Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
06/10/2023 01:08:25 PM

Συντονισμός δράσεων για διαχείριση του μεταναστευτικού – Στη Θεσσαλονίκη για τη συνάντηση της ομάδας MED5 ο Υπουργός ΕσωτερικώνΣτην Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση της ομάδας των πέντε κρατών μελών MED5, ήτοι της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας. Σκοπός της συνάντησης είναι η εξέταση τρόπων περαιτέρω συντονισμού για την κοινή αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων που προκαλούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα πέντε κράτη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Στο επίκεντρο των εργασιών της συνάντησης αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της ενίσχυσης της εξωτερικής διάστασης της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ως βασικός πυλώνας της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ιωάννου θα μεταφέρει εκ νέου τη θέση της Κύπρου για ευρωπαϊκή στήριξη του Λιβάνου, ως χώρα υποδοχής μεγάλου αριθμού Σύρων μεταναστών. Στόχος της πρότασης του Κύπριου Υπουργού είναι να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου, που θα διογκώσει την κρίση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας MED5 θα τονίσουν την ανάγκη υιοθέτησης του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από το Ευρωκοινοβούλιο πριν τη λήξη της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας που επετεύχθη σε διπλωματικό επίπεδο, για στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κατάσταση κρίσης.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου θα αναδείξει την ανάγκη παραχώρησης πρόσθετης βοήθειας προς τα κράτη της πρώτης γραμμής μέσω των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων, ώστε οι χώρες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών και την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα