Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
13/09/2021 08:35:22 AM

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του νέου Κοινοτικού κτηρίου και Μουσείου του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Στυλιανού Λένα, στην Κοινότητα Χανδριών

12-09-2021 11:44


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Χανδριών να τελέσω, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα εγκαίνια του νέου Κοινοτικού κτηρίου και του Μουσείου του ήρωα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Στυλιανού Λένα.

Το συγκεκριμένο έργο έχει διττό ρόλο. Από τη μία, τη δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής για στέγαση της Κοινοτικής Αρχής, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Κοινότητας. Μέσα από τη δημιουργία απαιτούμενων χώρων, οι οποίοι περιλαμβάνουν το Γραφείο του Κοινοτικού Συμβουλίου, αίθουσα συνεδρίας και εκδηλώσεων, η Κοινότητα καθίσταται θα μπορεί πλέον να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, σε εκδηλώσεις, κοινωνικές συγκεντρώσεις και άλλους κοινωφελείς σκοπούς.

Από την άλλη, το παρόν οικοδόμημα στόχο έχει να στεγάσει κι ένα κομμάτι της ιστορίας του χωριού αλλά και της πατρίδας ολόκληρης. Τα Χανδριά, είναι η γενέτειρα του ήρωα της ΕΟΚΑ Στυλιανού Λένα, μιας από τις μεγαλύτερες μορφές του απελευθερωτικού μας αγώνα του ‘55-‘59. Ενός από τους πολλούς πατριώτες πρωτεργάτες του αγώνα για την ελευθερία. Ο μουσειακός αυτός χώρος, που δημιουργείται εις μνήμη του ήρωα των Χανδριών, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής της θυσίας των ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι για τα ιδανικά της πατρίδας. Η σύσταση τέτοιων μουσειακών χώρων στις κοινότητές μας, αποτελούν μικρές κιβωτούς ανάκλησης και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, που ενδυναμώνουν με υπερηφάνεια τις νεότερες γενιές μας.

O χώρος αποτελείται από την πατρική οικία του ήρωα, την οποία το Κοινοτικό Συμβούλιο απέκτησε το 2009, αλλά και από άλλο παρακείμενο τεμάχιο, το οποίο δόθηκε ως δωρεά από την οικογένεια του ήρωα, την οποία η πολιτεία θερμά ευγνωμονεί. Μέσω ενός ευφάνταστου αρχιτεκτονικού σχεδίου, αυτή αξιοποιείται και ενσωματώνεται στην υφιστάμενη οικοδομή με τρόπο που να συνάδει με τον παραδοσιακό τοπικό χαρακτήρα.

Το έργο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου καθώς, επίσης, και με τη συμβολή και την αμέριστη συμπαράσταση της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού. Οι δαπάνες κατασκευής του έργου ανήλθαν στις €500,000 περίπου, από τις οποίες ποσόν €380.180 παραχωρήθηκε μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και του Αναπτυξιακού Προϋπολογισμού της Κοινότητας, ενώ το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης καλύφθηκε από το Ταμείο της Κοινότητας.


Κύριες και κύριοι,

H ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει εμπράκτως να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία.

Παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, που δημιουργήθηκαν ως απότοκο της πανδημίας, σαν Υπουργείο παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι σε δράσεις, που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως είναι τα στεγαστικά και επιδοματικά σχέδια του Υπουργείου μας. Παράλληλα, μέσω μιας συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνεχίζουμε αδιάλειπτα την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής στις αγροτικές και περιαστικές περιοχές, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην ώθηση της ανάκαμψης, στην ανάπτυξη της υπαίθρου και ορεινών περιοχών. Στόχος μας η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών που διαμένουν εκεί, αλλά και η μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των ρευμάτων αστυφιλίας, που μαστίζουν κυρίως τις ορεινές κοινότητες της Κύπρου.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, πέραν από τους εθνικούς, και όσους ευρωπαϊκούς πόρους μας διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για έργα ανάπτυξης στις ορεινές περιοχές και στην ύπαιθρό μας.

Με αφορμή την παρουσία μου σήμερα εδώ, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της αρμόδιας Μονάδας των Ευρωπαϊκών Ταμείων, θα προκηρύξει τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), πρόσκληση για το Μέτρο 7. Ένα σχέδιο για πού επιδοτεί Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές.

Η πρόσκληση αυτή θα αφορά δράσεις, όπως αναπλάσεις δημόσιων χώρων, πλατείες, πυρήνες, δρόμους κοινοτήτων, πάρκα, γραμμικά πάρκα και δημιουργία υποδομών για λαϊκές αγορές.

Ο διαθέσιμος επιλέξιμος προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα €7,3 εκ., ενώ στην υλοποίηση των έργων θα περιλαμβάνεται επιπλέον και το ποσό της τοπικής συνεισφοράς.

Το σχέδιο στοχεύει στις αγροτικές περιοχές της Κύπρου, δηλαδή όλες τις Τοπικές Αρχές (Δήμους και Κοινότητες) που δεν συμπεριλαμβάνονται στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των πόλεων (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος), άρα και τα Χανδριά.

Να σημειώσω ότι στο πλαίσιο του ιδίου σχεδίου της περιόδου 2014-2020 έχουν ήδη υλοποιηθεί αριθμός έργων στην περιοχή Πιτσιλιάς, αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 53% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης την σημασία και την σπουδαιότητα των οποίων ήδη μπορείτε να εκτιμήσετε.

Η Αποκατάσταση του Νερόμυλου της Πλατανιστάσας, που στοίχισε €470 χιλ. και ο Πολυθεματικός Χώρος Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας στον Αγρό, με δαπάνη €590 χιλ., είναι δύο από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που ολοκληρώθηκαν πέρυσι.

Το 2019 υλοποιήθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου (α’ φάση), με προϋπολογισμό γύρω στις €500 χιλ., το Πολιτιστικό Κέντρο Σπηλιών, αξίας €420 χιλ., ο εξωραϊσμός του Πυρήνα της Κοινότητας της Παναγιάς, δαπάνης €840 χιλ. και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Λευκάρων (α’ φάση), κόστους €700 χιλ., είναι μερικά από τα αυτά τα έργα.

Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης Μουτουλλά – Δρόμοι του Νερού, το οποίο έχει εκτιμηθεί γύρω στις €382 χιλ.

Αυτά είναι μερικά από τα έργα που υλοποιήσαμε με τη στήριξη ευρωπαϊκών πόρων. Είμαι βέβαιος ότι τα συγχρηματοδοτούμενα αυτά έργα, σε συγκερασμό με τα έργα από τον εθνικό προϋπολογισμό, κάποια από τα οποία έχουν περιληφθεί και στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, δίνουν ήδη άλλη πνοή στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους.

Με αφορμή τη σημερινή παρουσία μου εδώ στα Χανδριά, θα ήθελα να αναφερθώ και στο πάγιο αίτημα των Χανδριών για τη διαπλάτυνση του δρόμου Φτερικούδι – Άλωνας – Πολύστυπου – Χανδριών. Είναι ένα έργο 13.5 περίπου χιλιόμετρων, το οποίο θα βοηθήσει στη διακίνηση των κατοίκων των γύρω Κοινοτήτων, αλλά και των επισκεπτών γενικότερα. Περί τα τέλη του 2021 με αρχές του 2022, προγραμματίζεται η προκήρυξη του πρώτου τμήματος του έργου (δρόμος Φτερικούδι – Άλωνας), με τη δαπάνη να εκτιμάται γύρω στα €6 εκ. περίπου, ενώ η επόμενη φάση Χανδριά– Πολύστυπος, η οποία προϋπολογίζεται γύρω στα €6.7 εκ., θα προωθηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου τμήματος.

Επιπλέον, η Πνευμονολογική και Φυματιολογική Κλινική και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Κυπερούντας, συνολικού κόστους πέραν των €6.8 εκ., τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός λίγων μηνών, θα συμβάλουν στην παροχή ποιοτικότερων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στους κατοίκους των Χανδριών αλλά και των άλλων χωριών της γύρω περιοχής.

Να αναφέρω επίσης, πως για την ανέγερση νέου νηπιαγωγείου στην Κυπερούντα, προϋπολογισμού €1 εκ., άρχισαν ήδη διαδικασίες για απαλλοτρίωση, ενώ σε ό,τι αφορά στην επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Κυπερούντας με πρόσθετη δαπάνη €2.4 εκ., έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για έναρξη των εργασιών.


Κύριες και κύριοι,

Η Κυβέρνηση στηρίζει σταθερά και έμπρακτα τις δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εφαρμογή στοχευμένων σχεδίων για τις κοινότητές μας, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες και φιλικές, κυρίως για τη νεότερη γενιά.

Με αποτελεσματικότητα και ανταποδοτικότητα, αξιοποιούμε στον βέλτιστο βαθμό, εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να επιτύχουμε την αναζωογόνηση της υπαίθρου μας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δίδοντας κίνητρα για την παραμονή ή επιστροφή τους στις ορεινές περιοχές.

Θέλω να συγχαρώ θερμά την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού για τη συνεισφορά της στη ανέγερση και στη διεκπεραίωση των εργασιών του κοινοτικού κτηρίου και μουσείου.

Τα συγχαρητήριά μου εκφράζω, επίσης, στον φίλο Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Χαρίλαο Σωκράτους, καθώς και στα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την απόφαση τους να προωθήσουν την υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο αποτελεί στολίδι για την Κοινότητα και είμαι σίγουρος ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο θα συμβάλει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στην οικογένεια του ήρωα που συνέβαλε στην απόκτηση και αξιοποίηση του χώρου από το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Ευχαριστώ τέλος, όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ για το εξαίρετο αποτέλεσμα.

Με αυτή την ευκαιρία διαβεβαιώνω ότι έργα τέτοιου χαρακτήρα θα συνεχίσουν να τυγχάνουν πάντοτε της υποστήριξης τόσο της δικής μου, του συνόλου της Κυβέρνησης αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, που σας στέλνει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του.(ΕΦυς/ΜΒ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα