Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
07/10/2023

Πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη η 6η Σύνοδος της ομάδας MED5


7 Οκτωβρίου 2023

Στην 6η συνάντηση των ευρωπαϊκών κρατών μελών της ομάδας MED5, που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη, συμμετείχε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Της Συνόδου προέδρευσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας κ. Δημήτρης Καιρίδης, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών της Κύπρου, της Ισπανίας κ. Fernando Grande-Marlaska Gomez, της Ιταλίας κ. Matteo Piantedosi και της Μάλτας κ. Byron Camillieri. Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ylva Johansson, με οπτικογραφημένο μήνυμά της.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό στην περιοχή της Μεσογείου, υπό το πρίσμα των έντονων πιέσεων που δέχονται τα κράτη της MED5 που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Στόχος ήταν ο συντονισμός ανάμεσα στα κράτη μέλη της Μεσογείου σε σχέση με την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των αυξημένων ροών και τον καθορισμό κοινής γραμμής πολιτικών επιδιώξεων σε επίπεδο ΕΕ.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε τις πιέσεις που δέχονται τα κράτη μέλη της Μεσογείου από τις αυξημένες αφίξεις παράτυπων μεταναστών. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα δεδομένα της Κύπρου, ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε για τη μείωση που καταγράφεται μέχρι στιγμής το 2023 στον αριθμό των αιτητών ασύλου, σε σύγκριση με το 2022, ως αποτέλεσμα και των μέτρων και δράσεων που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Εντούτοις, σημείωσε ότι οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι ανησυχητικοί και να απαιτούν εγρήγορση. Ειδικότερα ανέφερε πως οι αφίξεις δια θαλάσσης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, την ίδια ώρα που έχουν διαπιστωθεί νέες τάσεις σε ό,τι αφορά στις διαδρομές που επιλέγονται και τις πρακτικές που εφαρμόζονται από τα δίκτυα διακινητών.

Τα πιο πάνω δεδομένα, καθώς επίσης και η γενικότερη ανοδική τάση που έχει διαπιστωθεί από όλα τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, όπως επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, καθιστούν απαραίτητη την επικέντρωσή μας στις γενεσιουργίες αιτίες του προβλήματος, ώστε να αποτρέψουμε άλλες απώλειες ζωών στη θάλασσα και την κατάρρευση των συστημάτων υποδοχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τη σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, και της υιοθέτησης μιας ενιαίας προσέγγισης που θα εδράζεται στη βασική αρχή της αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης τρίτων χωρών στην περιοχή της Μεσογείου, σε οικονομικό, τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο. Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε τη θέση της Κύπρου για στήριξη του Λιβάνου, μιας χώρας που δέχεται δυσανάλογο βάρος εξαιτίας του μεγάλου αριθμού Σύρων μεταναστών που βρίσκονται στα εδάφη της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός, σε περίπτωση κατάρρευσης του Λιβάνου, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια εντελώς διαφορετική και κρισιμότερη κατάσταση.

Υπό το φως της συμφωνίας που επετεύχθη σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στους «27» για στήριξη των κρατών που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κατάσταση κρίσης, οι πέντε Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη υιοθέτησης του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από το Ευρωκοινοβούλιο εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, παρά το γεγονός ότι το Σύμφωνο δεν καλύπτει όλες τις προσδοκίες μας, κυρίως σε ό,τι αφορά την συμπερίληψη ξεκάθαρης πρόνοιας για εφαρμογή ενός υποχρεωτικού σχεδίου μετεγκατάστασης, εντούτοις μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές δράσεις.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου μετέφερε στους ομολόγους του την αναγκαιότητα διασφάλισης όλων των εργαλείων, ώστε οι χώρες να μπορούν να ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότερο τρόπο στη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η εισήγηση για παραχώρηση επιπρόσθετης βοήθειας προς τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής μέσω των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων για την ενίσχυση των προσπαθειών τους.

Σε Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της Συνόδου, τα πέντε κράτη μέλη επιβεβαιώνουν τη δέσμευση και την προσήλωσή τους για την από κοινού αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης στα αγγλικά είναι διαθέσιμο εδώ.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα