Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
14/12/2023

Συναντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ και τη Βοηθό Ύπατη Αρμοστή για την Προστασία της UNHCR, στην Γενεύη

Την πρόταση για προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και τα ζητήματα ένταξης των μεταναστών, συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου σε χωριστές συναντήσεις που είχε με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κα Amy E. Pope και την Βοηθό Ύπατη Αρμοστή για την Προστασία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) κα Gillian Triggs. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Ιωάννου στο Διεθνές Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, στην Γενεύη.

Συνεργασία Κύπρου-ΔΟΜ για προώθηση νόμιμης μετανάστευσης
Την προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργαστεί με τις αρμόδιες ομάδες του ΔΟΜ, ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά πρόγραμμα για προσέλκυση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, μετέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών κατά τη συνάντησή του με την κα Pope. Σκοπός της προσπάθειας, η οποία συζητείται και σε επίπεδο ΕΕ, είναι η υποκατάσταση των παράνομων ροών με νόμιμη μετανάστευση, στη βάση των αναγκών της κάθε χώρας.

Δεδομένου ότι ο ΔΟΜ διατηρεί αποστολές σε πολλές από τις χώρες προέλευσης μεταναστών, ο κ. Ιωάννου με την κα Pope εξέτασαν το ενδεχόμενο καθορισμού διαδικασίας, μέσω της οποίας ο ΔΟΜ θα λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής των χωρών υποδοχής, προωθώντας την πρόταση για παροχή εναλλακτικών νόμιμων οδών για εργοδότηση αντί της παράνομης μετανάστευσης. Όπως λέχθηκε, η προσπάθεια θα μπορούσε να ευοδωθεί με την ανάπτυξη ενημερωτικών προγραμμάτων στις χώρες προέλευσης, καθώς και μέσα από τη συνεργασία του ΔΟΜ με χώρες της ΕΕ, ώστε να προωθείται η νόμιμη μετανάστευση βάσει των πραγματικών αναγκών τους σε εργατικό δυναμικό.

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση συζητήθηκε η παροχή βοήθειας από τον ΔΟΜ σε θέματα ένταξης και υποβοήθησης διαχείρισης αιτητών ασύλου, ιδιαίτερα σε σχέση με ιατρικές δομές, δομές για φιλοξενία ευάλωτων μεταναστών, κτλ. Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ενδεχόμενο αξιοποίησης της Κύπρου, ως ασφαλής διαμετακομιστικός σταθμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τη μεταφορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού από τον ΔΟΜ στην περιοχή της Γάζας. Με την ευκαιρία, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την περιοχή της Γάζας.

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο μεταναστευτικό
Την αλλαγή στην προσέγγιση του μεταναστευτικού αναγνώρισε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον κ. Ιωάννου η Βοηθός Ύπατος Αρμοστής για την Προστασία της UNHCR. Η κα Triggs αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβρη, τη δεύτερη από το 2021, οπότε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, δουλειά που γίνεται σε σχέση με τη διαχείριση των αιτητών ασύλου.

Η κα Triggs εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης να διαμορφώσει μια διαπολιτισμική στρατηγική ενσωμάτωσης των προσφύγων στην οικονομία, την αγορά εργασίας και την κοινωνία. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινότητα, ο Υπουργός Εσωτερικών έθιξε το ζήτημα των αυξημένων ροών μεταναστών από την Συρία και εξήγησε ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός Σύρων δημιουργεί εμπόδια στις δράσεις για ενσωμάτωσή τους.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα