Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
24/04/2023

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚΟ Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Κινήματος για τη συνάντησή τους, είπε ότι αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενημέρωσης όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα θέματα που άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών. Ανάφερε ότι στόχος είναι να εισακουστούν οι εισηγήσεις τους, «πόσω μάλλον και από τα κόμματα που συνεργάστηκαν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σημείωσε πως κατά τη συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις για τα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για θέματα στεγαστικής πολιτικής. «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για το πρόγραμμα «κτίΖΩ» για τους προσφυγικούς συνοικισμούς, όπως και διάφορα άλλα θέματα που άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών», πρόσθεσε.

«Αυτόν τον διάλογο και αυτή την προσπάθεια, στόχος μας είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να τον θεσμοθετήσουμε, διότι είναι αμοιβαίο το όφελος», σημείωσε ο Υπουργός.

«Παίρνουμε εισηγήσεις για τα διάφορα θέματα που μας ενδιαφέρουν και ενημερώνουμε ταυτόχρονα για τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών, κι αυτό είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την εποικοδομητική συνάντηση, αναφέροντας ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με πνεύμα αλληλοκατανόησης και εποικοδομητικής συνδρομής από την πλευρά της ΕΔΕΚ, «κυρίως για να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών προτάσεων και αποφάσεων που αφορούν κοινωνικά θέματα και που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών». Ενημέρωσε ότι ως ΕΔΕΚ κατάθεσε προτάσεις, όπως είναι η αναθεώρηση της πολιτικής για τα αγροτεμάχια, στο πλαίσιο συμβολής της στεγαστικής πολιτικής, η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης της ύδρευσης, αλλά και της αποχέτευσης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικές τιμολογήσεις ανά περιοχή.

Ερωτηθείς ο Υπουργός Εσωτερικών αν υπάρχει προβληματισμός για την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου, ενόψει των τροποποιήσεων που προωθεί το Υπουργείου Εσωτερικών στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Αν και εφόσον η απόφαση του Δικαστηρίου είναι διαφορετική, θα αξιολογηθεί ανάλογα, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών με τις Εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και εάν προκαλούν προβληματισμό οι τυχόν δυσκολίες και τα πολλά ψηφοδέλτια, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά.

Σημείωσε ότι έτυχε ενημέρωσης από τους υπηρεσιακούς -και ενημέρωσε σχετικά και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ- ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών εγκυμονεί κινδύνους «και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει». Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί και το απόγευμα στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής «ακριβώς για να δούμε τις διάφορες αλλαγές που προτείνουμε εμείς». Διευκρίνισε δε ότι οι οποίες αλλαγές δεν είναι αλλαγές που αλλάζουν τη φιλοσοφία, αλλά αλλαγές για να βελτιώσουν το Νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να γίνουν σε διαφορετική ημέρα οι δυο εκλογές, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι δεν θα συζητηθεί αυτό το θέμα, απλά θα τεθεί σαν προβληματισμός.

Σημείωσε δε ότι μπορεί να γίνει και μια διαφορετική συνάντηση «για να αξιολογήσουμε αυτό το ενδεχόμενο», διότι, όπως είπε, «όντως υπάρχει προβληματισμός από τους υπηρεσιακούς για το γεγονός ότι θα γίνουν ταυτόχρονα την ίδια μέρα και οι δύο εκλογές».

Κληθείς να αναφέρει τους κινδύνους που εγκυμονούν, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αφορά σε πολύπλοκες εκλογές, με πολλά ψηφοδέλτια και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν λάθη. Επανέλαβε ότι θα αξιολογηθεί το θέμα αυτό, στη βάση των ενδοιασμών που εξεφράστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε άλλη ερώτηση για την πορεία της εφαρμογής του Οδικού Χάρτη της μεταρρύθμισης τα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ιωάννου ανάφερε ότι την περασμένη βδομάδα είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων, ενώ συνεχίζει κάθε βδομάδα και τις συναντήσεις με τους υπηρεσιακούς. «Είμαστε σε καλό δρόμο και τα χρονοδιαγράμματα τα τηρούμε προς το παρόν», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα