Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
30/05/2021 04:46:39 PM

Βουλευτικές Εκλογές 2021 – O Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη δήλωσή του για την προσέλευση ψηφοφόρων μέχρι τις 3μ.μ.Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της δήλωσής του για την προσέλευση ψηφοφόρων μέχρι τις 3 μ.μ. απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει νεότερη πληροφόρηση όσον αφορά το εκλογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι «τελικά έχει ψηφίσει ο ελάχιστος αριθμός ψηφοφόρων, 21, που απαιτείτο για να μπορέσει να γίνει διαλογή στη Θεσσαλονίκη. Επομένως, ναι, θα γίνει διαλογή στη Θεσσαλονίκη και δεν θα χρειαστεί να γίνει μεταφορά κάλπης προς την Αθήνα».

Κληθείς να διευκρινίσει εάν οι ψηφοφόροι που είναι ασθενείς με κορωνοϊό έχουν ψηφίσει όλοι, ο δρ Κωνσταντίνου είπε ότι «έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία όσον αφορά στον ειδικό εκλογικό κατάλογο». Ενημέρωσε ότι ψήφισαν 86 πρόσωπα από τα 91 που ήταν εγγεγραμμένοι στον κατάλογο αυτό. Σε άλλη σχετική ερώτηση απάντησε ότι είχε δηλώσει συμμετοχή για να ψηφίσει στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο, το οποίο στη συνέχεια, επειδή η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, τελικά δεν κατέστη δυνατόν να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πού θα γίνει η καταμέτρηση της κάλπης της Θεσσαλονίκης και πότε αναμένονται τα αποτελέσματα, ο Γενικός Έφορος απάντησε ότι τα αποτελέσματα αναμένονται το συντομότερο δυνατό και ανάλογα με την ροή των αποτελεσμάτων. Εξήγησε ότι «η διαλογή των ψήφων το βράδυ θα γίνει με ειδικά πρωτόκολλα» ως εκ τούτου «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη ροή των αποτελεσμάτων στις μεγάλες κάλπες», ενημερώνοντας ότι υπάρχουν κάλπες με 600 -700 ψηφοφόρους. Εκεί, σημείωσε ο δρ Κωνσταντίνου, «θα χρειαστεί να έχουμε λίγο μεγαλύτερη υπομονή, ώστε να γίνει η διαλογή με ασφάλεια τόσο για το προσωπικό όσο και για τους εκπροσώπους των εκλογικών συνδυασμών που θα παρίστανται στη διαδικασία. Όμως, η εκτίμησή μας είναι ότι, αν πάνε όλα καλά, γύρω στις 11 μ.μ. θα είναι εφικτό να έχουμε αποτελέσματα εκλογικών συνδυασμών».

Ενημέρωσε ότι στο Λονδίνο, επίσης, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να αναμειχθούν κάλπες μεταξύ τους. «Η απόσταση η οποία χρειάζεται για να μετακινηθούν είναι γύρω στη μία – μιάμιση ώρα», ως εκ τούτου διευκρίνισε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει καθυστέρηση σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε διευκρίνιση του Γενικού Εφόρου Εκλογών για τις πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών παρακολουθεί κατά πόσο τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας για αναρτήσεις που έχουν σχέση με τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι, σε σχετική ενημέρωσή που είχε, διαφαίνεται ότι ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Facebook υπάρχουν περίπου 80 περιπτώσεις που παραβιάζουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Από δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στη συνέχεια έχει φανεί ότι οι πλείστες από αυτές τις περιπτώσεις έχουν συμμορφωθεί, κατέληξε ο Γενικός Έφορος Εκλογών.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα