Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
20/01/2022 02:15:08 PM

Ο Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στο Βίλνιους για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη σε θέματα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων και παράτυπης μετανάστευσης
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής μεταβαίνει σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να συμμετάσχει σε διήμερη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις 20 και 21 Ιανουαρίου, με θέμα τη διαχείριση των εξωτερικών Συνόρων.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται, υπό το πρίσμα των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων και προκλήσεων σε ό,τι αφορά στην εργαλειοποίηση της παράτυπης μετανάστευσης για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες.

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης οι τρόποι αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη τόσο σε χερσαία όσο και στα θαλάσσια εξωτερικά σύνορα, καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων βελτίωσης των επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των ομολόγων του, αλλά και των Ευρωπαίων Επιτρόπων που παρίστανται στη διάσκεψη, τόσο για την εξαιρετικά επιβαρυντική κατάσταση στη χώρα μας, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες λόγω της ύπαρξης της πράσινης γραμμής, έχουν προγραμματιστεί σειρά διμερών συναντήσεων του Υπουργού Εσωτερικών.

Με την άφιξη του σήμερα το απόγευμα, θα έχει συνάντηση στο Λιθουανικό Υπουργείο Εσωτερικών με την ομόλογο του Agne Bilotaile, ενώ πριν από το δείπνο εργασίας θα συναντηθεί με τον Δανό υπουργό εσωτερικών Mattias Telsfaye με τον οποίο θα συζητήσει μεταξύ άλλων το Συριακό.

Αύριο μετά την πρωινή επίσκεψη του συνόλου των Υπουργών στα σύνορα Λιθουανίας Λευκορωσίας, θα συναντηθεί κατά σειρά με τον Τσέχο Υπουργό Εσωτερικών Vit Rakusan, τον Ελληνα Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, τον Ολλανδό ΥΠΕΣ Van der Burg αλλά και τον Αυστριακό υπουργό Gerhard Karner.

Οι επαφές του Υπουργού Εσωτερικών θα κορυφωθούν το απόγευμα της Παρασκευής όταν και θα συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Ylva Johansson αλλά και την επικεφαλή της αρμόδιας Διεύθυνσης για την χρηματοδότηση των έργων μεταναστευτικής υποδομής Monique Pariat με την οποία θα συζητήσουν την πορεία του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για χρηματοδότηση των δύο Κέντρων στις Λίμνες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών θα προβεί σε δηλώσεις από κοινού με τους υπουργούς της Λιθουανίας, της Ελλάδος, της Αυστρίας και της Πολωνίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16.00 ώρα Κύπρου το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο κ. Νουρής επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο το πρωί.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα