Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
15/12/2020 09:48:50 AM

Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή για το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

14-12-2020 16:44

Σήμερα συμμετείχα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, κατά το οποίο έγινε συζήτηση για το Νέο Σύμφωνο που αφορά στη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Στην παρέμβασή μου υπενθύμισα τους εταίρους μας για τις ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ετών που αντιμετωπίζει η Κύπρος, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια και τις δυνατότητές μας.
H Κύπρος, για 3η συνεχή χρονιά, συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση σε αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού. Το 2020 δεχτήκαμε σχεδόν 7.000 νέες αιτήσεις, παρά την κρίση της πανδημίας. Σήμερα βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πλευράς πληρότητας των κέντρων υποδοχής, παρά τη σημαντική στήριξη που έχουμε λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους εμπλεκόμενους οργανισμούς.
Τόνισα πως μέσα από τη μεγάλου μεγέθους διαχωριστική γραμμή διέρχεται παράνομα το 80% των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας από την Τουρκία.
Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την εσκεμμένη προώθηση και ενεργή ενθάρρυνση των μεταναστών προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, αλλά και σε άλλα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως της Ελλάδας. Είναι μείζονος σημασίας η ΕΕ να λάβει δράση προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων της δήλωσης της ΕΕ-Τουρκίας του 2016.
Εκφράσαμε τη θέση μας ως Κύπρος ότι το νέο Σύμφωνο αποτελεί μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και που μέχρι σήμερα σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος από τις μεταναστευτικές πιέσεις.
Θεωρούμε ότι η Έκθεση Προόδου της Γερμανικής Προεδρίας περιέχει θετικά στοιχεία, ιδίως σε ό,τι αφορά στην εξωτερική διάσταση. Ομόγνωμους και υπερασπιστές μας βρίσκει επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης των δυνατοτήτων επιστροφής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, μέσω ενός κοινού συστήματος και διαδικασιών, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρόλα αυτά, υπογραμμίσαμε τη θέση μας για συνέχιση του πολιτικού διαλόγου σε ό,τι αφορά στους σημαντικούς πυλώνες της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Στόχος η εισαγωγή μηχανισμών αλληλεγγύης, οι οποίοι θα προσφέρουν ουσιαστική στήριξη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη κατανομή των βαρών στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής.
Η συνεργασία των κρατών μελών, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη είναι η σωστή συνταγή για να μπορέσει η Ευρώπη να βαδίσει σε καλύτερα μονοπάτια στον τομέα της μετανάστευσης.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα