Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
18/05/2023

O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας (Sejm)

18-05-2023 15:18

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας (Sejm) κα ElΏbieta Witek, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός, αφού καλωσόρισε την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην ιστορία που συνδέει τους δύο λαούς στη βάση της οποίας υπάρχει βούληση για προσφορά και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. Αναφερθείς στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι η Κύπρος στέκεται ενωμένη μαζί με όλη την Ευρώπη για να στηρίξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Επιπλέον, σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων.

Η Κύπρος, συνέχισε ο Υπουργός, το 1974 είχε το 1/3 του πληθυσμού της πρόσφυγες, γι’ αυτό κατανοεί και συμπάσχει για την κατάσταση που τώρα ο Ουκρανικός λαός αντιμετωπίζει. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα που συνδέεται και με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών, γύρω στο 95%, προέρχεται κυρίως από την πράσινη γραμμή. Εξαιτίας του ότι η πράσινη γραμμή δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου, υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για αποτροπή των ροών.

Αναφερθείς στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, εξήγησε ότι οι παράτυποι μετανάστες προέρχονται κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς τις κατεχόμενες περιοχές, μετά διασχίζουν την πράσινη γραμμή προς τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι γι’ αυτό τον λόγο, σημείωσε, που η Κύπρος επενδύει στη διπλωματική οδό, προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και τώρα είναι σε διαδικασία διαβούλευσης για καταρτισμό του.

Για να τονίσει το μέγεθος των μεταναστευτικών προκλήσεων, ο Υπουργός ενημέρωσε πως ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το 6% του πληθυσμού της Κύπρου είναι αιτητές ασύλου και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας. Οι δυσανάλογοι αυτοί αριθμοί σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου, πρόσθεσε, δυσχεραίνουν τις διαδικασίες ένταξης των εχόντων πραγματική ανάγκη για στήριξη και προστασία.

Ο Υπουργός, κλείνοντας, εξέφρασε την ανάγκη για πραγματική αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών και των βαρών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν στη βάση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Η Πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Πολωνίας, από την πλευρά της, εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στην Κύπρο, καθώς και για την ευκαιρία που είχε να επισκεφθεί νηπιαγωγείο όπου φιλοξενούνται παιδιά από την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η χώρα της στέκεται αλληλέγγυα στους πρόσφυγές της. «Θέση μας», είπε, «είναι η ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες».

Αφού ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η Πολωνία σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, σημείωσε ότι επισκέφθηκε την πράσινη γραμμή, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της, αντιλαμβανόμενη πλήρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Σημείωσε ότι αναγνωρίζει πως το 6% είναι ένα ψηλό ποσοστό αιτητών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας για να μπορεί να επιτευχθεί ένταξη στην κοινωνία υποδοχής.

Η Πολωνή Πρόεδρος ανέφερε, επίσης, ότι η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σε διεθνές επίπεδο, αναφέροντας ότι η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι σημαντική παράμετρος αποτροπής του φαινομένου και πως η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ανοικτά σύνορα.

Τέλος, η κα ElΏbieta Witek εξέφρασε την άποψη ότι έμφαση πρέπει να δοθεί από την ΕΕ στις χώρες προέλευσης των μεταναστών με εκστρατείες ενημέρωσης, αλλά και εκπαίδευση, έργα και υποδομές, προκειμένου να αποτραπούν οι παράτυπες ροές, κάτι για το οποίο συμφώνησε και ο Υπουργός Εσωτερικών.

(ΕΦυς/ΜΒ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα