Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/02/2023 06:46:01 PM

Προεδρικές Εκλογές 2023 – Επαναληπτική εκλογή: Δήλωση Γενικού Εφόρου Εκλογών δρος Κώστα Κωνσταντίνου για την προσέλευση ψηφοφόρων μέχρι τις 5 μ.μ.Η επαναληπτική ψηφοφορία συνεχίζεται και η προσέλευση των εκλογέων, στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, διεξάγεται ομαλά.

Λόγω του ότι η δήλωση μου αυτή είναι η τελευταία, πριν τη λήξη της ψηφοφορίας, σε περίπου 45 λεπτά, θα ήθελα, καταρχάς, ως ο Γενικός Έφορος Εκλογών, να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στην κάλπη ψηφίζοντας με απόλυτη τάξη και χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα, επιδεικνύοντας ωριμότητα και ψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όμως και όλο το προσωπικό που εργάστηκε για τις εκλογές αυτές υπό τις οδηγίες του Γραφείου μου.

Αρχίζω από τον Βοηθό Γενικό Έφορο και τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, τους Εφόρους με τα επιτελεία τους, που έχουν για δυο συνεχόμενες Κυριακές εργαστεί ακούραστα, προκειμένου η ψηφοφορία να διεξαχθεί σε κλίμα ομαλότητας, με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εκλογών.

Ευχαριστώ επίσης την Αστυνομία Κύπρου για τις πολύτιμες υπηρεσίες της, το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων για τη φιλοξενία εδώ στο Κέντρο Τύπου, αλλά και για όλες τις λοιπές ενέργειές τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση ενημέρωση των πολιτών σε ό,τι αφορά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το Κυβερνητικό Τυπογραφείο για την έγκαιρη εκτύπωση των ψηφοδελτίων και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής για την ανάπτυξη και υποστήριξη των αναγκαίων μηχανογραφικών συστημάτων.

Ευχαριστίες εκφράζω στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας για τη συνεχή νομική υποστήριξη, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, όπως επίσης και όλες τις άλλες Υπηρεσίες που εργάστηκαν με ζήλο, αφοσίωση και μεθοδικότητα, και συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών.

Σας ευχαριστώ, αγαπητοί μου όλους για τον επαγγελματισμό και την προσήλωσή σας να ανταποκριθείτε σε αυτό το σημαντικό έργο που σας έχει ανατεθεί, σε αυτή την κορυφαία στιγμή της έκφρασης της δημοκρατίας.

Εργαστήκαμε κάποιοι για μέρες -ή ακόμα και μήνες- για να μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το τεράστιο αυτό έργο, που μας έχει ανατεθεί από την πολιτεία, για τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών.

Θα ήταν, τέλος, παράλειψή μου να μη μεταφέρω τις ευχαριστίες μου και προς όλους τους υποψηφίους για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα επιτελεία τους, αλλά και στους αντιπροσώπους τους, για την άρτια συνεργασία που έχουν επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.

Μέχρι τις 5 μ.μ. ψήφισε το 67,7% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σε σχέση με το 67,7% του A΄ Γύρου των εκλογών. Δηλαδή τα ποσοστά παραμένουν στο ίδιο επίπεδο.

Συγκριτικά τώρα με τον Β’ Γύρο των Προεδρικών Εκλογών του 2018, διαφαίνεται πως η αποχή -μέχρι αυτή τη στιγμή -είναι ελαφρώς αυξημένη κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικά, τα ποσοστά των ψηφισάντων και τα αντίστοιχα ποσοστά προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, κατά εκλογική περιφέρεια, είναι τα ακόλουθα:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

2021

2023
2018
Β' ΓΥΡΟΣ
Α' ΓΥΡΟΣ
Β' ΓΥΡΟΣ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
69,2%
69,7%
69%
55,1%
ΛΕΜΕΣΟΣ
64,8%
64,3%
64,9%
54,5%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
67,9%
68,2%
71,5%
64,7%
ΛΑΡΝΑΚΑ
68,0%
66,3%
70,6%
57,1%
ΠΑΦΟΣ
70,4%
71,3%
65%
64,1%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
60,4%
66,6%
61,5%
54,4%
ΣΥΝΟΛΟ
67,7%
67,7%
67,8%
56,7%
Σε λίγη ώρα, δηλαδή στις 6 μ.μ. ακριβώς, και εφόσον -όπως έχουμε πει και προηγουμένως- δεν υπάρξει ανάγκη για επέκταση των ωρών ψηφοφορίας, οι κάλπες θα κλείσουν.

Καλώ λοιπόν και πάλι τους ψηφοφόρους που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως μεταβούν εγκαίρως στα εκλογικά κέντρα, και οπωσδήποτε πριν τις 6:00 μ.μ..

Θα βρίσκομαι σε λίγο και πάλι μαζί σας για την ανακοίνωση σε σχέση με τη λήξη της ψηφοφορίας.

Για το βίντεο της δήλωσης του Γενικού Εφόρου Εκλογών για την προσέλευση ψηφοφόρων μέχρι τις 5 μ.μ., πατήστε εδώ.

(ΕΦυς/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα