Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
13/05/2021 07:36:59 AM

Βουλευτικές Εκλογές 2021- Δηλώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών δρ. Κώστα Κωνσταντίνου για την υποβολή των υποψηφιοτήτων

12-05-2021 17:34

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, προέβη σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, μετά το πέρας της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Βουλευτικές Εκλογές 2021, οι οποίες άρχισαν σήμερα το πρωί στις 9:00 π.μ. και ολοκληρώθηκαν στις 12:30 μ.μ..

Στη δήλωσή του ο δρ. Κωνσταντίνου είπε:

«Σήμερα ξεκίνησε ο επίσημος μαραθώνιος των Βουλευτικών Εκλογών της 30ης Μαΐου 2021. Υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για τις Βουλευτικές Εκλογές».

(Βλ. εδώ την ανακοίνωση του Γραφείου Εφόρου Εκλογών, η οποία αναγνώστηκε αυτούσια)

«Διευκρινίζεται επίσης ότι θα λειτουργήσει αριθμός κινητών καλπών για να δοθεί η ευκαιρία σε ψηφοφόρους, που κατά την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας θα βρίσκονται υπό περιορισμό, ως επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα της ασθένειας του Covid-19. Για την περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να ξέρουμε σήμερα τον ακριβή αριθμό των κινητών εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν, αφού δεν γνωρίζουμε το συνολικό αριθμό που θα βρίσκονται για το σκοπό αυτό σε περιορισμό, την ημέρα των εκλογών.

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται για το χείριστο σενάριο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι πρόκειται για πρωτόγνωρες συνθήκες. Πρόκειται για διαδικασίες που δεν έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Όμως, θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους συμπολίτες μας, οι οποίοι τη συγκεκριμένη ημέρα θα βρίσκονται υπό περιορισμό, να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου. Εκτιμούμε, ότι ο μέγιστος αριθμός των κινητών εκλογικών κέντρων, που δυνατόν να χρειαστεί να λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό, θα ανέρχεται περίπου στα 200 εκλογικά κέντρα παγκύπρια.

Οι Έφοροι Εκλογής, έχουν λάβει σχετικές οδηγίες και έχουν προετοιμαστεί ακριβώς γι΄ αυτό το σενάριο και εργαζόμαστε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Ο ακριβής αριθμός των εκλογέων αυτών, όμως, θα προκύψει με το τέλος της διαδικασίας εγγραφής τους στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Για εγγραφή στον κατάλογο αυτό θα δοθεί προθεσμία από τις 17 Μαΐου έως την Παρασκευή, 28 Μάϊου 2021, η ώρα 6:00 μ.μ. Λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, με όλες τις σχετικές οδηγίες, θα δοθούν σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα εκδοθεί αργότερα.

Διευκρινίζεται περαιτέρω, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχουμε εκπονήσει σειρά πρωτοκόλλων, που θα αφορούν όλες τις επιμέρους διαδικασίες των εκλογών».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για το όνομα που θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο, ο δρ. Κωνσταντίνου είπε:

«Ως Γενικός Έφορος Εκλογών, αλλά και οι υπόλοιπο Εφόροι, είμαστε δεσμευμένοι να τηρήσουμε τη νομοθεσία, όπως αυτή ερμηνεύεται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και με αυτά θα προχωρήσουμε. Αν προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή στη συνέχεια, και με βάση την καθοδήγηση που θα έχουμε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θα λειτουργήσουμε ανάλογα».

Ο Γενικός Έφορος σημείωσε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει σήμερα υποβάλει υποψηφιότητες με εκλογικό συνδυασμό, το όνομα του οποίου συμπίπτει με το όνομα, που είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο των πολιτικών κομμάτων.

Κληθείς να απαντήσει για τις περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις και το όνομα που χρησιμοποιείτο, ο Γενικός Έφορος είπε, ότι τα θέματα αυτά δεν είναι αρμοδιότητά του. Η αρμοδιότητά του, διευκρίνισε, «είναι καθαρά τεχνοκρατική και υπηρεσιακή με ουδετερότητα, χωρίς καθόλου διάθεση εμπλοκής στα κομματικά δρώμενα του τόπου. Εμείς θα εκτελέσουμε το καθήκον και την αποστολή μας προς τους πολίτες και την πολιτεία».

Σε σχέση με το πιο πάνω θέμα, σε άλλη ερώτηση αν τον ανησυχεί η προειδοποίηση ότι θα αμφισβητηθεί ακόμη και το εκλογικό αποτέλεσμα, ο δρ Κωνσταντίνου είπε «ότι αυτά αφορούν νομικές διαδικασίες και όχι αρμοδιότητες του Γενικού Εφόρου εκλογής. Τα θέματα αυτά θα χειριστεί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι σύμβουλος και του Γενικού Εφόρου, όπως και όλων των θεσμών της Εκτελεστικής Εξουσίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την περίπτωση προσφυγής σε εκλογοδικείο, ο Γενικός Έφορος διευκρίνισε, ότι το εκλογοδικείο είναι δικαστήριο και ο σχετικός χειρισμός της οποιασδήποτε σχετικής υπόθεσης ανήκει στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και ότι ο Γενικός Έφορος ενεργεί ανάλογα με τις γνωματεύσεις του.

Ερωτηθείς για τα πρωτόκολλα, ο Γενικός Έφορος διευκρίνισε, ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ότι χθες παραλήφθηκαν τα τελευταία πρωτόκολλα. Σημείωσε, ότι αυτά αξιολογούνται και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουν σε όσους εμπλέκονται με την υλοποίηση τους, όπως είναι οι Εφόροι Εκλογής, οι προεδρεύοντες και υπαλλήλοι των εκλογικών κέντρων, εκπρόσωποι επιτελείων κομμάτων και των μέσων μαζικής επικοινωνίας, προσθέτοντας ,ότι τα πρωτόκολλα καλύπτουν όλες τις διαδικασίες και όλους τους εμπλεκόμενους.

Ερωτηθείς για την εκτίμηση του σε ό,τι αφορά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών Εκλογών είπε, ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να ανταπεξέλθουμε στο συντομότερο δυνατό διάστημα. Θα πρέπει όμως -και είναι θερμή μου παράκληση -να μας πιστώσετε, ότι ενεργούμε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες», εξηγώντας, ότι τόσο η διαδικασία της εκλογής, όσο και η διαδικασία της διαλογής και της καταμέτρησης των ψήφων, θα γίνεται, κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα για την ασφάλεια του προσωπικού, των ψηφοφόρων και των εκπροσώπων των κομμάτων.

Υπογράμμισε δε, ότι η προσπάθεια είναι να έχουμε τα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η εκτίμηση για το πότε αυτά θα είναι έτοιμα. Πολύ πιθανόν να εξαρτηθεί και από την επιδημιολογική κατάσταση, κατά την ημέρα των εκλογών, είπε, την οποία, όπως επεσήμανε, δεν γνωρίζουμε σήμερα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπήρχε ανταπόκριση στο κάλεσμα του Υπουργείου Εσωτερικών για εμβολιασμό του προσωπικού, που θα εργαστεί στις εκλογές και εάν βάσει των πρωτοκόλλων θα γίνει ανάλογος διαχωρισμός, ο Γενικός Έφορος είπε:

«Οι συνάδελφοι, οι οποίοι θα εργαστούν στις εκλογές θέλαμε να νιώθουν ακόμα περισσότερο ασφαλείς. Για αυτό δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους, όσους δήλωσαν ενδιαφέρον, για να εργαστούν στις εκλογές, να εμβολιστούν».

Σημείωσε ότι «δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, άρα δεν μπορούσαμε να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί».

Στα κινητά εκλογικά κέντρα όλο το προσωπικό, που θα εργαστεί, θα είναι εμβολιασμένο για μεγαλύτερη ασφάλεια, είπε, στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου.

Σημείωσε, ότι το υπόλοιπο προσωπικό θα λειτουργεί κάτω από τα αυστηρά πρωτόκολλα και διευκρίνισε, ότι το περισσότερο προσωπικό που θα εργαστεί είναι ήδη εμβολιασμένο. Πρόσθεσε, ότι 2500 υπάλληλοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ενώ άλλοι έιχαν εμβολιαστεί προηγουμένως, βάσει της ηλικιακής τους ομάδας.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι προάγοντες της εκλογικής διαδικασίας θα έχουν είτε εμβολιαστική κάλυψη είτε το rapid test τουλάχιστον της προηγούμενης ημέρας. Διευκρίνισε, πως από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα υποχρεούνται στη χρήση μάσκας και στην τήρηση αποστάσεων.

(EΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα