Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
29/09/2023

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για το μεταναστευτικό και την ανέγερση πολυκατοικιών από τον ΚΟΑΓ στην ΛεμεσόΔηλώσεις για το μεταναστευτικό και το σχέδιο ανέγερσης προσιτών κατοικιών στην Λεμεσό από τον ΚΟΑΓ παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο περιθώριο της περιφερειακής σύσκεψης με τις Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου.

Κληθείς να πει εάν τα μέτρα και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από πλευράς Κυβέρνησης σε σχέση με το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Πάφος με το μεταναστευτικό, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το Υπουργείο αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό στην ολότητά του. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Κύπρο, όχι μόνο την Επαρχία Πάφου, παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρατηρούνται στην Πάφο.

«Όπως έχουμε δει επανειλημμένα τους τελευταίους έξι μήνες, έχουμε αποτελέσματα όσον αφορά το μεταναστευτικό. Έχουν μειωθεί κατά 50% οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών, από 12.000 πέρσι την ίδια περίοδο, φέτος έχουν έρθει λιγότεροι από 6.000. Αυτό οφείλεται στις ενέργειες που έχουμε κάνει, αλλά και εξωγενείς παράγοντες», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου. Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, διότι, όπως εξήγησε, «με το μεταναστευτικό οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει από εξωγενείς παράγοντες ανά πάσα στιγμή. «Πολύ σημαντικό είναι και οι επιστροφές. Έχουμε αυξήσει κατά 50% τις επιστροφές, από 3.200 σε 4.800. Για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν φύγει περισσότερα άτομα που έχουν έρθει», δήλωσε.

Παράλληλα, αναφερόμενος σε άλλα μέτρα που λαμβάνονται, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις με ανακαίνιση στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα». Συμπλήρωσε ότι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη κρατητηρίων, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε χωρητικότητα για 126 άτομα και άρχισε η ανέγερση του νέου προαναχωρησιακού κέντρου, χωρητικότητας 800 ατόμων, που αναμένεται να βοηθήσει πολύ.

Επιπρόσθετα, έχουν επισπεφτεί οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από εννέα και πλέον μήνες σε τρεις, καθιστώντας την Κύπρος μη ελκυστικό προορισμό. «Ήδη κάναμε μια σειρά ενεργειών, ελπίζοντας ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, που ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα», σημείωσε.

Σε σχέση με τις αφίξεις από την Συρία, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι αποτελεί για την Κύπρο μεγάλο θέμα, δεδομένου ότι η Συρία θεωρείται μη ασφαλής χώρα και συνεπώς καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να απελάσει Σύρους. «Υπάρχει αυτή η αυξημένη ροή από βάρκες (σ.σ. με Σύρους) από τον Λίβανο. Υπάρχει συνεργασία με τον Λίβανο, αλλά κάποιες βάρκες έρχονται και από την Συρία, για αυτό και έχω θέσει το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ξεκινήσει μια συζήτηση επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας. Υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου ήδη ασφαλείς περιοχές. Σαν Κύπρος θεωρώ ότι πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο αυτές οι περιοχές επίσημα πλέον να αναγνωριστούν ως ασφαλείς, ούτως ώστε εκεί και όπου επιτρέπεται να προχωρούμε και σε επιστροφές Σύρων στη χώρα τους», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο ανέγερσης προσιτών κατοικιών από τον ΚΟΑΓ στον Δήμο Λεμεσού, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι το έργο θα γίνει, διευκρινίζοντας ότι υπήρχε μια κακή εκτίμηση των γεγονότων το καλοκαίρι, οπότε και υποβλήθηκε από τον ΚΟΑΓ πρόταση για την ανέγερση των κατοικιών με κόστος 20 εκ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε από τον ΚΟΑΓ να υποβάλει ολοκληρωμένο σχέδιο για όλες τις ενέργειες που δρομολογούνται και όχι αποσπασματικά για την περίπτωση της Λεμεσού. Στο ολοκληρωμένο σχέδιο που υπέβαλε ο ΚΟΑΓ με μια σειρά δράσεων, περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο για την ανέγερση των πολυκατοικιών στην Λεμεσό, το οποίο συμπεριλήφθηκε και αποτελεί βασικό πυλώνα της στεγαστικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, είπε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα