Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
20/05/2021 08:32:20 AM

Επιτυχής κρίνεται η λειτουργία του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης: 11 εταιρείες ξένων συμφερόντων έχουν ήδη ενταχθεί

19-05-2021 16:58
Απολογισμός του Μηχανισμού από Υπουργούς Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Εσωτερικών

Επικεφαλής τριών επιχειρήσεων που αξιοποίησαν τον Μηχανισμό μίλησαν για τη στήριξη που βρήκαν, ώστε σε μερικούς μόνο μήνες να καταφέρουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας


Τη δημιουργία στην Κύπρο 11 εταιρειών ξένων συμφερόντων στηρίζει ο Μηχανισμός Ταχείας Δραστηριοποίησης, μέσα σε λιγότερο από δέκα μήνες από την έναρξη λειτουργίας του. Την παρουσίαση και τον απολογισμό από την εφαρμογή του εξαιρετικά σημαντικού, όπως αποδεικνύεται, εργαλείου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, έκαναν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Ο Μηχανισμός Ταχείας Δραστηριοποίησης παρέχει πληροφόρηση και διευκολύνσεις, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, σε εταιρείες ξένων συμφερόντων για εγγραφή και δραστηριοποίησή τους στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε η κα Πηλείδου κατά την παρουσίασή της, μέχρι στιγμής εντάχθηκαν στον Μηχανισμό 11 επιχειρήσεις, ενώ ενδιαφέρον έχουν επιδείξει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας.

«Η αποτελεσματική στήριξη επιχειρήσεων ξένων συμφερόντων που επιθυμούν να δημιουργήσουν παρουσία στην Κύπρο, είναι καίριας σημασίας για την προσέλκυση περισσότερων εταιρειών που να προσθέτουν αξία στην οικονομία, την τεχνογνωσία και τις προοπτικές εργοδότησης στη χώρα μας. Στη βάση των μέχρι τώρα δεδομένων είμαστε αισιόδοξοι ότι η επιτυχής ανάπτυξη του Μηχανισμού μπορεί να συμβάλει σημαντικά και στην επίτευξη του στόχου της Κυβέρνησης για ενίσχυση και ανάπτυξη της οικονομίας», πρόσθεσε η κα Πηλείδου.

Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα για βελτίωση του Μηχανισμού και προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής, οι προσπάθειες προσανατολίζονται, ανέφερε η κα Πηλείδου, στην αυτοματοποίηση του Μηχανισμού και στην απλοποίηση των διαδικασιών.

Στη δική του παρέμβαση ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως το νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, καθιστά αδήριτη την ανάγκη για υιοθέτηση πολιτικών και διαδικασιών που να ευνοούν την ανάκαμψη. «Προχωρούμε με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών μας, στοχεύοντας στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, αφού θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταλυτική για τη δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής και συνθηκών μακροχρόνιας ενίσχυσης της οικονομικής ευημερίας στον τόπο μας», τόνισε ο κ. Νουρής.

Από τον Οκτώβριο που έχει τεθεί σε εφαρμογή αυτή η αναθεώρηση, είπε ο Υπουργός, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει εκδώσει πέραν των 170 αδειών προσωρινής διαμονής και απασχόλησης, ενώ αναμένεται η υποβολή άλλων 150 αιτήσεων τις προσεχείς εβδομάδες. Σημείωσε ότι καταγράφεται μια αύξηση του 10% στις υποβληθείσες αιτήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Υπογραμμίζοντας τα οφέλη της πολιτικής, σημείωσε πως, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην αύξηση της ρευστότητας και εισροής νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στην απασχόληση ατόμων υψηλής εξειδίκευσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν και οι επικεφαλής τριών επιχειρήσεων που αξιοποίησαν τον Μηχανισμό. Η εκπρόσωπος της Murex Cyprus κα. Mayssam Youssef, Beirut Center Operations Manager, αναφερόμενη στα κριτήρια της εταιρείας για κάθοδο στην Κύπρο, μίλησε για το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, την πολύ καλή ποιότητα ζωής και την εγγύτητα της βάσης της εταιρείας στον Λίβανο, κάτι που διευκολύνει τη διακίνηση των στελεχών και εργαζομένων και τον επαναπατρισμό τους. Μόνο μέσα σε πέντε μήνες από τη λήψη της απόφασης για εγκατάσταση στην Κύπρο, είπε, η εταιρεία κατάφερε να ξεκινήσει δουλειά, επίτευγμα που απέδωσε στον Μηχανισμό και στην άψογη συνεργασία που είχε με την ομάδα διαχείρισης του έργου. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας, κάτι που όπως τόνισε η κα Πηλείδου τροχοδρομείται.

Ο κ. Uri Poliavich, CEO της Brainrocket, μέρος του ομίλου εταιρειών της ΟUTONO, ανέφερε πως η εταιρεία ήρθε στη χώρα μας για να μείνει και πλέον αποτελεί κομμάτι της οικονομίας της Κύπρου. Η ΟUTONO θεωρεί τον Μηχανισμό, πρόσθεσε, ένα σημαντικό ατού της Κύπρου για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο κ. Antoun Massad, CEO της Cedar Rose International Services, τόνισε πως ο Μηχανισμός Ταχείας Δραστηριοποίησης ήρθε την κατάλληλη στιγμή για την εταιρεία, η οποία προγραμμάτιζε τη μετεγκατάστασή της σε κάποια άλλη χώρα. Μέσα σε τέσσερις μήνες καθοδήγησης και στήριξης, τόνισε, από μία ομάδα εξαιρετικών επαγγελματιών, η εταιρεία κατάφερε να εγκατασταθεί στην Κύπρο.

Εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Invest Cyprus), ο Πρόεδρός του κ. Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε πως ο Μηχανισμός Ταχείας Δραστηριοποίησης αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του Οργανισμού, το οποίο διευκολύνει το έργο του, δηλαδή την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.

Στον δικό του χαιρετισμό ο κ. Ανδρέας Πισίας, Γενικός Γραμματέας τουΣυνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων Κύπρου (CIBA), ανέφερε πως η Κύπρος ήταν και παραμένει μια φιλική χώρα προς ξένες επιχειρήσεις και ένας ελκυστικός επιχειρηματικός προορισμός. Η λειτουργία του Μηχανισμού, υπογράμμισε, προσφέρει σημαντική στήριξη προς αυτό τον σκοπό.

Κίνητρα και κριτήρια για ένταξη στον μηχανισμό

Αναλύοντας τον τρόπο λειτουργίας του Μηχανισμού, οι δύο Υπουργοί ανέφεραν πως οι υπηρεσίες που παρέχει αφορούν:


    · Στη σύσταση επιχείρησης από ένα και μόνο σημείο, για εγγραφή εταιρείας, έγκριση ονόματος, εγγραφή στο μητρώο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μητρώο εργοδότη και Μητρώο ΦΠΑ και Φόρου Εισοδήματος.

    · Στην παροχή πληροφόρησης και καθοδήγησης για εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών λειτουργίας της επιχείρησης.

    · Στη διευκόλυνση έκδοσης αδειών παραμονής και απασχόλησης ατόμων από τρίτες χώρες, τα οποία θα εργοδοτούνται από τις εταιρείες που θα εντάσσονται στον Μηχανισμό.


Με βάση τους κανονισμούς, όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για σύσταση εταιρειών στην Κύπρο που κάνουν χρήση του «Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης», ολοκληρώνονται εντός 7 εργάσιμων ημερών από την ημέρα ένταξης της εταιρείας στον Μηχανισμό.

Αυτό δεν αποτελεί το μόνο κίνητρο για ένταξη. Η τροποποίηση της πολιτικής έκδοσης αδειών παραμονής, με στόχο την παροχή διευκολύνσεων για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού από επιχειρήσεις τρίτων χωρών, δίνει τη διευκόλυνση για έκδοση, σε διάστημα δύο περίπου μηνών, άδειας παραμονής του εργατικού δυναμικού των εταιρειών που εντάσσονται στον Μηχανισμό. Άλλο ένα κίνητρο για ένταξη στον Μηχανισμό αποτελεί η δυνατότητα εργοδότησης μεγαλύτερου αριθμού αλλοδαπών από τρίτες χώρες σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και δεξιότητες, για τα οποία έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη έλλειψη προσφοράς σε εθνικό επίπεδο, με την πλειοψηφία να σχετίζεται με ψηφιακές δεξιότητες. Σημειώνεται ότι ο αριθμός του εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτες χώρες που μπορεί να εργοδοτήσει η κάθε επιχείρηση, καθορίζεται με βάση το ύψος του κύκλου εργασιών της και κυμαίνεται από 5 άτομα για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από €1 εκατ. και 100-200 άτομα για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών πάνω από €30 εκατ.

Επιπλέον, η νέα πολιτική έκδοσης αδειών παραμονής δεν αφορά μόνο στις εταιρείες ξένων συμφερόντων που θα κάνουν χρήση του Μηχανισμού, αλλά και κυπριακές εταιρείες που επιθυμούν να εργοδοτήσουν προσωπικό από τρίτες χώρες με δεξιότητες για τις οποίες έχει παρατηρηθεί έλλειψη στη χώρα μας και οι οποίες εμπίπτουν στους τομείς της ναυτιλίας, της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, της φαρμακοβιομηχανίας, της βιογενετικής και της βιοτεχνολογίας.

Τα κριτήρια για ένταξη στον Μηχανισμό απαιτούν, μεταξύ άλλων, φυσική παρουσία στην Κύπρο με τη λειτουργία αυτοτελών γραφείων, ελάχιστο κύκλο εργασιών €500.000 ανά έτος για τα 3 από τα τελευταία 5 έτη για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και πενταετές επιχειρηματικό πλάνο για τις νέες επιχειρήσεις. Πρόσθετα, θα διεξάγεται αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας στη βάση των στοιχείων των εξελεγμένων οικονομικών λογαριασμών. Οι νέες εταιρείες που θα μεταφερθούν στην Κύπρο θα πρέπει να έχουν προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες να τεκμηριώνονται στο 5ετές επιχειρηματικό τους πλάνο.

(ΓΑ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα