Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
10/01/2022 08:22:50 AM

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην τελετή απονομής των βραβείων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου για το έτος 2021

27-12-2021 19:10

Θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή τελετή απονομής των βραβείων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, μεταφέρω τα συγχαρητήριά του για τη διοργάνωση αυτής της τελετής, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας των νέων εν δυνάμει Αρχιτεκτόνων, αλλά και αναγνώριση του έργου τους από το επιστημονικό σώμα των συναδέλφων τους.

Ο ρόλος του Αρχιτέκτονα ήταν ανέκαθεν πολύ σημαντικός για την κοινωνία μας. Είναι ένας ρόλος δυναμικός και διατομεακός. Ο αρχιτέκτονας του σήμερα δεν καλείται μόνο να σχεδιάσει απλά χώρους, καλείται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της μονάδας: του ατόμου, της οικογένειας, της επιχείρησης, της ίδιας της κοινότητας.

Πρόσθετα, σήμερα, έχει να αντιμετωπίσει τις νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού και αποστασιοποίησης που διανύουμε, λόγω της εμφάνισης και εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων δημιουργεί νέες προκλήσεις και αλλαγές αναφορικά με την κατοίκηση, τον χώρο και τη φύση της εργασίας, ενώ συμβάλλει γενικότερα στην αναθεώρηση της σχέσης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Η κλιματική κρίση, φίλες και φίλοι, αποτελεί, επίσης, μια σημαντική πρόκληση για την αρχιτεκτονική δημιουργία. Η πράσινη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία, η ανάπτυξη νέων βιώσιμων υλικών και ο προσαρμοσμένος σύμφωνα με τις βιοκλιματικές ανάγκες σχεδιασμός, αποτελούν το νέο πλαίσιο δημιουργίας. Ως εκ τούτου, οι πολεοδομικές πολιτικές καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ακολουθώντας τις επιταγές του Renovation Wave, της Νέας Χάρτας της Λειψίας και άλλων στρατηγικών εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι νέες αυτές προκλήσεις προστίθενται στην ατζέντα της πολιτικής που διέπει την αρχιτεκτονική δημιουργία και την πολεοδομική οργάνωση, και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για υιοθέτηση νέων πολιτικών και διαδικασιών που να ευνοούν την ανάκαμψη αλλά και την ανθεκτικότητα, ώστε οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ευημερία στο σύνολο της κοινωνίας, να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό.

Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη άμεσα σ’ αυτές τις νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, προωθεί σειρά Μεταρρυθμίσεων με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ εκπονήσαμε σχέδια για προώθηση των επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν επιπρόσθετες θέσεις εργασίας. Στόχος, η μετάβαση στη νέα εποχή με αναβάθμιση του χωρικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, πάντα με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σαν το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό υπουργείο, έχει προσαρμόσει τις πολιτικές του απόλυτα με αυτή τη νέα θεώρηση.

Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών όσο και εσάς των μελετητών, μεταρρυθμίσαμε και απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης. Πλέον παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για γρηγορότερες, αποτελεσματικότερες και πιο διαφανείς διαδικασίες χορήγησης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας σε 10 μόλις μέρες για οικιστικές αναπτύξεις σε εγκεκριμένο οικόπεδο. Ήδη με αυτή τη νέα διαδικασία έχουν εκδοθεί 2500 νέες άδειες, ενώ από την 1/6/2022 η ταχεία αδειοδότηση θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις.

Η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας θα επέλθει με την ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά στην διαδικασία αδειοδότησης των λεγόμενων Στρατηγικών επενδύσεων και η οποία προνοεί παραχώρηση όλων των αδειών κατά μέγιστο εντός 12 μηνών.

Πρόσθετα, και πέραν της παρέμβασής μας μέσω σειράς σχεδίων παραχώρησης πολεοδομικών κινήτρων, τα πλείστα από τα οποία τερματίζονται με το τέλος του 2022, σαν Υπουργείο Εσωτερικών μελετούμε και το θέμα του αστικού αναδασμού. Σκοπός η μείωση της αστικής επέκτασης και η ορθολογική αξιοποίηση των υφιστάμενων οικιστικών ζωνών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περαιτέρω επέκτασή τους και να διασφαλιστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Και βέβαια απόλυτα συνυφασμένη και η ξεκάθαρη θέση μας για περιορισμό του φαινομένου της μεμονωμένης κατοικίας. Πέραν των πολιτικών σε εθνικό επίπεδο, ξεχωρίζουν και σειρά χωροταξικών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Επιτρέψετέ μου μία ιδιαίτερη αναφορά στο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, που στοχεύει στην προσέλκυση νέων κατοίκων και νέων επενδύσεων, με την παροχή γενναιόδωρων κινήτρων, για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, την αναγέννηση και την αναζωογόνηση μιας περιοχής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό το σχέδιο στηρίζεται εν πολλοίς στη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτίριο της Φανερωμένης.

Και δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την αρχιτεκτονική κοινότητα που αγκάλιασε την ιδέα μας και την στηρίζει έμπρακτα. Ευχαριστώ ακόμα και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα και συναίνεσε στην παραχώρηση του κτιρίου.

Έχουμε προγραμματίσει με τον Υπουργό Οικονομικών εντός Ιανουαρίου, την εξαγγελία αυτού του μεγαλεπήβολου έργου που εκτιμούμε ότι μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά το κέντρο της Λευκωσίας, μαζί με τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό που το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί στο χώρο της Αρχιγραμματείας με την ανέγερση των τριών κτιρίων στέγασης του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Μεταφορών, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο τη Λεωφόρο Σεβέρη σε άξονα υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η χώρα μας λοιπόν αλλάζει. Και αλλάζει προς το καλύτερο. Στο χέρι όλων μας να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αυτής της επιθυμητής αλλαγής.

Απευθύνομαι λοιπόν σ’ εσάς, τους νέους αρχιτέκτονες, και σας καλώ να στηρίξετε έμπρακτα με την δημιουργικότητά σας αυτή την προσπάθεια. Για αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Εφαρμόζοντας τις σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες σας. Με εφόδια την κατάρτιση και την τεχνογνωσία σας.

Κατάληκτικά, θέλω να συγχαρώ θερμά όλους τους βραβευθέντες φοιτητές αρχιτεκτονικής, καθώς και τους καθηγητές και καθοδηγητές σας, και να ευχηθώ σε όλους καλή σταδιοδρομία, με ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και αναγνωρίσεις στο επαγγελματικό στερέωμα.Το Υπουργείο Εσωτερικών και όλα τα συναρμόδια με το λειτούργημά σας τμήματά του, θα είναι πάντα στο πλευρό σας.

Καλή χρονιά με υγεία σε όλους μας.


(ΕΦυς/ΜΒ/IK)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα