Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
10/09/2021 12:25:18 PM

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την εξαγγελθείσα στάση εργασίας των Ναυαγοσωστών

10-09-2021 12:08


Με έκπληξη το Υπουργείο Εσωτερικών πληροφορήθηκε την πρόθεση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών για τη σημερινή δίωρη στάση εργασίας, που εξάγγειλε από τις 11 π.μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να αναφέρει, ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Συνδέσμου στις 08/07/2021, άμεσα έχει τροχοδρομήσει τις διαδικασίες συζήτησης και υλοποίησης όσων αποφασίστηκαν και αφορούσαν:

• σε προμήθεια σχετικού εξοπλισμού των ιδίων των ναυαγοσωστών, δαπάνης ύψους €340,000, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και 140 απινιδωτές, η αγορά των οποίων προωθήθηκε ήδη με σχετικό διαγωνισμό,
• στην ανέγερση ή/ και αντικατάσταση 49 Ναυαγοσωστικών πύργων παγκύπρια, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις παραλίες μας, πριν από την έναρξη της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και
• στην ένταξη στο Σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ» τόσο της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου όσο και της περιοχής του Πύργου Τηλλυρίας της Επαρχίας Λευκωσίας, απόφαση που υλοποιήθηκε με Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 23/8/2021, έναντι δαπάνης ύψους €1.6 εκ..

Πρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε την προώθηση, προς το αρμόδιο Τμήμα Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, του αιτήματος των ναυαγοσωστών για μισθολογικές αναβαθμίσεις. Το αίτημα που αφορούσε στην αναβάθμιση από την κλίμακα Ε5 στην κλίμακα Ε7-Ε8, όχι μόνο προωθήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά, όπως πληροφορούμαστε, η συζήτηση του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ενημέρωση μας είναι πως το συγκεκριμένο αίτημα συζητήθηκε στη τελευταία συνεδρία της Μικτής Εργατικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, στις 08/09/2021, και ότι το αίτημα για ένταξη στην Κλ. Ε7-Ε8 αντικρίζεται με θετικό φακό, με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί συνολικά και ταυτόχρονα με τις διαδικασίες πρόσληψης και επιχειρησιακής ικανότητας των ναυαγοσωστών.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τροχοδρομήσει την υλοποίηση του συνόλου των συμφωνηθέντων που άπτονται των δικών του αρμοδιοτήτων και μάλιστα άμεσα.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε λανθασμένη και κυρίως απαράδεκτη την ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών για εξαγγελία δίωρης στάσης εργασίας με αναφορά σε αθέτηση των συμφωνηθέντων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι ουδέποτε ξανά στο παρελθόν υπήρξε υλοποίηση χρονιζόντων αιτημάτων των ναυαγοσωστών με τέτοια ταχύτητα.

Ως εκ τούτου, όπως έχουμε διαμηνύσει στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών, θα πρέπει μακριά από βεβιασμένες αποφάσεις, να συνεχίσουν τη διαβούλευση με το αρμόδιο Τμήμα Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.


(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα