Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
08/12/2020 07:27:03 AM

Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΧΑΡΑΥΓΗ με τίτλο «Διέρρευσαν στη CYPRA υπηρεσιακή έκθεση για την υπό εξέταση αίτηση για άδεια κατά παρέκκλιση»Το Υπουργείο Εσωτερικών διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας ΧΑΡΑΥΓΗ, ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση της κατά παρέκκλιση αίτησης της Εταιρείας CYPRA στο Υπουργικό Συμβούλιο στόχο έχει την ανατροπή της εισήγησης του ΣΥΜΕΠΑ, πολύ δε περισσότερο στην απάλειψη της εισήγησης για επιβολή αντισταθμιστικού τέλους ύψους 200,000 ευρώ.

Σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αρ. φακ. ΓΕ 50(Α)/1966/30 ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έχει εξουσία να διαφοροποιεί τις εισηγήσεις του ΣΥΜΕΠΑ που υποβάλλονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο εάν τεκμηριωμένα διαφωνήσει με την υποβληθείσα εισήγηση μπορεί στη βάση του Κανονισμού 17(2) των Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Παρεκκλίσεις) Κανονισμών του 1999 να αναπέμψει και όχι να διαφοροποιήσει την εισήγηση στο ΣΥΜΕΠΑ για επανεξέταση, είτε μερικώς είτε ολικώς.

Εύλογο λοιπόν είναι να διερωτάται κανείς, από την στιγμή που η αίτηση ακόμα δεν τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, πως είναι δυνατό να ισχυρίζεται η εφημερίδα ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο διέγραψε την πιο πάνω υποχρέωση της Εταιρείας» για την καταβολή αντισταθμιστικών μέτρων.

Και είναι ακόμα πιο εκπληκτικό να μιλά η ΧΑΡΑΥΓΗ για «σκανδαλώδη υπόθεση», για «αόρατα χέρια» και για αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Εταιρείας CYPRA όταν καμία απολύτως απαντητική επιστολή δεν υπάρχει προς την Εταιρεία ή το νομικό της σύμβουλο από το Υπουργείο στις τρείς δικές της επιστολές

Αντί λοιπόν η ΧΑΡΑΥΓΗ να φαντάζεται ανατροπές της απόφασης του ΣΥΜΕΠΑ, καλό θα ήταν να αναμένει να μάθει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο μόνο σκοπό και στόχο έχει την οριστική επίλυση όλων ανεξαίρετα των προβλημάτων και άρση των οχληριών που η ανάπτυξη προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά την διαρροή των εισηγήσεων της έκθεσης του ΣΥΜΕΠΑ, αυτές δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να αναζητούνται μεταξύ των λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά ενδεχόμενα και μεταξύ λειτουργών που χειρίζονταν ή είχαν γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης αλλά στη συνέχεια αφυπηρέτησαν και δραστηριοποιούνται ιδιωτικά.

Υπουργείο Εσωτερικών
07/12/2020


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα