Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
11/12/2020 10:11:59 AM

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή μετά το πέρας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων10-12-2020 16:19

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, απάντησε σε ερωτήσεις εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Ελέγχου, έγινε συζήτηση στη βάση συγκεκριμένων ερωτημάτων που έθεσε η Βουλή όσον αφορά, κατά κύριο λόγο, τα θέματα των πολιτογραφήσεων και της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.
Είπε ότι απαντήσεις δόθηκαν σε όλα τα ερωτήματα που υπήρχε δυνατότητα να απαντηθούν βάσει της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ουδέποτε αρνήθηκε και ουδέποτε αρνείται να δώσει απαντήσεις, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως είπε, και με την παρουσία του ιδίου, ως Υπουργού Εσωτερικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Θεωρώ ότι αποτελεί σεβασμό στον κοινοβουλευτισμό, παρά το γεγονός ότι η γνωμάτευση που καταθέσαμε επέτρεπε στον Υπουργό Εσωτερικών να μην συμμετέχει στη συγκεκριμένη συνεδρία», είπε.
Ανέφερε ότι υπάρχουν δυο συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Η πρώτη είναι η ερευνητική διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής με διευρυμένες αρμοδιότητες. Θα πρέπει να αφεθεί η συγκεκριμένη Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της», ανέφερε προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που θα επιτρέψουν τη σωστή διερεύνηση του θέματος.
Αναφερόμενος στη δεύτερη διαδικασία είπε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διαδικασία επί παραβάσει, η οποία υπάρχει σε εξέλιξη εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και την οποία είμαστε σε εξέλιξη και απαντούμε, θα πρέπει να μας καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς όσον αφορά με τα όποια δημόσια στοιχεία δίνουμε». Όπως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δήλωσε και εγγράφως, κάποια στοιχεία μπορεί να συνιστούν διαφοροποίηση της υπόθεσης εις βάρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τον αριθμό των διαβατηρίων που η Κύπρος έχει δώσει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό το νούμερο ποσοστιαία σε σχέση με το σύνολο των διαβατηρίων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβήτησε ουσιαστικά την φιλοσοφία του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το οποίο συσχέτισε την παραχώρηση των κυπριακών διαβατηρίων στη βάση των επενδύσεων. Και είναι και γι’ αυτόν τον λόγο που η Κυπριακή Κυβέρνηση, σεβόμενη τη θέση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και, βεβαίως, με τα όσα είδαν και το φως της δημοσιότητας, αποφασίσαμε τον τερματισμό του προγράμματος. Και δώσαμε ξεκάθαρα την πολιτική μας θέση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επανέλθουμε με ένα πρόγραμμα ξανά που να συσχετίζεται η παραχώρηση ιθαγένειας με τις επενδύσεις», είπε ο Υπουργός.
Σε συνέχεια σχετικού ερωτήματος για τις πολιτογραφήσεις που δόθηκαν στη διαχειρίστρια εταιρεία του καζίνο και την εταιρεία Wargaming, είπε ότι μπορεί να μην υπάρχουν θέματα διερεύνησης εναντίον τους, και να υπάρχει προφανώς ενόχληση για ότι γίνονται αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, παρά ταύτα, υπάρχει η υποχρέωση για το σύνολο των πολιτογραφηθέντων να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση στη βάση διαδικασιών. «Εκεί και όπου διαπιστώνεται ή θα διαπιστωθεί να υπάρχει εκ των υστέρων η οποιαδήποτε παραβίαση που συνιστά παράβαση είτε των κυπριακών νομοθεσιών, είτε αποτελεί προσβολή για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα υπάρξει η ενδεδειγμένη κίνηση εκ μέρους της Κυβέρνησης, όπως συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβρη με την αξιολόγηση της έκθεσης Καλογήρου και την έναρξη διαδικασίας ανάκλησης διαβατηρίων» είπε. Διότι, όπως εξήγησε, αποδείχθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο από την παραχώρηση διαβατηρίων ότι είχαν επισυμβεί θέματα που κρίνονται μεμπτά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ρόλο που διαδραμάτιζε στις πολιτογραφήσεις Λειτουργός, η οποία είχε συγγένεια με την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Νουρής είπε ότι είναι άδικο να στοχοποιούνται άνθρωποι, αναφέροντας ότι διεκπεραίωνε καθήκοντα συνεργάτη και καμία σχέση δεν είχε με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά σε ανακλήσεις πολιτογραφήσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τα στοιχεία έχουν δοθεί στην ερευνητική επιτροπή. «Επί δικής μου παρουσίας στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης δύο περιπτώσεων τον περασμένο Ιούνιο και κάποιων περιπτώσεων, που αναφέρονται στην έκθεση Καλογήρου, τις οποίες έχω υποβάλει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου». Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, είπε.
Υπογράμμισε ότι εάν υπήρχε σωρεία ανακλήσεων, αυτό θα σήμαινε ότι ήταν πολύ λανθασμένες οι διαδικασίας προηγουμένως. «Αυτό το οποίο μπορώ να επαναλάβω είναι ότι στον χρόνο στον οποίο οι αιτήσεις υποβάλλονταν, ακολουθούνταν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες», σημείωσε. Εξήγησε ότι σε περίπτωση που μεταγενέστερα της έγκρισης μιας πολιτογράφησης καταγραφεί μια παράβαση, αυτό δεν σημαίνει ότι βαραίνει την αρμόδια αρχή που έχει παραχωρήσει το διαβατήριο. Έχουν προωθηθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων κανονισμοί και αλλαγές στη νομοθεσία, που ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με αυτούς η αρχή οφείλει να προβαίνει σε διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου μέχρι και δέκα χρόνια μετά την παραχώρηση του διαβατηρίου, προκειμένου να ελέγχονται οι άνθρωποι στους οποίους έχει παραχωρηθεί το διαβατήριο, είπε.
Σε συνέχεια σχετικής ερώτησης διευκρίνισε ότι ο Γενικός Ελεγκτής το 2016 απέστειλε Λειτουργούς του στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Διεξήγαγε στοχευμένη έρευνα για τους πολιτογραφηθέντες της εταιρείας Wargaming», είπε. Πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν πήραμε ενημέρωση εάν υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό», λέγοντας ότι θεωρεί ότι εάν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό, θα είχε δημοσιοποιηθεί το 2016.
Σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που νομοσχέδια προωθούνται από τη Βουλή προς ψήφιση, είπε ότι πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ειδικά είπε σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες διαδικασίες και ιδιαίτερα στα θέματα ελέγχου.
Σημείωσε δε ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι εκθέσεις της υπηρεσίας Greco είναι ενθαρρυντικές προς την κατεύθυνση ότι καταγράφουν σημαντικότατη βελτίωση στα θέματα διαφάνειας και μείωσης της διαφθοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αφήνουν δε, πρόσθεσε, σαφέστατα υπονοούμενα ότι μπορεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Μιλώντας για τα θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών, o Υπουργός έκανε αναφορά σε ένα συγκεκριμένο τομέα που άπτεται της διαφοράς και που ήγειρε η υπηρεσία Moneyval. «Κατέδειξε την περασμένη χρονιά ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση, και κατ΄επεκταση το Υπουργείο Εσωτερικών, να ρυθμίσει τα θέματα της εγγραφής των Σωματείων και τον τρόπο λειτουργίας τους στη Δημοκρατία», είπε. «Στις 26 Οκτωβρίου φέτος έχει λήξει η περίοδος που δόθηκε με πολλαπλές παρατάσεις στα Σωματεία για να εγγραφούν στον Έφορο», ανέφερε, λέγοντας ότι είναι για αυτό τον λόγο που «σήμερα προχωρούμε με μια διαδικασία που δυστυχώς θα υποχρεωθούμε να διαγράψουμε περισσότερα από 3800 Σωματεία, τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα της νομοθεσίας να εγγραφούν στο μητρώο». Στόχος είναι να απαλειφθούν οι οποιεσδήποτε υπόνοιες υπάρχουν σε θέματα, όπως για παράδειγμα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Δεν θέλουμε να επαναληφθεί μια νέα έκθεση της εταιρείας Moneyval την επόμενη χρονιά στην οποία θα γίνεται αναφορά ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση στη συγκεκριμένη διαδικασία», ανάφερε.
Το Υπουργείο Εσωτερικών αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του κράτους ετοιμάζει τη σειρά των διαδικασιών για εφαρμογή της γνωστοποίησης και έφεσης, είπε προσθέτοντας ότι ο κατάλογος των διαγραφέντων θα δημοσιοποιηθεί.
Για το θέμα της αναφοράς από τον Γενικό Ελεγκτή ότι ο Σωκράτης Χάσικος έχει εταιρεία που κατασκευάζει γυαλιά για ακίνητα, απάντησε ότι θεωρεί ότι η αναφορά αυτή παραπέμπει σε στοχοποίηση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή.
Σε ό,τι αφορά στα κοινοβουλευτικά κόμματα που ζητούν να δοθούν όλα τα στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις προς τον Γενικό Ελεγκτή, για να περάσει ο κρατικός προϋπολογισμός, ο Υπουργός είπε ότι δεν αρνείται σε κανένα να παραχωρήσει οτιδήποτε. «Αντιθέτως σήμερα με την παρουσία μου στην Βουλή, παρά το γεγονός είχα την ευχέρεια να μην παραστώ σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, από σεβασμό στον κοινοβουλευτισμό, είμαι εδώ για να απαντήσω στα όποια ερωτήματα», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι δεν περιποιεί τιμή σε κοινοβουλευτικά κόμματα να λένε ότι δεν θα προβούν σε ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτος, καλώντας τον Υπουργό Εσωτερικών να παραβεί την οδηγία του νομικού συμβούλου της Κυβέρνησης, εν προκειμένω του Γενικού Εισαγγελέα, δίνοντας στοιχεία που δεν θα έπρεπε να παραχωρήσει. «Επομένως δεν τίθεται θέμα διλήμματος. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Εάν κάποιοι θεωρούν ότι θέλουν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του κράτους θα πρέπει την ίδια ώρα να εξηγήσουν στον κόσμο τις συνέπειες και τους κραδασμούς που θα έχει στην οικονομία, αλλά περισσότερα στους απλούς πολίτες είτε αυτό αφορά μισθούς, είτε αυτό αφορά συντάξεις, είτε επιδόματα, είτε αυτό αφορά αναπτυξιακά έργα», ανέφερε ο κ. Νουρής.
Κλείνοντας τόνισε ότι τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση όσο και ο Γενικός Ελεγκτής διαθέτουν τον ίδιο νομικό σύμβουλο, καλώντας τον Γενικό Ελεγκτή, στην περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση, να αποταθεί ο ίδιος στον Γενικό Εισαγγελέα να επιβεβαιώσει τα αυτονόητα, όπως είπε.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα