Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
28/05/2021

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας για ανακοίνωση των χορηγιών του Σχεδίου για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Περιοχών της Πράσινης ΓραμμήςΕίναι με μεγάλη ικανοποίηση που σαν κυβέρνηση βλέπουμε να υλοποιούνται η μια μετά την άλλη ενέργειες που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των Ακριτικών μας περιοχών και την αναζωογόνηση των περιοχών που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή.

Η σημερινή απόδοση των επιχορηγήσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ΄αυτές τις περιοχές είναι η αναγνώριση της ευθύνης της πολιτείας και η εφαρμογή μιας από τις πολλές παρεμβάσεις μας για την έμπρακτη στήριξη αυτών ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών.

Θυμίζω επίσης ότι στα πλαίσια του τετραετούς προγράμματος Αναζωογόνησης και Αναβίωσης περιοχών της πράσινης γραμμής Λευκωσίας 2017 - 2021, πέραν της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουν υλοποιηθεί και σειρά έργων υποδομής.

Σήμερα μέσα από αυτή την λιτή τελετή, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας, αναδεικνύεται η σημασία και η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου σχεδίου.

Σε μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανέστειλε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα αλλά αντίθετα επιλέγει να επενδύει στις ακριτικές, ορεινές αλλά και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας υιοθετόντας απόλυτα το αξίωμα, ότι σε περιόδους κρίσεων οφείλουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες.

Με γνώμονα αυτή την αρχή συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις ακριτικές περιοχές των Δήμων Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου με το Σχέδιο Αναζωογόνησης/ Αναβίωσης περιοχών Πράσινης Γραμμής και με ένα συνολικό προϋπολογισμό περίπου 12 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα για το Σχέδιο χορηγιών σε ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, υποβλήθηκαν 58 αιτήσεις.

Αυτές αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως δημιουργία εκθεσιακών χώρων και χώρων εκδηλώσεων, εστιατόρια και σνακ μπαρ, ξενοδοχειακές μονάδες, αρχιτεκτονικά γραφεία, καταστήματα, εργαστήρια και γκαλερί, αλλά και υπεραγορά.

Εγκρίθηκαν 18 από αυτές τις αιτήσεις στα όρια του Δήμου Λευκωσίας και επιχορηγούνται από το ΥΠΕΣ με το ποσό των €700 χιλ. ευρώ.

Θέλω θερμά να συγχαρώ τους ιδιώτες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο Σχέδιο αυτό, γιατί με αυτό τον τρόπο ενισχύουν τις προσπάθειες για ουσιαστική και πραγματική αναζωογόνηση της πόλης της Λευκωσίας.

Αγαπητοί,

Η προσέγγιση μας για την αναζωογόνηση των ακριτικών περιοχών δεν είναι αποσπασματική. Είναι ολιστική. Είναι γι΄αυτό τον λόγο που μέσω του τετραετούς αυτού προγράμματος το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επιχορηγήσει πέραν των ιδιωτικών επιχειρήσεων και έργα υποδομής συνολικής αξίας €11 εκ. Από αυτά τα €9 εκ. αφορούν έργα στην επικράτεια του Δήμου Λευκωσίας.

Έργα όπως :

· Η ανέγερση της Αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου που προορίζεται και για χρήση διαλέξεων και σεμιναρίων, δαπάνης €2.8 εκ.

· Η αποκατάσταση του κτηρίου του πρώην «ΕΚΑΤΕ», €520 χιλ.

· Η αποκατάσταση του κτηρίου των πρώην δημοτικών λουτρών, €920 χιλ.

· Η πρόσφατη βελτίωση της οδού Ρηγαίνης, €120 χιλ.

· Η αναβάθμιση του Κτηρίου του Πρώην Δημαρχείου στον προμαχώνα D’avila, €440 χιλ.

· Η συντήρηση της «Λαϊκής Γειτονίας», €400 χιλ

· Η συντήρηση της χονδρικής αγοράς, €320 χιλ

· Αλλά και η αγορά των ακινήτων στην οδό Ερμού και στη γωνία Δημαρχίας και Αλκιβιάδους που προορίζονται για μελλοντικές αναπτύξεις με δαπάνη €3,5 εκ. δείχνουν το εύρος της επιχειρούμενης παρέμβασης.

Τα έργα αυτά, αλλά και οι πρόσφατες συμφωνίες και οι από κοινού εξαγγελίες μας με τον Δήμο Λευκωσίας για το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, με την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φανερωμένη, κόστους €6 εκ., η δημιουργία εστιών με προϋπολογισμό γύρω στα €15 εκ., που θα καλυφθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δείχνουν και την πρόθεση αλλά και την διάθεση μας για άρση της εικόνας εγκατάλειψης που η πρωτεύουσα παρουσίαζε για σειρά ετών.

Μια προσπάθεια που σκοπό έχει μεταξύ άλλων και στην άρση της γκετοποίησης αλλά και του μαρασμού.

Μαζί με τον Δήμαρχο Λευκωσίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, τους οποίους θερμά συγχαίρουμε για τα όσα μέχρι σήμερα έχουν πετύχει, θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα κοινό όραμα.

Θέλουμε να δούμε την Λευκωσία μας να μετατρέπεται σε μια σύγχρονη πόλη, ένα ελκυστικό προορισμό, τον οποίο θα χαρακτηρίζει η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, με έντονη την προσέλκυση επισκεπτών και κατοίκων στο ιστορικό κέντρο, με πλήρη αξιοποίηση των δημοσίων κτηρίων και ενθάρρυνση της νεανικής δραστηριότητας.

Θέλουμε να δούμε την Λευκωσία να αποπνέει ξανά τον αέρα της ιστορίας και του πολιτισμού που την διέκρινε από τα βάθη της ιστορίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κυβέρνηση με προτάσεις και έργα, αλλά και δραστικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, απαντά τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των πολιτών και της ίδιας της κοινωνίας.

Μέσα από τα εξαιρετικά γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από την 1η Μαρτίου, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της αστυφιλίας αναζωογονώντας ταυτόχρονα τις ακριτικές, τις ορεινές αλλά και τις μειονεκτικές περιοχές και στην Κυπριακή ύπαιθρο.

Δώσαμε κίνητρα για προσέλκυση του ενδιαφέροντος για παραμονή των νέων ανθρώπων στις ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές και οι νέοι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν. Αυτό μαρτυρούν το ενδιαφέρον για το σχέδιο και οι αριθμοί. Αγκάλιασαν το σχέδιο αφού ήδη υποβλήθηκαν και αξιολογούνται 136 αιτήσεις.

Σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω την έγκριση των πρώτων 37 του νέου στεγαστικού σχεδίου και την παραχώρηση σε νεαρά κυρίως άτομα, €1,4 εκ. για να βοηθηθούν στην ανέγερση της ιδιόκτητης κατοικίας τους στον τόπο που οι ίδιοι επέλεξαν να ζήσουν.

Είμαστε βέβαιοι, ότι ο μόνος ευχάριστος πονοκέφαλος από τον οποίο θα υποφέρουμε θα είναι η εξεύρεση πρόσθετων πιστώσεων για την κάλυψη όλων των αιτήσεων που θα εγκριθούν αφού τα €15 εκ. που προϋπολογίστηκαν δεν φαίνεται ότι θα αρκέσουν για την κάλυψη της ζήτησης.

Κατηγορηματικά όμως δηλώνουμε, ότι όποια και να είναι η ανάγκη για πρόσθετη δαπάνη, αυτή θα καλυφθεί από την κυβέρνηση ώστε να γίνει πραγματικότητα ακόμα μια δραστική και ωφέλιμη μεταρρύθμιση. Αυτή της αναζωογόνησης της υπαίθρου μας.

Αγαπητοί,

Θέλω καταληκτικά να ευχαριστήσω τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου για τη συνεργασία τους με το ΥΠΕΣ, και να επαναλάβω τα συγχαρητήρια μου, γιατί διαχρονικά έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του Προγράμματος Αναζωογόνησης διοχετεύοντας τους διαθέσιμους πόρους σε έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των ακριτικών περιοχών.

Φίλε Δήμαρχε στην προσπάθεια σας αυτή η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας για μια ακόμα καλύτερη Λευκωσία.

Μια Λευκωσία που σύντομα με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων του Κέντρου, των έργων υποδομής προεξάρχοντος του νέου αρχαιολογικού μουσείου αλλά και με την επιστροφή των νέων στην καρδιά της πόλης με την μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής σχολής στην Φανερωμένη, είμαστε βέβαιοι ότι θα την δούμε να ευημερεί ξανά.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα