Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
29/02/2024

Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Υφυπουργείου ΜετανάστευσηςΗ σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας. Χαιρετίζω την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, που θέτει τις βάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η συστέγαση των υπηρεσιών υπό την ομπρέλα ενός και μόνο Υφυπουργείου θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη ως προς τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των συναρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών. Εκτιμούμε ότι η βελτιωμένη εικόνα, απόρροια των στοχευμένων μέτρων που εφαρμόστηκαν τον τελευταίο χρόνο, θα ενισχυθεί περισσότερο με τη λειτουργία του νέου Υφυπουργείου.

Η μείωση των αφίξεων, ιδιαίτερα των υπηκόων αφρικανικών χωρών μέσω της Πράσινης Γραμμής, αλλά και η μεγάλη αύξηση των επιστροφών, αντέστρεψαν την αρνητική εικόνα και πλέον η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες της Κυβέρνησης προς όλους τους βουλευτές και τις βουλεύτριες, για την υπεύθυνη, συναινετική και σοβαρή στάση που τήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου. Είμαι βέβαιος ότι η αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών για τα θέματα μετανάστευσης, θα συνεχιστεί και με το αρμόδιο Υφυπουργείο Μετανάστευσης στο ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και την Υπηρεσία Ασύλου, που εργάστηκαν εντατικά και άοκνα για να στεφθεί με επιτυχία το επίπονο αυτό εγχείρημα.

Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις, το οποίο επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες που επιβάλλουν συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αναμφίβολα, η στοχευμένη πολιτική της Κυβέρνησης θα συνεχιστεί με την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, με τη συμβολή και την καθοδήγηση της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Υφυπουργό που θα αναλάβει τα ηνία του Υφυπουργείου και στην ομάδα του, στο δύσκολο έργο που έχουν ενώπιόν τους.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα