Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
10/12/2022

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην 30ή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ), στη Λευκωσία

10-12-2022 10:33

Με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να κηρύξω την έναρξη των εργασιών της 30ής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η παρουσία μου και στη φετινή Συνέλευση επιβεβαιώνει την ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης -τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από εμένα προσωπικά- του πολυδιάστατου έργου που επιτελείτε για την ανάπτυξη του τόπου, της πράσινης δόμησης, αλλά και της συνεισφοράς σας στους τομείς της τεχνολογίας και της οικονομίας.

Είναι γεγονός φίλη Πρόεδρε, ότι ο Σύλλογος σας, για 30 χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προάσπισης και θωράκισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων και συμφερόντων των Πολιτικών Μηχανικών της Κύπρου, συνεισφέροντας όμως ποικιλότροπα και στην αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και της ανάπτυξης.

Σήμερα οι προκλήσεις είναι πολλές, με πρώτες την αναγκαιότητα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και τις φυσικές καταστροφές για τις οποίες ακούσαμε πριν λίγο και τις θέσεις του φίλου Υπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρίστου Στυλιανίδη.

Κύριες και κύριοι,

Τα τρία τελευταία χρόνια, όπως κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει, σαν Κυβέρνηση επιταχύναμε την εισαγωγή πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, πετυχαίνοντας να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικότερο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς, τα έργα αλλά και τους διάφορους δείκτες. Υπέρτατος στόχος πάντα, η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.


Νέα Πολιτική αδειοδότησης – Πολεοδομικά κίνητρα

Στην προσπάθειά μας αυτή, ξεχωριστή θέση κατέχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Πολεοδομίας και μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις ήταν η εισαγωγή της ταχύρρυθμης πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης με την οποία εκδίδονται πλέον άδειες σε συγκεκριμένους τομείς κατά μέγιστο μέχρι 20 μέρες.

Προσωπικά την θεωρώ σαν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά μας, γιατί είναι ένα εργαλείο με το οποίο πετύχαμε να κινήσουμε τις δυσκίνητες μηχανές της γραφειοκρατίας, αλλά και της καταπολέμησης της διαφθοράς, με την απλοποίηση των διαδικασιών που έγινε πράξη, καθώς και με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ήδη τα αποτελέσματα αυτής της μεταρρύθμισης είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 4500 αιτήσεις για αναπτύξεις μέχρι δύο μονάδων κατοικίας σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο. Δεδομένης αυτής της θετικής εξέλιξης, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2022 επεκτείναμε το πλαίσιο εφαρμογής της ταχύρρυθμης αδειοδότησης σε μεγαλύτερες αναπτύξεις μέχρι 12 κατοικίες, αλλά και σε πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερίσματα, όπως και σε μεικτές εμπορικές, γραφειακές ή και οικιστικές αναπτύξεις μέχρι 1000 τ.μ.

Και θα ήμουν αγνώμονας εάν γι’ αυτή μας την επιτυχία δεν ευχαριστούσα το ΕΤΕΚ αλλά και όλους εσάς, αρχιτέκτονες και μηχανικούς για την συνεργασία.

Θέσαμε σαν στόχο αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια να ολοκληρωθεί με το τέλος της θητείας της παρούσας διακυβέρνησης. Και αυτό θα γινόταν πράξη με την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται σαν ο «Περί της Διευκόλυνσης των Στρατηγικών Αναπτύξεων Νόμος», και το οποίο αφορά την αδειοδότηση των αναπτύξεων με κόστος πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η Βουλή δυστυχώς δεν ολοκλήρωσε την ψήφιση, κάτι όμως που αναμένω ότι θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτη.

Κυρίες και κύριοι,

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην χώρα είναι από τους ψηλότερους στην ΕΕ. Και δεν είναι σε αυτά τα επίπεδα, ως δια μαγείας. Είναι αποτέλεσμα μιας ολιστικής προσέγγισης και στον πολεοδομικό και οικοδομικό σχεδιασμό όπως και της εκπόνησης στοχευμένων Σχεδίων με γενναιόδωρα Πολεοδομικά Κίνητρα.

Ένα από αυτά είναι το Σχέδιο Νομιμοποίησης και Αδειοδότησης Αυθαίρετων και Νέων Κατασκευών σε Εγκεκριμένες Αναπτύξεις που παρουσίαζαν μικρές, αλλά διαχειρίσιμες παρατυπίες.

Η αποτίμηση από την εφαρμογή του σχεδίου, τόσο στην επίλυση προβλημάτων όσο και στην οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο ήταν εντυπωσιακή, γι’ αυτό και πρόσφατα αποφασίσαμε την επέκταση της διάρκειας του μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023.

Απαλλαγή αδειοδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων

Αγαπητές φίλες και φίλοι, τα σχέδια του ΥΠΕΣ είναι πολυθεματικά. Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας για αποτελεσματική διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης των τιμών, προωθήσαμε ευέλικτα σχέδια για εγκατάσταση μικρών μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Προς τον σκοπό αυτό, το ΥΠΕΣ εξέδωσε πρόσφατα Γενικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται πλέον άδεια οικοδομής για φωτοβολταϊκά συστήματα σε υφιστάμενες οικοδομές.

Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα, που σε συνδυασμό με τα γενναιόδωρα οικονομικά κίνητρα του Υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας, ενθαρρύνει την τοποθέτηση Φ/Β συστημάτων, διευκολύνοντας τους πολίτες ποικιλότροπα, μειώνοντας ταυτόχρονα το διοικητικό κόστος και για εσάς, τους επαγγελματίες μελετητές.

Επιπλέον, και πάντα μιλώντας για τα Φ/Β συστήματα, θέλω να σας ενημερώσω ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης των πολεοδομικών ζωνών της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, που ξεκίνησε από χτες, καθορίζονται ειδικές ζώνες υποδοχής για ΑΠΕ, όπως βέβαια και ζώνες απαγόρευσης, με προφανή τα οφέλη αλλά και προώθηση της ευταξίας στην χωροθέτησή τους.

Κύριες και κύριοι,

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα για τον κλάδο των Πολιτικών Μηχανικών, είναι αυτό των επικίνδυνων οικοδομών, το οποίο για χρόνια συζητείτο χωρίς όμως να είχε γίνει κατορθωτή η επίτευξη προόδου. Το θέμα πρόσφατα αναδείχθηκε ακόμη πιο έντονα μετά τα περιστατικά καταρρεύσεων ορισμένων μπαλκονιών.

Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να πω ότι αυτό το ζήτημα, το οποίο ήταν ψηλά στη δική μας ημερήσια διάταξη, έχει τροχοδρομηθεί με στόχο:

· τη θωράκιση του κτηριακού μας αποθέματος,
· την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,
· του δομημένου περιβάλλοντος, ενώ βεβαίως δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι ίσως,
· το σημαντικότερο όφελος αυτής της προσπάθειας να είναι προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας ασφάλειας.

Και είναι γι’ αυτό τον λόγο που σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ ετοιμάσαμε σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιούμε τον περί Ρυθμίσεως και Οικοδομών Νόμο, δίνοντας μεταξύ άλλων στις αρμόδιες Αρχές εργαλεία, για αποτελεσματική αντιμετώπιση των επικίνδυνων οικοδομών.

Και επειδή έργο χωρίς την κινητήριο δύναμη του χρήματος δεν γίνεται, έχουμε παράλληλα αυξήσει την επιχορήγηση του κόστους για άμεσες επεμβάσεις στήριξης, από τις €5.000 στις €20.000.

Πρόσθετα, προωθείται και ο θεσμός της τακτικής επιθεώρησης των οικοδομών, δίκην ΜΟΤ, σαν μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, καθώς και η διαδικασία επιβολής κυρώσεων από μέρους των αρμόδιων Αρχών. Με αυτά τα μέτρα είμαστε βέβαιοι ότι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα θα πετύχουμε η προσδοκώμενη αλλαγή, τόσο στη στήριξη όσο και στην αισθητική των πόλεων και των χωριών μας, να γίνεται πράξη.

Προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψετε μου να πω πως είμαστε περήφανοι, που σαν Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε πρωτοστατήσει και στον τομέα της προστασίας, της διατήρησης και της ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Και αυτό δεν είναι ούτε σχήμα λόγου, ούτε θεωρητικό. Από τον Οκτώβριο ισχύει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών με αύξηση των κινήτρων και των επιχορηγήσεων σε τέτοιο βαθμό, που το σχέδιο να είναι το πλέον γενναιόδωρο και πλουσιοπάροχο μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Μάλιστα, λάβαμε υπόψη και τις πρόσφατες αυξήσεις στον κατασκευαστικό τομέα γι’ αυτό και αυξήσαμε το ποσό για το μέγιστο αναγνωρισμένο κόστος ανά τ.μ., μέχρι και κατά 43%.

Επίσης, οι παροχές μας καλύπτουν το 50% των δαπανών συντήρησης και αποκατάστασης των οικοδομών, με αύξηση του ποσού της απευθείας χορηγίας από €90.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα σε €100.000. Τέλος, για την περαιτέρω διευκόλυνση των αιτητών, έχουμε εισάγει τον θεσμό της ενδιάμεσης χορηγίας για συντήρηση μιας νόμιμα αποκατεστημένης διατηρητέας οικοδομής, η οποία καλύπτει μέχρι και τα 2/3 του τελικού κόστους, με μέγιστο ποσό χορηγίας τις €20,000.

Επίσης, από την ίδια ημερομηνία έχουμε εισάγει την ηλεκτρονική αναγνώριση, καταγραφή και ψηφιοποίηση των αρχιτεκτονικών κτισμάτων, έργο το οποίο εντάχθηκε και στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που δείχνει τη σημασία και τη σπουδαιότητα του.

Σχέδιο Δράσης για αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας

Κυρίες και κύριοι, φίλε Χρίστο, είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίησή μου όταν αναφέρομαι στο Αστικό Κέντρο της πρωτεύουσας και ιδιαίτερα στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Οι ποικιλότροπες και πολυθεματικές παρεμβάσεις μας για βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας ιεραρχώνται πολύ ψηλά από πλευράς σπουδαιότητας. Το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεισφορά του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ετοίμασε ένα σύνολο δράσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και δυο σχέδια χορηγιών.

Το πρώτο αφορά, πέραν της μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του Παρθεναγωγείου της Φανερωμένης, τη μετατροπή κτηρίων σε φοιτητικές εστίες. Αυτό το σχέδιο επιχορηγείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με €15 εκ.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά την παροχή χορηγίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με κόστος €2 εκ. ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια.

Πρόσθετα με τα δυο προαναφερθέντα σχέδια, παραχωρούνται αριθμός πολεοδομικών κινήτρων και ρυθμίσεων, πάντα με στόχο την ενίσχυση και αναζωογόνηση της περιοχής της εντός των τειχών Λευκωσίας, ώστε να αρθεί η αποψίλωση και να αποκτήσει το ιστορικό Κέντρο την αίγλη που του αξίζει.

Νομοσχέδια για προσθηκομετατροπές σε κατοικίες ενιαίων αναπτύξεων/ συγκροτημάτων

Κυρίες και κύριοι, ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν τόσο εσάς όσο και ένα μεγάλο αριθμό πολιτών ήταν η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων σε μεγάλο αριθμό κατοικιών οι οποίες αποτελούν μέρος ενιαίων αναπτύξεων ή και συγκροτημάτων, εξαιτίας της απροθυμίας των συνιδιοκτητών να προσυπογράψουν την σχετική αίτηση διεκδίκησης της νομιμοποίησης των παρατυπιών.

Ετοιμάσαμε λοιπόν δύο νομοσχέδια τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και με τα οποία τροποποιούμε τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμο και τον Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο, ώστε να καθίσταται δυνατόν ο ιδιοκτήτης κατοικίας σε ενιαία ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών, να μπορεί πλέον να υποβάλει πολεοδομική αίτηση για προσθηκομετατροπές εντός του μέρους που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της κατοικίας του. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατός ο εκσυγχρονισμός του Τίτλου Ιδιοκτησίας του, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του 100% των ιδιοκτητών της ενιαίας ανάπτυξης. Και σας βεβαιώ ότι, για να φτάσουμε σ’ αυτό το επίτευγμα δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά σίγουρα το κέρδος είναι ο απεγκλωβισμός πολλών εγκλωβισμένων συμπατριωτών μας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θα μπορούσα να μιλώ για αρκετή ώρα ακόμα μιας και ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΣ είναι κατ’ εξοχή αναπτυξιακός και μάλιστα σωστά επιμερισμένος μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών.

Θέλω όμως να κλείσω την παρέμβασή μου συγχαίροντας όλους εσάς για τη συνεισφορά σας στις πολλές, αλλά και τόσο σημαντικές τομές που επιχειρήσαμε στον χώρο του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, της πολεοδομίας, της ενέργειας και της μηχανικής γενικότερα.

Η μεγάλη πρόκληση είναι όμως μπροστά μας και ακούει στην προσπάθεια προαγωγής και πρόωθησης της πράσινης ανάπτυξης, ώστε να οικοδομήσουμε τη νέα σύγχρονη και ανθεκτική κοινωνία.

Είμαι βέβαιος ότι ο κάθε ένας και η κάθε μια από εσάς, αλλά και ο ΣΠΟΛΜΗΚ σαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος Συλλογικός φορέας, θα συνεχίσετε την επωφελή σας δράση.

Σας ευχαριστώ λοιπόν για τη συνεργασία, αλλά και την πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας για να παραθέσω όσα έχουμε επιτελέσει σαν κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερο να μοιραστώ μαζί σας τους οραματισμούς μας.

Χαίρομαι ακόμα που είχα την ευκαιρία να συμβρεθώ με τον φίλο Υπουργό Χρίστο Στυλιανίδη.

Λέγοντας αυτά, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της 30ής Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.


(Εφυς/ΜΒ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα