Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
15/09/2022 02:53:19 PM

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στη Συνέντευξη Τύπου για την Επέκταση της Πολεοδομικής Αδειοδότησης
Η σημερινή μέρα και η εξαγγελία που θα ακολουθήσει, επιτρέψτε μου να πω ότι εμείς το Υπουργείο Εσωτερικών την θεωρούμε ορόσημο για την πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση.

Είναι όμως πάνω απ΄ όλα μια εξαγγελία που σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την ίδια την ανάπτυξη, στηριζόμενη στην ανάληψη της ευθύνης από μέρους των ιδιωτών μελετητών.  Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, και ευχαριστώ πολύ τους μελετητές γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα.

Αυτή η σημερινή εξαγγελία σηματοδοτεί ακόμα,  

  • Τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών στην οικοδομική βιομηχανία,
  • Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης με την εισαγωγή καινοτόμων, απλών, αποτελεσματικών και γρήγορων διαδικασιών.
  • Προάγει τη διαφάνεια και τερματίζει οριστικά και αμετάκλητα την εξάρτηση από τον  περιορισμό των χρόνων έκδοσης των αδειών.
  • Εισάγει τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογία. Μιλούμε πλέον για μια ηλεκτρονική διαδικασία, αφήνοντας πίσω την γραφειοκρατία.
  • Και βεβαίως δίνει μια τεράστια ώθηση στην Οικονομία του τόπου, βοηθώντας μεταξύ άλλων και στη αυξημένη κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

Πριν από 2 χρόνια, την 1η Οκτωβρίου του 2020 μαζί με τους ίδιους ακριβώς συνεργάτες μου, αλλά και τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων, την Ένωση Δήμων Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ) Κύπρου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τις Επαρχιακές Διοικήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών εξαγγέλαμε την 1η φάση της ταχύρρυθμης αδειοδότησης που διελάμβανε έκδοση Πολεοδομικής άδειας μέχρι διπλοκατοικία, σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο κατά μέγιστο σε 20 μέρες.

Τότε, τον Οκτώβριο του 2020, κάποιοι μας χλεύασαν για το τάχατες ανέφικτο του εγχειρήματος που επιχειρούσαμε. 

Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνουμε πως μέσα σε αυτό το διάστημα υποβλήθηκαν με τη νέα διαδικασία 4080 αιτήσεις με το 82% από αυτές να  έχουν εγκριθεί και να εκδίδονται οι σχετικές άδειες, ενώ μόνο 343 από αυτές απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους.

Προφανώς το εγχείρημα πέτυχε.

Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα μαζί με τους συνεργάτες μου, αλλά και τους Προέδρους της Ένωσης Δήμων Κύπρου και του ΕΤΕΚ Κύπρου, τους οποίους και θερμά ευχαριστώ για τη συνεργασία, για να ανακοινώνουμε το δεύτερο από τα τρία βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους εκσυγχρονισμού της πολεοδομικής αδειοδότησης.

Με το Υπουργικό διάταγμα που ήδη δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή και τίθεται σε εφαρμογή από τις 15 Σεπτεμβρίου, επεκτείνεται το πλαίσιο της ταχύρρυθμης αδειοδότησης σε πιο μεγάλες και σύνθετες αναπτύξεις.

Αυτό το 2ο πεδίο εφαρμογής θα καλύπτει :

  • Από 3 έως 4 κατοικίες
  • Ή μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά
  • Ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα αλλά και
  • Μεικτή εμπορική/γραφειακή/ή και οικιστική ανάπτυξη μέχρι 1000 τμ.

Όλες δε οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούνιο και οι πληρωμές των τελών από τους ιδιώτες που θα καταθέτουν τις αιτήσεις, θα γίνονται μέσω της κυβερνητικής πύλης «ΑΡΙΑΔΝΗ». Η δε Πολεοδομική Αρχή θα υποχρεούται να καταλήξει σε απόφαση κατά μέγιστο μέσα σε 30 μέρες.  

Στη συνέχεια, θα ακούσετε από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κ.  Κυριάκο Κούνδουρο, τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κυριάκο Κούρο τις τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ οι φίλοι Πρόεδροι της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέας Βύρας και ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή θα παραθέσουν τις δικές τους εκτιμήσεις.

Αυτό που εγώ θέλω καταληκτικά να τονίσω είναι ότι η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, συνεπής στην εξαγγελία της, υλοποιεί αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες. Υλοποιούμε ακόμα μια μεγάλη και πρωτοπόρα μεταρρύθμιση στον τομέα αυτή τη φορά της αδειοδότησης. Τερματίζουμε την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών, γυρίζοντας σελίδα στον τομέα της αδειοδότησης.

Είπα, όμως, προηγουμένως ότι η σημερινή εξαγγελία αποτελεί το 2ο από τα τρία βήματα της ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού της πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης.

Το 3ο βήμα λοιπόν θα γίνει μόλις η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει σε Νόμο το Νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο Περί της Διευκόλυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων Νόμος» που αφορά τις μεγαλύτερες των αναπτύξεων και για τις οποίες, επίσης, καθορίζεται σαν μέγιστος χρόνος έκδοσης των αδειών οι 12 μήνες για εκείνες τις αναπτύξεις το κόστος των οποίων ξεπερνά τα €20 εκ. Άρα γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι με αυτές τις τρεις κινήσεις- οι δυο εκ των οποίων γίνονται και η τρίτη αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου πριν το τέλος αυτής της χρονιάς για να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο- θα έχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία θα δώσει ακριβώς αυτές τις δυνατότητες.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και τους συνεργάτες του. Ένα επίσης μεγάλο ευχαριστώ στον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και τους δικούς του συνεργάτες. Όμως, θα ήμουν αγνώμων εάν δεν ευχαριστούσα ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΕΤΕΚ, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς, τους πολεοδόμους, τους επιμετρητές, γιατί χωρίς τη δική τους συνεισφορά αυτή η εξαγγελία δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη. Ευχαριστίες και στην Ένωση Δήμων Κύπρου, η οποία έκανε τεράστια προσπάθεια προσαρμογής στη νέα τάξη πραγμάτων.

Είμαι βέβαιος ότι, ιδιαίτερα η Ένωση Δήμων Κύπρου αυτή τη στιγμή που είναι σε διαδικασία εφαρμογής  και  της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.), θα λειτουργήσει αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνεργιστικά σε αυτό που όλοι έχουμε οραματιστεί για την Τ.Α. να παράσχουμε δηλαδή στους πολίτες τις καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και στον συντομότερο δυνατό χρόνο. 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους που κάναμε πράξη αυτή τη σπουδαία αλλαγή για τη χώρα μας,  για τους πολίτες της, αλλά και όσους μας επιλέξουν σαν τον επόμενο επενδυτικό τους προορισμό, αφού με τον νόμο που αναμένω να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους θα επιλέξουν τη χώρα μας να ξέρουν ότι σε ένα λογικό χρονικό διάστημα θα μπορούν να αδειοδοτηθούν. 

[Για παρουσίαση βλ. εδώ. Για φιλμάκι αναφορικά με επέκταση πολεοδομικής αδειοδότησης βλ. εδώ]


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα