Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
07/01/2021 10:41:25 AM

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Κινήματος ΑλληλεγγύηςΗ πολιτική στήριξης της υπαίθρου είναι ύψιστης σημασίας και οι οποιεσδήποτε θετικές εισηγήσεις διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση, πάντοτε αξιολογούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, τονίζοντας παράλληλα ότι στην περίπτωση των προτάσεων του Κινήματος «θα βρούμε τρόπους να εμβολιάσουμε τις δικές μας πολιτικές».

Σε δηλώσεις του Υπουργού μετά το πέρας της συνάντησης με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, είπε ότι είχε «μια ουσιαστική και καθόλου τυπική συνάντηση αναφορικά με θέματα που άπτονται του προϋπολογισμού, αλλά και σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως αυτό της μετανάστευσης».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του μεταναστευτικού ανέφερε ότι «είχα την ευκαιρία να κάνω μια εκτενή αναφορά και να επεξηγήσω τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε, ως Κυβέρνηση, το πρόβλημα, και βεβαίως να υποδείξω τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε». Ζήτησε από το κόμμα της Αλληλεγγύης, όπως και από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τη δική τους βοήθεια και στήριξη στην προσπάθεια διαχείρισης αυτού του δύσκολου και δυσεπίλυτου, όπως το χαρακτήρισε, προβλήματος για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είπε ότι έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά στα θέματα του προϋπολογισμού, οι οποίες άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι θα μελετηθούν εντός της ημέρας και ότι άμεσα θα δοθούν απαντήσεις προς το Κίνημα - μέχρι την Πέμπτη ή Παρασκευή. Επισήμανε ο Υπουργός ότι «κινούνται σε μια κατεύθυνση που υπάρχει δυνατότητα - αν όχι πλήρους ικανοποίησης-τουλάχιστον υιοθέτησης βασικών αξόνων των συγκεκριμένων πολιτικών, είτε αυτές εμπίπτουν στο θέμα της στεγαστικής πολιτικής, είτε σε θέματα αναπτυξιακών έργων που αφορούν κατά κύριο λόγο την ύπαιθρο».

«Είναι αλώστε μια πολιτική- η πολιτική στήριξης της υπαίθρου-την οποία έχουμε διακηρύξει ως Υπουργείο Εσωτερικών πάρα πολλές φορές, ότι για μας είναι ύψιστης σημασίας και σαν τέτοια την αντιμετωπίζουμε» είπε. Τόνισε ότι οι οποιεσδήποτε θετικές εισηγήσεις διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω και αν υπάρχει έλλειψη πόρων ή άλλες αντικειμενικές, πρακτικές δυσκολίες για να υιοθετηθούν, πάντοτε αξιολογούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Θεωρώ ότι και σε αυτή την περίπτωση θα βρούμε τρόπους να εμβολιάσουμε τις δικές μας πολιτικές», κατέληξε ο κ. Νουρής.

H κα Θεοχάρους είπε ότι σήμερα μίλησε με τον Υπουργό για θέματα που άπτονται του προϋπολογισμού. «Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας που αφορούν κυρίως την περικοπή ελαστικών δαπανών προς όφελος του δυσπραγούντος πληθυσμού του λαού μας και της διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες «πνέουν τα λοίσθια», όπως ανέφερε.

«Δώσαμε τις δικές μας απόψεις όσον αφορά τις στεγαστικές πολιτικές για τα νέα ζευγάρια, για τα μονήρη άτομα, για άτομα τα οποία βρίσκονται στο μεταίχμιο της φτώχειας και οπωσδήποτε χρειάζονται μια κρατική στήριξη για να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη και ταυτόχρονα να δοθεί ζωή στις κοινότητες -τις απομακρυσμένες, τις προβληματικές, τις ορεινές- χωρίς να αποκλείουμε καμία κοινότητα από αυτά τα προγράμματα», είπε η κα Θεοχάρους.

Σημείωσε ότι συζητήθηκε «το πρόβλημα των λάθρα διακινούμενων πολιτών, οι οποίοι εισέρχονται εις την Κυπριακή Δημοκρατία παράνομα είτε μέσω της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, είτε από τις ακτές, ως επί τω πλείστον καθοδηγούμενοι από τη Τουρκία. Εκεί αναφύονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τον τόπο μας, τα οποία διαχειρίζεται με πολλή αγωνία -θα μπορούσα να πω- ο Υπουργός. Και ταυτόχρονα τίθεται και το ζήτημα της ασυνέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν τηρεί τα συμφωνημένα όσον αφορά τον επιμερισμό του βάρους τον οποίο υφίστανται μικρές απομακρυσμένες νησιωτικές χώρες, όπως είναι η Κύπρος, από τη μαζική είσοδο λάθρα διακινημένων πολιτών».

Είπε ότι επισημάνθηκαν επίσης προς τον Υπουργό οι λαθεμένες πολιτικές όλων των κυπριακών Κυβερνήσεων να μην βάζουν ζήτημα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν υπογραφεί μια συμφωνία, δίδοντας το παράδειγμα της συμφωνίας επανεισδοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα υποχρεωθεί, υποστήριξε η κα Θεοχάρους, η ΕΕ να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή της για αυτά που ειπωθήκαν στη συνάντηση, κυρίως σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, αλλά για την αναγνώριση που έτυχε η πρόταση του Κινήματος για το στεγαστικό.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα