Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
30/11/2021 01:10:55 PM

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

30-11-2021 12:40

Η σημερινή παρουσία μου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματικών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, επιβεβαιώνει την αναγνώριση και τη σημαντικότητα της σταθερής προσφοράς του Συνδέσμου σας στην ανάπτυξη του τόπου.

Επιτρέψτε μου να σας διαβιβάσω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του οποίου δεν του επέτρεψε να βρίσκετε εδώ μαζί σας σήμερα αλλά και να σας μεταφέρω τη σταθερή στήριξη του ιδίου προσωπικά στις προσπάθειες που καταβάλλετε για στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας και του τόπου μας.

Η εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς τον τομέα δεν μπορεί παρά να ανανεώνεται συνεχώς, καθότι διαχρονικά, σε καιρούς διεθνών οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων, που αναντίλεκτα τείνουν να επηρεάζουν την αναπτυξιακή πορεία ενός κράτους, ο τομέας ανάπτυξης γης και οικοδομών απέδειξε έμπρακτα την ικανότητα του να προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα. Μας έδειξε ότι μπορεί να απορροφά κλυδωνισμούς και να ανταποκρίνεται δυναμικά στις άμεσες ανάγκες της αγοράς, ενισχύοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο το έργο και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για σταθεροποίηση, ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Η καθοριστική συμβολή του τομέα δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική πτυχή, αλλά προεκτείνεται και στην κοινωνική. Η πολύχρονη δυναμική δραστηριοποίηση των επιχειρηματικών ανάπτυξης γης και οικοδομών, σε συνταύτιση με την ευρηματικότητα και την τεχνογνωσία τους, συνέτειναν στην υλοποίηση έργων, προτύπων, όπως μαρίνων, γκολφ, καζίνο, εμπορικών και οικιστικών μονάδων, κ.α. εμπλουτίζοντας τις επιλογές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση θέσεων εργασίας στον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας, στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών και στην τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας.

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε δυστυχώς αντιμέτωποι με μια υγειονομική κρίση, παγκόσμια και πρωτόγνωρη, που διαμορφώνει πολλαπλές προκλήσεις. Μια κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές όλων, καλώντας τα κράτη σε ανασύνταξη, ανασχεδιασμό και αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων τους σε θέματα διακυβέρνησης, με σκοπό την οικοδόμηση ανθεκτικότερων κοινωνιών σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας.

Η ανάπτυξη της γης βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με τις διαδικασίες που ένα κράτος εφαρμόζει και θέτει σε ισχύ και σκοπεύουν να ενθαρρύνουν αναπτυξιακές δραστηριότητες, σχετικές με την κατασκευαστική βιομηχανία, την αγοραπωλησία ακινήτων, την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, την παροχή επενδυτικών επιλογών, κ.α. αλλά και να μετριάσουν όσο το δυνατό οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η Κύπρος δεν αποτέλεσε φυσικά εξαίρεση των πιο πάνω, με το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας του τόπου και της στήριξης της κοινωνίας σε διάφορους τομείς, να παραμένει αδιαπραγμάτευτο και σταθερό.

Αναμφισβήτητα, για την Πολιτεία καθοριστική και επιβεβλημένη θεωρείται η συνεχής και σταθερή δραστηριοποίηση της οικοδομικής βιομηχανίας. Προς την κατεύθυνση η Κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες από ανακύπτοντα προβλήματα και αξιολογώντας συνεχώς παράγοντες και χρόνιες στρεβλώσεις του συστήματος διοίκησης που δυσχεραίνουν, αντί να διευκολύνουν το κυπριακό ‘επιχειρείν’, προχώρησε με αποφασιστικότητα στον εκσυγχρονισμό και στη διαμόρφωση αριθμού στοχευμένων αναπτυξιακών πολιτικών και παρεμβάσεων που επί της ουσίας συνθέτουν μια ολοκληρωμένη και συνεκτική κυβερνητική προσέγγιση για περαιτέρω ώθηση και διευκόλυνση των αναπτύξεων.

Μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η Κυβέρνηση προχώρησε στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης μέσω της νέας Πολιτικής Αδειοδότησης. Αυτή η μεταρρυθμιστική παρέμβαση, της πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο του 2022 και εισήγαγε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, στη βάση ενός σύγχρονου ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου με γρηγορότερες, αποτελεσματικότερες και διαφανέστερες διαδικασίες έκδοσης πολεοδομικών αδειών.

Αυτή η ταχεία διαδικασία επιτρέπει την έκδοση πολεοδομικών αδειών εντός 10 ημερών για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις και εντός 20 ημερών για τις αιτήσεις που υποβάλλονται γραπτώς. Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020, ημέρα εφαρμογής της νέας πολιτικής μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, έχουν εκδοθεί 1914 άδειες ενώ άλλες 321 βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης.

Πρόθεση του κράτους είναι έως την 1η Ιουνίου 2022 να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των μηχανισμών ταχείας αδειοδότησης σε πιο μεγάλες και σύνθετες αναπτύξεις, που στόχο έχει την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του τομέα των μεγάλων αναπτύξεων.

Εξαιρετικής σημασίας αποτελεί για το κράτος και η τακτική επικαιροποίηση, διεύρυνση και παράταση της διάρκειας ισχύος των Σχεδίων Πολεοδομικών Κινήτρων, που διαφάνηκε να έτυχαν ευρείας αποδοχής και αξιοποίησης από πολίτες και επενδυτές, συμβάλλοντας στις Κυβερνητικές προσπάθειες για ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας σε διάφορους τομείς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευαστικής βιομηχανίας, της τουριστικής βιομηχανίας, της στέγασης, κ.α. Από τα Σχέδια αυτά έχουν επωφεληθεί κατά το 2021, 2845 αιτητές.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους και στο πλαίσιο επίσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, Νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την προσέλκυση στρατηγικών αναπτύξεων και τη διευκόλυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης τους. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους επενδυτές, ότι η κυβερνητική πολιτική εκσυγχρονίζεται και δημιουργεί τέτοιες απλουστευμένες, αποτελεσματικότερες και γρηγορότερες διαδικασίες αδειοδότησης, καθιστώντας την Κύπρο σε ελκυστικό και αξιόπιστο προορισμό βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Εξίσου σημαντικές, όμως, είναι και οι ρυθμίσεις στις οποίες έχουμε προβεί το τελευταίο διάστημα με τις βελτιώσεις των κριτηρίων για την παραχώρηση αδειών μετανάστευσης που στόχο έχουν την προσέλκυση ποιοτικών και επωφελών επενδύσεων για τον τόπο.

O Μηχανισμός Ταχείας Δραστηριοποίησης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 και που μετεξελίσσεται σε Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενισχύει τις προσπάθειες μας για περαιτέρω προσέλκυση ξένων εταιρειών, καθώς και για ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση αιτημάτων που λαμβάνονται από εταιρείες ξένων χωρών για εγκατάσταση στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά την χορήγηση αδειών μετανάστευσης για μόνιμη διαμονή, πλέον, πέραν του κριτηρίου απόκτησης κατοικίας, έχουν τώρα προστεθεί νέα κριτήρια τα οποία αφορούν την επένδυση σε άλλης μορφής ακίνητα και την επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που είναι ήδη εγγεγραμμένες στη Δημοκρατία ή σε μερίδια κυπριακών επενδυτικών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Παράλληλα και με σκοπό την αναβίωση του αστικού πυρήνα της πρωτεύουσας, βρίσκεται υπό επεξεργασία Σχέδιο Χορηγιών για μετατροπή κτηρίων σε φοιτητικές εστίες στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Πρόσθετα, βρίσκονται υπό επεξεργασία ακόμα δυο δράσεις, αυτές τις ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομίας, η οποία θα επιτρέψει στη συνέχεια την προκήρυξη άλλων διαγωνισμών που θα αφορούν την ολότητα του έργου, ενώ σημαντική μεταρρυθμιστική δράση θεωρείται η προσπάθεια εφαρμογής του αστικού αναδασμού, με σκοπό την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της αδρανούσας γης σε περιοχές ανάπτυξης από πολίτες και επιχειρηματίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τα κίνητρα και τις διαδικασίες απλοποίησης διαδικασιών, που αναμφίβολα λειτουργούν ως καταλύτης για την προώθηση της ανάπτυξης της γης, είναι και ο πολεοδομικός - χωροταξικός σχεδιασμός του κράτους. Πρόθεση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ακόμη πιο δραστική και ορθολογική παρέμβαση μέσω της επικείμενης αναθεώρησης των τεσσάρων Τοπικών Σχεδίων στις μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιχειρήσουμε τη μετάβαση σε μια νέα, εκσυγχρονισμένη μορφή Τοπικών Σχεδίων, με στόχο την εισαγωγή καινοτόμων και δυναμικών εργαλείων και μηχανισμών πολεοδομικού σχεδιασμού που θα επιτρέψουν την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, στη βάση των αρχών της προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Τέλος, στο πλαίσιο όλων των πιο πάνω δράσεων του κράτους, σημαντική υποστηρικτική παρέμβαση θεωρείται το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η εισαγωγή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ‘Ιππόδαμος’, με το οποίο, πέραν της υποβολής και διεκπεραίωσης πολεοδομικών αιτήσεων, προσβλέπει, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική επεξεργασία των Σχεδίων Ανάπτυξης (αιτήματα και ενστάσεις), στην επεξεργασία κήρυξης διατηρητέων οικοδομών και στη διαδικασία διαχείρισης και συντήρησης κυβερνητικών οικισμών.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μέσα από τη συλλογική δουλειά, αναπτύσσοντας και αξιοποιώντας ωφέλιμες συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα επιτύχουμε το στόχο του συνολικού εκσυγχρονισμού της χώρας μας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στη συστηματική αυτή προσπάθεια, ως έχετε πράξει μέχρι σήμερα, θα συνδράμετε καθοριστικά όλοι εσείς πρωτοστατώντας μέσα από τη δημιουργική σας δράση.

Με αυτά, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μία φορά, τόσο την ηγεσία όσο και τα μέλη του Συνδέσμου, για την ιδιαίτερα επωφελή για τον τόπο και την οικονομία του δραστηριότητα που αναπτύσσετε διαχρονικά.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μας, αλλά και για τη βούληση της Πολιτείας να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις πρωτοβουλίες και το έργο σας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

Σας ευχαριστώ.

(EΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα