Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
18/10/2023

Συμμετοχή Υπουργού Εσωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο ΛουξεμβούργοΓια το Λουξεμβούργο αναχωρεί σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Οκτωβρίου 2023.

Τους Υπουργούς θα απασχολήσουν θέματα ασύλου και μετανάστευσης, με έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με το Ευρωκοινοβούλιο για την επίτευξη συμφωνίας για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εσωτερικών θα εγείρει την ανάγκη για ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή γειτονία, ώστε να τους δοθεί η απαραίτητη οικονομικό-τεχνική στήριξη για να αποτελέσουν ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας.

Ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Ιωάννου θα μεταφέρει στους ομολόγους του την έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ένωση, και κυρίως τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, να βρεθεί αντιμέτωπη με αυξημένες ροές προσφύγων από τις περιοχής σύγκρουσης, επιπλέον των ήδη μεγάλων πιέσεων που δέχεται εξαιτίας των ροών από την Συρία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σε πόρους και υποδομές για πιθανή υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων από την Παλαιστίνη.

Σε σχέση με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να θέσει ενώπιον των 26 Ευρωπαίων Υπουργών τη θέση της Κύπρου σχετικά με την ανάγκη κοινής διαχείρισης του μεταναστευτικού και της ίσης κατανομής βαρών. Τέλος, παρά την ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας σε διπλωματικό επίπεδο, ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών θα υπογραμμίσει τη σημασία η ΕΕ να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς ώστε να καταλήξει σε ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης με μια ισοβαρή προσέγγιση, υπό το πρίσμα και των γεωπολιτικών δεδομένων όπως διαμορφώνονται τις τελευταίες μέρες.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα