Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
06/05/2022

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην έναρξη του παγκύπριου εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

06-05-2022 12:49

Eίναι ιδιαίτερη χαρά για μένα και τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να κηρύξω την έναρξη του καθιερωμένου ετήσιου αυτού ανθρωπιστικού θεσμού του παγκύπριου εράνου.

Επιτρέψετέ μου καταρχήν να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση και τα συγχαρητήριά μου στην Πρόεδρο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού κα Φωτεινή Παπαδοπούλου και στα υπόλοιπα Μέλη του Συμβουλίου για τις συνεχείς και ακούραστες υπηρεσίες που προσφέρουν στο στόχο τους για προώθηση των αρχών της αλληλεγγύης, της φιλανθρωπίας και της αμοιβαίας αλληλοβοήθειας. Υπηρεσίες οι οποίες εκτείνονται και σε μια μεταξύ μας συνεργασία, η οποία αφορά σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους διαμένοντες μετανάστες στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας.

Συγχαρητήρια αρμόζουν και στις χιλιάδες των εθελοντών, που με γνώμονα τις πανανθρώπινες αυτές αξίες και αρχές που ενώνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, κάτω από ένα κοινό έμβλημα, το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού και με αγάπη για το συνάνθρωπό μας, έρχονται διαπνεόμενοι από το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης, αρωγοί και υποστηρικτές του έργου του Ερυθρού Σταυρού.

Η σημερινή εκδήλωση προγραμματίζεται για άλλη μια χρονιά από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό από τις 6-28 Μάϊου 2022 και συνδυάζει την έναρξη του παγκύπριου εράνου, μαζί με εκδήλωση αιμοδοσίας.

Το πολυτιμότερο αγαθό και δώρο που μπορεί να προσφέρει κάποιος για τους συνανθρώπους του είναι, αναμφισβήτητα, το αίμα του. Το αίμα δεν μπορεί να αγοραστεί, δεν μπορεί να κατασκευαστεί και δεν έχει υποκατάστατο. Προέρχεται μόνο από όσους έχουν αντιληφθεί την αξία του εθελοντισμού και χωρίς να αναμένουν αντάλλαγμα, προσφέρουν ζωή, δίνοντας αίμα σε όσους το έχουν ανάγκη. Αυτή η δωρεά ζωής στον άγνωστο ασθενή, όποιος κι αν είναι αυτός, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή κοινωνική προέλευση αποτελεί την καταξίωση της ανιδιοτέλειας και την κορυφαία εκδήλωση αλληλεγγύης και αγάπης προς το συνάνθρωπο μας. Δυστυχώς η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ροή αιμοδοτών με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αισθητά μειωμένη και οι ανάγκες σε αίμα να καθίστανται, όσο ποτέ άλλοτε, σημαντικά αυξημένες.

Αγαπητοί,

Ο έρανος αποτελεί εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Ερυθρού Σταυρού με στόχο να ενισχύσει το Ταμείο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις του έναντι της κοινωνίας.

Η κήρυξη του εράνου διεξάγεται δυο μέρες πριν την καθιερωμένη παγκόσμια ημέρα του Ερυθρού Σταυρού, ενός διεθνούς οργανισμού που υπηρετεί τον άνθρωπο σε καιρό πολέμου, αλλά και ειρήνης, σε καιρούς έκτακτης ανάγκης, που ανακουφίζει τον πόνο και δίνει ελπίδα ζωής με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων, χωρίς καμιά διάκριση ή προτίμηση φυλής, έθνους, χρώματος ή θρησκείας.

Η ανθρωπιά και ο αλτρουισμός αποτελούν δύο αξίες διαχρονικά διάχυτες ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες. Το ιδανικό της αλληλεγγύης που εμπερικλείουν, μας χαρακτηρίζουν σαν λαό.

Η Πολιτεία έχει καθήκον να αναδεικνύει τέτοιες δραστηριότητες και συμπεριφορές, γιατί μας υπενθυμίζουν ότι οι συγκροτημένες κοινωνίες που ευημερούν, στηρίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά στον συνάνθρωπό μας.

Η κυπριακή πολιτεία και η Προεδρία, τιμά το πολυσήμαντο έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, γι΄ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έχει εξουσιοδοτήσει να εξαγγείλω το συμβολικό ποσό των €5,000 ως την εναρκτήρια προσφορά της πολιτείας στον έρανο που σήμερα εγκαινιάζουμε, πρόσθετα από την πρόσφατη συνεισφορά του Υπουργικού Συμβουλίου ύψους των €50,000, ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης για τα όσα διαχρονικά ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει στον κυπριακό λαό.

Κηρύσσοντας κύριες και κύριοι, την έναρξη του εράνου, καλώ όλους τους πολίτες, έμπρακτα να στηρίξουν το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, προσφέροντας σε αυτόν τον παγκύπριο έρανο. Δεν έχει σημασία πόσο υψηλή θα είναι η εισφορά του καθενός. Σημασία έχει η πράξη της προσφοράς, ακόμη και του πιο μικρού ποσού, αφού έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ζωής κάποιου συνανθρώπου μας. Είμαι βέβαιος πως, για άλλη μια φορά, οι Κύπριοι πολίτες θα αποδείξουν ότι δικαίως χαρακτηρίζονται λαός της προσφοράς και της αγάπης, κάτι που έμπρακτα αποδείξαμε για πολλοστή φορά απέναντι στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό.

Προτρέπω επίσης όλο τον κόσμο να ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια των εθελοντών αιμοδοτών και να προσφέρει αίμα. Να είστε βέβαιοι ότι η ηθική ικανοποίηση από μια τέτοια πράξη θα είναι τεράστια.

Κλείνοντας να συγχαρώ και την ΟΠΑΠ Κύπρου για τη στήριξή που δίνει τόσο στον παγκύπριο έρανο όσο στις δράσεις του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού παγκύπρια.

Καλή επιτυχία στη διεξαγωγή του εράνου.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα