Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/04/2021 10:15:25 AM

O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας

09-04-2021 14:21


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας κ. Νότη Μηταράκη, στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Κύπρο.

Οι δύο Υπουργοί είχαν αρχικά κατ’ ίδίαν συνάντηση, ενώ μετά ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Στη συνέχεια σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο κ. Νουρής είπε:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχτηκα σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών τον φίλο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νότη Μηταράκη, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο συνοδευόμενος από υπηρεσιακό κλιμάκιο του Υπουργείου του.

Είναι καλά γνωστό ότι Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ως κράτη μέλη πρώτης γραμμής, δεχόμενες μάλιστα το μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους μας.

Η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια τόσο της προηγούμενης μου επίσκεψης στην Ελλάδα όσο και της πρόσφατης κοινής συνάντησης των πέντε μεσογειακών κρατών μελών πρώτης γραμμής στην Αθήνα. Είχαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την εξαιρετικά εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών για τη διαχείριση των υπέρμετρων μεταναστευτικών ροών, της διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, των οποίων Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν θεματοφύλακες. Ταυτόχρονα συζητήσαμε τρόπους επίτευξης των κοινών μας επιδιώξεων στα πλαίσια της συζήτησης για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης και ιδιαίτερα απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Πέραν της δεδομένης αδελφικής σχέσης των κυβερνήσεων των χωρών μας, η κοινή μας βούληση, οι επαφές και η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Υπουργείων μας βεβαιώνουν τη συνέχιση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε Κύπρος και Ελλάδα από κοινού να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στη διαχείριση των μείζονων ζητημάτων της μετανάστευσης και του ασύλου.

Φίλε Νότη, για ακόμη μια φορά σε καλωσορίζω στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Κύπρο».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας κ. Μηταράκης είπε:

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι την Κύπρο. Ευχαριστώ τον φίλο Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, για την θερμή υποδοχή και για τις ουσιαστικές συνομιλίες που είχαμε.

Νωρίτερα, είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, με τον οποίο συζητήσαμε τις κοινές προκλήσεις που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κατά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ευρισκόμενη, όπως και η Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή των πιέσεων από την Ανατολή, αντιμετωπίζει κατά το τελευταίο διάστημα αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας και το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία, σε πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο.

Συνεργασία για την εξεύρεση ικανών λύσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου και απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Κρίσιμος παράγοντας, βέβαια, παραμένει η πλήρης εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας του 2016 στο σύνολό της και χωρίς διακρίσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας πρώτης υποδοχής.

Η συνεπακόλουθη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών και την αποδοχή επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Αναγκαία συνθήκη είναι, επίσης, η επίτευξη της απαραίτητης αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ώστε να ελαφρύνεται το μεγάλο βάρος που επωμίζονται οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Καθώς βρισκόμαστε στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δύο χώρες υποστηρίζουμε ένα δίκαιο και ανθεκτικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα, με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών.

Και τα δύο αυτά στοιχεία, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης και την εξασφάλιση της απαραίτητης αλληλεγγύης, αναδείχθηκε με έμφαση από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα και τις χώρες μας, κατά την πρόσφατη Υπουργική Συνάντηση ων πέντε μεσογειακών κ-μ πρώτης γραμμής στην Αθήνα.

Δεσμευθήκαμε να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την από κοινού προβολή των θέσεων και των ανησυχιών μας. Ταυτόχρονα, οι “5” – οι MED5 υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων μας, που αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς η ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης, και κατά συνέπεια οι μειωμένες αφίξεις, αποτελούν το μόνο εχέγγυο για την αποφυγή δευτερογενών ροών.

Αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των αναγκαστικών απελάσεων και της αποφυγής κατάχρησης των συστημάτων ασύλου και εν τέλει της ανάγκης για την επίδειξη αλληλεγγύης.

Είμαι αισιόδοξος ότι, η αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουμε, Ελλάδα και Κύπρος, αποφέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος των κοινωνιών μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της”.


(EΦΥς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα