Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
04/10/2021 08:44:36 AM

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του «Πολυδύναμου Συνεδριακού Κέντρου Λευκάρων»

30-09-2021 18:32Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Συνεδριακού Κέντρου Λευκάρων.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ θερμά τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο αποτελεί ένα κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή και πυλώνα προόδου και ευημερία των Λευκάρων.

Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκάρων. Υλοποιήθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, ως Αναθέτουσα Αρχή, και ο προϋπολογισμός του ανήλθε γύρω στα €2,5 εκ.+ΦΠΑ.

Το έργο εντάχθηκε και ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Είναι ακόμα ένα έργο το οποίο προωθείται από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, που υπηρετεί το στόχο μας για αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων στις κοινότητες της υπαίθρου, την περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική αειφορία, την αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αλλά και την προώθηση υποδομών με σκοπό τη στέγαση κοινοτικών υπηρεσιών και τουριστικών υποδομών, για την ενθάρρυνση του τουρισμού της υπαίθρου.

Την ίδια όμως στιγμή αυτό το έργο, επιτυγχάνει παράλληλα τους στόχους που η ΕΕ θέτει για οικονομική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές, με έμφαση στη δημιουργία και την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Με τη λειτουργία του το Πολυδύναμο Κέντρο που διαθέτει μεγάλη θεατρική αίθουσα, γραφειακούς χώρους για εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά και χώρους απασχόλησης των νέων μας, αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες που υπήρχαν στην περιφέρεια Λευκάρων για κτηριακές υποδομές πολλαπλών δράσεων για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και για την στέγαση δραστηριοτήτων παγκύπριου και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο συνεδριακό πολυχώρο, που αναμένεται να σφραγίσει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Δήμου.

Το λευκαρίτικο κέντημα και η κεντητική τέχνη θα στεγαστούν πλέον και επίσημα σ’ αυτό το Πολυδύναμο Κέντρο.

Κύριες και κύριοι,

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ στην περιοχή, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά, πέραν από το Πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων, ακόμα ένα σπουδαίας σημασίας συγχρηματοδοτούμενο έργο. Την κεντρική πλατεία που υλοποιήθηκε πρόσφατα, επίσης μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αξίας 700 χιλ. ευρώ, με ανάδοχο φορέα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Άξιο αναφοράς είναι και το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Πάνω Λευκάρων, το οποίο εξυπηρετεί τις ορεινές κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, και στεγάστηκε στο κτήριο αυτό.

Αγαπητοί,

Έργα, όπως αυτά, προωθούν την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία τόσο του Δήμου όσο και της γύρω περιοχής.

Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα ανάλογες δράσεις για δημιουργία εκείνων των αναγκαίων υποδομών στους Δήμους και στις κοινότητες της υπαίθρου μας, που υποβοηθούν και διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Είναι με έργα τέτοιας εμβέλειας που στοχεύουμε στην αντιμετώπιση της αστυφιλίας, της αναζωογόνησης της υπαίθρου μας ώστε να δώσουμε κίνητρα και λόγο για την παραμονή των νέων στην ύπαιθρο και στα χωριά μας.

Αρωγός σ’ αυτή μας την προσπάθεια τα γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα του Υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/3/2021 και με τα οποία στοχεύουμε σε μια ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής υπαίθρου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή Ορεινής Λάρνακας να αναφέρω ότι έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, κάτω από τα Στεγαστικά Σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, 39 αιτήσεις, με την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε να φτάνει τα €1,4εκ., ενώ αρκετές κοινότητες της Ορεινής Λάρνακας εντάσσονται και στα επιδοματικά σχέδια παρέχοντας πρόσθετα κίνητρα παραμονής στην περιοχή. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών επαναξιολογεί τα σχέδια, αφουγκραζόμενο και τις εισηγήσεις των Τοπικών Αρχών, και η πρόθεσή μας είναι η περαιτέρω βελτίωση τους με την επαναπροκήρυξη τους η οποία τοποθετείται την 1/1/2022.

Ήδη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2022, οι σχετικές δαπάνες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά και αυτό δείχνει τις προθέσεις μας.

Θέλουμε να αναστρέψουμε την εικόνα εγκατάλειψης πολλών περιοχών της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών μας κοινοτήτων, και προσδοκούμε ότι μεσοπρόθεσμα θα το πετύχουμε.

Είναι ένας στόχος που σαν Κυβέρνηση θέλουμε να υλοποιήσουμε.

Κύριες και κύριοι,

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου. Και θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές, αλλά και την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για την πολύ σημαντική συμβολή και συνεισφορά της.

Ευχαριστίες και προς τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ενεργεί ως ανάδοχος φορέας για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και που με την τεχνογνωσία και στήριξή της προς τις Τοπικές Αρχές, συνδράμει, στην επίτευξη του στόχου για απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν κατανεμηθεί στη χώρα μας.

Πολλά συγχαρητήρια στον φίλο Δήμαρχο, τον αγαπητό Σοφοκλή, και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάνω Λευκάρων, για την επιμονή τους να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν αυτό το σημαντικό έργο-στολίδι για τον Δήμο. Είμαι βέβαιος ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συμβάλει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του.

Τέλος να ευχαριστήσω και όλες τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες για την συνεισφορά τους.

Αγαπητοί,

Ο Δήμος των Λευκάρων κατάφερε να διαφυλάξει με τις δράσεις του τα ήθη και τα έθιμα της κοινότητας. Ένα σημαντικότατο πλούτο εξαιρετικών καλλιτεχνημάτων και έργων που εκπροσωπούν κατά τρόπο αυθεντικό την κυπριακή κουλτούρα, την τέχνη και τις παραδόσεις.

Και θέλω πρόσθετα να συγχαρώ τόσο τον Δήμο, αλλά κυρίως του ίδιους τους κατοίκους των Λευκάρων, που συνέβαλαν στην προσπάθεια διατήρησης παράδοσης αιώνων, η οποία συνεχίζεται και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

Είναι λοιπόν πρόσθετη η υποχρέωση μας έμπρακτα να στηρίξουμε τα Λεύκαρα, αλλά και όλους τους τόπους και τις κοινότητες που προάγουν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Συνεργοί και συνοδοιπόροι σ’ αυτή μας την προσπάθεια για προστασία, διατήρηση και προβολή του πολιτισμού μας, είστε όλοι εσείς και ευελπιστώ ότι αυτό το εξαίσιο οικοδόμημα, το οποίο σήμερα εγκαινιάζουμε, θα αποτελέσει το μέσο για την ευόδωση των κοινών μας στόχων.

Εύχομαι υγεία σε όλους και πολλές δράσεις για το Πολυδύναμό σας Κέντρο.


(ΕΦυς/ΝΓ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα