Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
11/12/2023

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών με τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης


Κύκλο συναντήσεων με τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) όλων των Επαρχιών πραγματοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Σκοπός των συσκέψεων ήταν η ανασκόπηση της προόδου υλοποίησης του οδικού χάρτη από πλευράς των Συμβουλίων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους ενόψει της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την 1η Ιουλίου 2024.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων, βρέθηκε πρωτίστως η μεταφορά από 1.7.2024 της αρμοδιότητας της αδειοδότησης της ανάπτυξης στους νέους ΕΟΑ, περιλαμβανομένης της έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της στελέχωσης των ΕΟΑ, η οποία αρχικά θα προκύψει μέσω αποσπάσεων προσωπικού ή/και συμφωνιών παροχής υπηρεσιών από υφιστάμενο προσωπικό των Δήμων και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης συνολικά 105 ατόμων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις πολεοδομικές και οικοδομικές Αρχές, με σκοπό να καταρτιστούν και να διεκπεραιώσουν την εξέταση αριθμού αιτήσεων που εκκρεμούν προς εξέταση ενώπιον των υφιστάμενων Αρχών. Έγινε, παράλληλα, καταγραφή των εκκρεμοτήτων και των διαφόρων ζητημάτων που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες, με σκοπό την επίλυσή τους.

Μιλώντας μετά τη σημερινή συνάντηση με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο ΕΟΑ Πάφου, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «ο σκοπός των συναντήσεων με τα πέντε Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια είναι να δούμε σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται και ποιες είναι οι εκκρεμότητες βάσει του δικού μας οδικού χάρτη, καθώς και διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες». Όπως πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, έχουν καταγραφεί όλες οι εκκρεμότητες και έχει πλέον επαναξιολογηθεί ο οδικός χάρτης, χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε σημαντικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, για την Επαρχία Πάφου, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε σχέση με την υδροδότηση λόγω μη ύπαρξης Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει εξευρεθεί λύση.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προγραμματιστεί νέα συνάντηση με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΟΑ Πάφου για το νέο κοινό σύστημα αδειοδότησης «ΕΥΑΓΟΡΑΣ», ενώ εντός Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλα τα Συμβούλια για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και για παρουσίαση των νέων δεδομένων και του αναθεωρημένου οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα