Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
15/12/2021 01:18:06 PM

Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»

15-12-2021 11:23

Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Πολίτη» με αναφορά στο Κέντρο «Λίμνες», βρίθει ανακριβειών.

Το νέο κέντρο στο οποίο με πομπώδη τρόπο γίνεται αναφορά, κτίστηκε με χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό, χωρίς αρχικά να ζητηθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, πολύ απλά γιατί δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου να αναμένουμε μια τέτοια χρονοβόρα διαδικασία.

Άρα δεν τίθεται θέμα τήρησης κάποιων συγκεκριμένων προδιαγραφών πέραν των ενδεδειγμένων, ούτε βεβαίως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αναφορά ότι στερείται υποδομών. Οικοδομήθηκε στα πλαίσια της μεταναστευτικής μας πολιτικής για να υπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, που δεν είναι άλλος από την φιλοξενία εκείνων των αιτητών των οποίων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ασύλου. Και για τον σκοπό αυτό, πληροί απόλυτα όλες τις προδιαγραφές.

Την ίδια ώρα η Δημοκρατία αιτήθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ένα δεύτερο προαναχωρησιακό κέντρο που θα ανεγερθεί δίπλα ακριβώς από το Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες». Στα πλαίσια αυτού του αιτήματος, συμπεριλάβαμε και έργα πρόσθετης αναβάθμισης του Κέντρου Φιλοξενίας, σχεδιασμός ο οποίος όχι απλά ικανοποιεί τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ήδη έχουμε εξασφαλίσει την συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης.

Επομένως ο «Πολίτης» παραπληροφορεί αναφέροντας ότι «το έργο δεν πληροί τις προδιαγραφές έτσι ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση του».

Αντίθετα για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτά δομές που δίνουν δυνατότητες ορθολογιστικής διαχείρισης των μεταναστών και αυτό χαιρετίστηκε ήδη από την ίδια την Ευρωπαική Επιτροπή :

· Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» για την διενέργεια των διαδικασιών ασύλου,

· Κέντρο διαμονής οικογενειών στην Κοφίνου,

· Κέντρο Φιλοξενίας στις «Λίμνες» με δικαίωμα εξόδου των διαμενόντων,

· και Προαναχωρησιακό Κέντρο επίσης στις «Λίμνες» για όσους θα είναι σε διαδικασία επιστροφής ή απέλασης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας διαχειρίζεται τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές που αυξήθηκαν κατακόρυφα σε ποσοστό πέραν του 100% τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, στη βάση των δυνατοτήτων μας, με το προσωπικό των Υπουργείων μας να υπερβάλλουν εαυτόν.

Κανένας δεν είναι ευτυχής με την κατάσταση που επικρατεί στο «Πουρνάρα». Ούτε οι πολίτες αυτής της χώρας, που δικαιωματικά διαμαρτύρονται. Ευθύνη δική μας δεν είναι μόνο να στηρίξουμε τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, αλλά να περιορίσουμε τις ροές και να προστατεύσουμε την πατρίδα μας. Και αυτό πράττουμε με όσες δυνατότητες έχουμε.

Η κριτική είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Η κακόπιστη, εμπαθής και διαστρεβλωμένη όμως παρουσίαση πληροφοριών με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων, όταν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πρέπει να καυτηριάζεται.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα