Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
09/10/2023 02:16:03 PM

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για την ετοιμότητα της Κύπρου να υποδεχθεί ξένους υπηκόους από το Ισραήλ


9 Οκτωβρίου 2023

Την ετοιμότητα των αρμόδιων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργοποίηση του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», σε περίπτωση εκκένωσης ξένων υπηκόων από το Ισραήλ, μετέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Σχεδίου Χορηγιών για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και την Προσαρμογή των Κοινοτήτων στην Κλιματική Αλλαγή, κληθείς να πει εάν η Κύπρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξένους υπηκόους από το Ισραήλ σε περίπτωση εκκένωσης, ο κ. Ιωάννου είπε ότι όλες οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή, εάν και εφόσον απαιτηθεί εκκένωση, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, να ανταποκριθεί με επιτυχία. Όπως ανέφερε, «θα ενεργοποιηθούν συγκεκριμένα σχέδια, όπως είναι για παράδειγμα το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», και αναλόγως θα κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Κυβέρνησης».

Σε ερώτηση εάν οι υποδομές που υπάρχουν στην Κύπρο είναι ικανοποιητικές για να δεχθεί η χώρα αριθμό ατόμων, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν επαρκείς υποδομές οι υποδομές για να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως διαμετακομιστικός σταθμός. «Έχουμε ανταποκριθεί και πρόσφατα, το περασμένο καλοκαίρι, οπότε ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» με απόλυτη επιτυχία. Πάντα υπάρχει ένα όριο στο πού μπορούμε να ανταποκριθούμε και δεν μπορεί να το ξέρουμε εκ των προτέρων χωρίς να γνωρίζουμε τα μεγέθη. Αλλά είμαστε εδώ, υπάρχει η προθυμία από την Κυβέρνηση, αυτό είναι δεδομένο, εάν και όταν ζητηθεί από άλλες χώρες να το πραγματοποιήσουμε», επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, κληθείς να πει εάν υπάρχει επικοινωνία με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, απάντησε θετικά. Επαφές γίνονται τόσο από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και Υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζοντας επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», μέσω της Πολιτικής Άμυνας.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα