Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
24/11/2023 11:32:23 AM

Ημέρα σταθμός για τον προσφυγικό κόσμο - Έναρξη των εργασιών κατεδάφισης των πολυκατοικιών του Σχεδίου «κτίΖΩ»

Ημέρα σταθμό για τον προσφυγικό κόσμο που διαμένει σε πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου τη σημερινή μέρα, κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο όπου άρχισε η κατεδάφιση δύο από τις πέντε πολυκατοικίες που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση του Σχεδίου «κτίΖΩ» στον Δήμο Λατσιών.

«Η έναρξη των εργασιών κατεδάφισης είναι πια γεγονός και σηματοδοτεί την πρακτική υλοποίηση της πρώτης φάσης του Σχεδίου «κτίΖΩ», λίγους μόλις μήνες μετά την εξαγγελία από την Κυβέρνηση του Σχεδίου, και στόχος είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και οριστική λύση στα διαχρονικά προβλήματα στατικότητας που παρουσίαζαν οι πολυκατοικίες», δήλωσε ο κ. Υπουργός. Υπογράμμισε πως, ως Πολιτεία, «έχουμε αναλάβει την ηθική υποχρέωση να εξασφαλίζουμε συνθήκες ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους συμπατριώτες μας που βιώνουν τις συνέπειες της παράνομης κατοχής».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, υπήρχαν και υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, βρίσκεται στο πλευρό των δικαιούχων, για να τους βοηθήσουν, να τους στηρίξουν και να τους καθοδηγήσουν.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την επιτυχή υλοποίηση του Σχεδίου, και μετέφερε την ικανοποίηση για το αυξημένο ενδιαφέρον από τους δικαιούχους, παρά, όπως είπε, τον αρχικό προβληματισμό. Συγκεκριμένα, από τις 43 πολυκατοικίες που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση, εκ των οποίων οι 20 είναι άμεσης επικινδυνότητας και κατεδαφίζονται, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή από συνολικά 274 δικαιούχους. Άλλες 16 περιπτώσεις εξέφρασαν επιθυμία να αποχωρήσουν από το Σχέδιο, ενώ σε συνολικά 143 περιπτώσεις δικαιούχων παραχωρείται επίδομα ενοικίου, με συνολική μηναία δαπάνη περί τις €100.000. Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην Επιτροπή για εξέταση της ευαλωτότητας των δικαιούχων, η οποία εξέτασε στη βάση κριτηρίων την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση 64 δικαιούχων και εισηγήθηκε την κάλυψη μέρους της συνεισφοράς για τους 59. Όπως ανέφερε, η κάλυψη της συνεισφοράς θα δοθεί από χρήματα που παραχώρησαν δωρητές, όπως η ΟΠΑΠ Κύπρου και άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

«Θέλω να τονίσω ακόμα μια φορά ότι το Σχέδιο δεν είναι στατικό. Δεν είμαστε απορριπτικοί σε οποιεσδήποτε εισηγήσεις για βελτιώσεις, τροποποιήσεις και μπορώ να σας πω ότι, στον βαθμό του δυνατού, έχουμε προβεί σε βελτιώσεις και τροποποιήσεις, πρωτίστως από εισηγήσεις των δικαιούχων, αλλά και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων και τα μέλη της Επιτροπής. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Λατσιών για την άψογη συνεργασία και το Δημοτικό του Συμβούλιο, το ΕΤΕΚ και άλλους φορείς που έχουν βοηθήσει. Κυρίως και πάνω από όλα τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και τους Λειτουργούς του Τμήματος για την πραγματικά πολύ σκληρή και επίπονη δουλειά που κάνουν όλους αυτούς τους μήνες», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι συνολικά με αυτό το συμβόλαιο θα κατεδαφιστούν πέντε πολυκατοικίες στον Δήμο Λατσιών. Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί και το συμβόλαιο κατεδάφισης των πολυκατοικιών στον Δήμο Στροβόλου και ακολούθως οι υπόλοιπες από τις 20 πολυκατοικίες. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Ιωάννου, έχουν δημιουργηθεί ομάδες των 16 δικαιούχων, προχωρούν οι ενημερώσεις τους, ορίζουν συντονιστές και προχωρούν σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας. «Παίρνουμε και εμείς μέρος σε συσκέψεις για να τους βοηθήσουμε, να τους καθοδηγήσουμε σωστά. Οποιαδήποτε προβλήματα απορίες παρουσιάζονται, να τα επιλύουμε και θα είμαστε συνέχεια εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου «κτίΖΩ».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ξεκινήσει το κτίσιμο των καινούργιων πολυκατοικιών, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι «αυτό επαφίεται κυρίως και πρωτίστως στους ίδιους τους δικαιούχους. Έχει δημιουργηθεί για παράδειγμα η πρώτη ομάδα, έχουν ορίσει Συντονιστή και πολύ σύντομα θα προχωρήσουν να πάρουν προσφορές, πάντα με τη δική μας καθοδήγηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το κτίσιμο». Επανέλαβε πως το Υπουργείο βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των δικαιούχων και προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη.

Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Χρίστος Πιττάρας, αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Υπουργό, τον Διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για τη βοήθειά τους καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ανέφερε ότι μια ιστορία 12 ετών φτάνει στο τέλος της. «Οι πολυκατοικίες ήταν επικίνδυνες για τους δημότες μας, για τον κόσμο που κατοικούσε μέσα, ως επί το πλείστον υπερήλικες πρόσφυγες δημότες μας που έμενα εδώ από τη δεκαετία του ’80. Αυτές οι πολυκατοικίες είχαν χτιστεί για προσωρινή διαμονή. Τελικά από ότι φαίνεται έχει ξεπεραστεί η αντοχή τους. Ήταν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Πιττάρας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι σε κάποιους μήνες θα μπορέσουν οι ένοικοι των πολυκατοικιών να επιστρέψουν στα νέα διαμερίσματα και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Νίκος Κέττηρος χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, ορόσημο για το Σχέδιο «κτίΖΩ». «Περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, με πάρα πολλές προσπάθειες και τα μέλη της Επιτροπής Προσφυγών και οι Δήμαρχοι, ιδιαίτερα ο Δήμαρχος (σ.σ. των Λατσιών) και άλλοι Δήμαρχοι πρέπει να πω, που στάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσει να προχωρήσει το Σχέδιο», ανέφερε ο κ. Κέττηρος. Όπως σημείωσε, «ήταν καθοριστική η παρέμβαση και η αποφασιστικότητα του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ανέλαβε μια πρωτοβουλία μόλις ανέλαβε. Και το χαρήκαμε ιδιαίτερα γιατί ήταν από τους λίγους που έδειξαν μια ευαισθησία για την αποκατάσταση των προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν για τον προσφυγικό κόσμο, τα οποία άκουσα πολλές φορές να παραπονιούνται ότι δεν την έχουμε. Από όλους τον ευχαριστώ για την προσπάθεια». Ο κ. Κέττηρος εξήρε επίσης την προσπάθεια του Διευθυντή και των υπηρεσιακών του Τμήματος Πολεοδομίας. Σήμερα, είπε, «δεν είναι το τέλος, σήμερα είναι η αρχή. Η ημέρα η σημαντική για μας, θα είναι η ημέρα που θα μπούμε στις καινούργιες πολυκατοικίες. Αυτό που περιμένω να δω την ημέρα που θα κόψει κάποιος την κορδέλα και θα μπει ο κόσμος μέσα στα διαμερίσματά του να ολοκληρωθεί αυτό το μεγαλεπήβολο Σχέδιο. Το Σχέδιο ξεκίνησε, προχωρά, θα ολοκληρωθεί και θα πρέπει όλοι για το καλό των ανθρώπων τους, για το καλό το δικό τους, να πάνε να ενταχθούν σε αυτό το Σχέδιο, ούτως ώστε να προχωρήσουν και για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για τη δική τους ευημερία». Σημείωσε, τέλος, πως παρόλη την πρόοδο, χρειάζεται να αυξηθεί η ταχύτητα εφαρμογής του, ώστε να εξαλείψουν οι όποιοι προβληματισμοί από μια μικρή μερίδα δικαιούχων και να προχωρήσουμε με βάση τους σχεδιασμούς.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα