Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
23/06/2021 12:00:45 PM

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην εκδήλωση του ΚΕΝΘΕΑ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 26ης Ιουνίου

23-06-2021 11:33


Η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι συλλογική υπόθεση. Οι εξαρτήσεις μπορούν να πλήξουν τον κάθε ένα και την κάθε μία, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, αλλά και κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης. Οι εξαρτήσεις σε ουσίες και συμπεριφορές είναι ένα πρόβλημα, που αφορά όλους και όλες, σε κάθε Δήμο και Κοινότητα του νησίου μας, όσο μικρή και αν είναι.

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Συνέντευξη Τύπου, η οποία οργανώνεται από το Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών.

Θα ήθελα καταρχήν να συγχαρώ τον μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό εθελοντικό οργανισμό ΚΕΝΘΕΑ, το διοικητικό και επιστημονικό του προσωπικό, το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα Κυκκώτη, για το αξιόλογο έργο που με τόσο ζήλο και ανιδιοτέλεια επιτελούν. Ευχαριστίες για την πολύτιμη προσφορά τους στην κοινωνία και την τόσο χρήσιμη συνδρομή τους στον αγώνα που καταβάλλει η πολιτεία ενάντια στις εξαρτήσεις.

Αδιαμφισβήτητα, η πολύχρονη δράση του ΚΕΝΘΕΑ τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους φορείς της κοινωνίας μας σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της μάστιγας των εξαρτήσεων. Η ανιδιοτελής αφοσίωση και η διαρκής στήριξή του προς τους συνανθρώπους μας, αναδύει στην επιφάνεια το όραμα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία απαλλαγμένη από εξαρτήσεις.

Το φαινόμενο των εξαρτήσεων αποτελεί δυστυχώς μια πραγματικότητα. Η αύξηση που καταγράφεται παγκοσμίως, καταμαρτυρεί πως καμία κοινωνία δεν είναι επαρκώς οχυρωμένη για να τις αντιμετωπίσει ριζικά. Πρόσφορο έδαφος έχει διαμορφώσει η υγειονομική κρίση, με την παρουσία νέων δεδομένων τόσο στο οικονομικό όσο και στο ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Η επόμενη ημέρα της πανδημίας εγείρει σημαντικές ανησυχίες σε ό,τι αφορά στις εξαρτήσεις, με τα στοιχεία να δηλώνουν ανοδική πορεία στα κρούσματα εθισμού από ουσίες, τζόγο, αλκοόλ.

Με αφορμή τον διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού, ο οποίος απευθυνόταν προς τους μαθητές, και στόχο είχε την ανάδειξη του προβλήματος της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια με τίτλο: «Επιλέγω την τύχη μου: εξετάζω συνέπειες – ζυγίζω ρίσκα- λαμβάνω αποφάσεις», θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου προς τις αρμόδιες αρχές, την Εθνική Αρχή Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, που σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ, έχουν αναλάβει αυτή την εξαίσια πρωτοβουλία. Πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και στη μετάδοση γνώσης προς τη νέα γενιά μας, μέσα από κοινές αρχές και πρακτικές για θεραπεία εξαρτήσεων τόσο από νόμιμες ή παράνομες ουσίες όσο και από την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Είναι μια προσπάθεια που αποδεικνύει ότι, όταν ενώνουν τις δυνάμεις κράτος και κοινωνία των πολιτών, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά και επωφελή για τους πολίτες.

Έπαινοι αξίζουν βεβαίως και στους μαθητές μας οι οποίοι συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό. Θα ήταν παράλειψή μου να μην τους δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.

Κύριες και κύριοι,

Είμαι εδώ, συναισθανόμενος την ευθύνη μου σαν Υπουργός Εσωτερικών, έχοντας παράλληλα ιδιαίτερη γνώση των επιπτώσεων της εξάρτησης στον άνθρωπο μέσα από το δικό μου επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά και στα πλαίσια της συνεργασίας που είχα με το ΚΕΝΘΕΑ από της ιδρύσεώς του και το οποίο υπηρέτησα για σειρά ετών.

Eίμαι ακόμα εδώ, για να ενώσω την φωνή μου με τις φωνές όλων εσάς, των αρμόδιων φορέων, των επαγγελματιών πρώτης γραμμής, των γονιών των εξαρτημένων ατόμων, αλλά και των ακούραστων εθελοντών μας, ενάντια στις εξαρτήσεις.

Είμαστε λοιπόν όλοι μαζί σήμερα εδώ, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες για πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης μέσα από παροχή υγιών δραστηριοτήτων, παιδείας, αθλητισμού, καλλιέργειας της πνευματικότητας, μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτός είναι και ο προσανατολισμός του Υπουργείου Εσωτερικών, στα πλαίσια που άπτονται των δικών του αρμοδιοτήτων, σε συνεργασία βεβαίως με όλους τους αρμόδιους φορείς που έχω προαναφερει.

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Από το 1994 μέχρι και σήμερα, Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Κύπρο έχουν δώσει τα χέρια και με υποδειγματικές συμπράξεις σε τοπικό επίπεδο δημιούργησαν με το ΚΕΝΘΕΑ συμβουλευτικούς σταθμούς, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων σε όλη την Κύπρο.

Θα ήμουν αγνώμων εάν δεν έκανα ιδιαίτερη μνεία στη Μητρόπολη Ταμασού και στην ανιδιοτελή προσφορά του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ησαία, ο οποίος ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση ότι οι κοινότητες των περιοχών Ταμασού και Ορεινής είχαν ανάγκη συμβουλευτικών υπηρεσιών για αριθμό οικογενειών προχώρησε αποφασιστικά.

Σήμερα, λοιπόν, παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, εύκολα προσβάσιμες. Από το 2018 μάλιστα, με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών, και τη στήριξη του ΚΕΝΘΕΑ, λειτουργεί στην περιοχή ο Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής «Άγιος Γεώργιος Ταμασέων». Ένας σταθμός που στεγάζεται στον χώρο του ιατρείου του κοινοτικού συμβουλίου στο Αρεδιού, ενώ η Μητρόπολη Ταμασού υποστηρίζει τη λειτουργία του παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη.

Οφείλω επίσης να χαιρετίσω τις προσπάθειες που διαχρονικά καταβάλλουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας, τόσο σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ, όσο και με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, σε μια σειρά από προγράμματα πρόληψης.

Θέλω να ενθαρρύνω τη συνέχιση και την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών, μια και δυστυχώς η πανδημία των εξαρτήσεων είναι από τις πλέον καταστροφικές και ενίοτε θανατηφόρες.

Γιατί, αγαπητές και αγαπητοί Φίλοι, σε αντίθεση με την άλλη μάστιγα της εποχής, τον COVID-19, η πανδημία των εξαρτήσεων είναι ένας ευπροσάρμοστος «ιός» που προσαρμόζεται και πλήττει τα θύματά του ακόμα και υπό συνθήκες εγκλεισμού.

Μόνη λύση, η θωράκιση των παιδιών μας με αντισώματα αυτοπεποίθησης, δημιουργικότητας, παιδείας, αθλητισμού, πνευματικότητας...

Θέλω να συγχαρώ το ΚΕΝΘΕΑ για το πολυσχιδές έργο του στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων, την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για τις πρωτοβουλίες της στις οποίες περιλαμβάνει και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένα μεγάλο εύγε σε εκείνους τους Δήμους και τις Κοινότητες που με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο προσφέρουν τα μέγιστα.

Πανιερώτατε, Κυρίες και Κύριοι,

Η διαδρομή από την εξάρτηση στην απεξάρτηση είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος, στον οποίο ο πρώην εξαρτημένος δίνει ένα διαρκή και ατέρμονο αγώνα ενάντια στους προσωπικούς του δαίμονες.

Στην εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια του, εμείς όλοι, πρέπει νάμαστε πάντα εκεί. Πάντα δίπλα στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας. Πρέπει πάντα να τείνουμε χείρα στήριξης για να μπορέσουν να βρουν το κουράγιο, το σθένος και τη δύναμη για να συνεχίσουν μέχρι τον τερματισμό.

Ένα τερματισμό που αποτελεί μια απερίγραπτη ικανοποίηση για το επίτευγμά τους, αλλά και μια τεράστια ηθική ικανοποίηση για τον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς, που σταθήκαμε δίπλα στα εξαρτημένα άτομα.

Ας μην αφήσουμε αβοήθητους τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, μόνους σ΄αυτό το δύσκολο ταξίδι, βυθισμένους στο σκοτάδι.

Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Είναι δικά μας παιδιά.

Γι΄αυτό η πολιτεία και εγώ προσωπικά θα είμαστε πάντα δίπλα σας σ΄αυτό το θεάρεστο έργο που επιτελείτε.

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα