Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/04/2022 02:13:11 PM

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών υποδέχθηκε εκπροσώπους του γερμανικού κοινοβουλίου

12-04-2022 11:40

Ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, υποδέχθηκε στις 08/04/2022 ομάδα 24 μελών του Γερμανικού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπροσώπους της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της γερμανικής αντιπροσωπείας για την κατάσταση του ζητήματος της μετανάστευσης και των αιτούντων διεθνή προστασία στην Κύπρο.

Ο Δρ. Κωνσταντίνου προέβη σε εκτενή παρουσίαση, σκιαγραφώντας την παρούσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο αλλά και των προκλήσεων που καλείται η Κύπρος να αντιμετωπίσει.

Ο Γενικός Διευθυντής εξήγησε τη μεταναστευτική πολιτική της Δημοκρατίας, ενώ παρουσίασε παράλληλα σχετικά στατιστικά στοιχεία, τονίζοντας την αυξητική τάση του αριθμού των αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο, κατά τα τελευταία επτά έτη.

Σημείωσε δε πως οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες φτάνουν από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και από εκεί διοχετεύονται από διακινητές στις ελεύθερες περιοχές, μέσω της πράσινης γραμμής, που δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Δημοκρατίας, γεγονός που καθιστά τον έλεγχο των ροών αυτών εξαιρετικά δύσκολο έργο. Τόνισε, επίσης, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από πλευράς Τουρκίας.

Δόθηκαν τέλος στοιχεία για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουνάρα», καθώς και τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας, στην Κοφίνου και στις Λίμνες, ενώ επεξηγήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται για εξέταση αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Η γερμανική αντιπροσωπεία επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο σε σχέση με το μεταναστευτικό και ευχαρίστησε τον Δρ. Κωνσταντίνου για την ενημέρωση που έτυχε, η οποία, όπως είπε, συνέτεινε στη διαμόρφωση καλύτερης εικόνας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Σημείωσε δε ότι αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος και ότι θα μεταφέρουν τα ανάλογα μηνύματα στη Γερμανία, προκειμένου αυτά να τύχουν ανάλογης διαχείρισης.

Το Σάββατο 9/4/2022 η γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Κέντρα Φιλοξενίας Κοφίνου και Λίμνες.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα