυτό το πνεύμα συναίνεσης και τα άλλα κόμματα θα ‘δουν το δάσος και όχι το δέντρο’ και θα προχωρήσουν κι αυτοί στην ψήφιση του δημοψηφίσματος.

«Ξέρουμε ότι ο χρόνος πιέζει, όμως, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ούτως ώστε   ο κόπος όλων αυτών των ανθρώπων να μην πάει χαμένος», κατέληξε ο Βουλευτής κ. Μουσιούττας.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα