Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
27/10/2021 08:07:04 AM

Με τους Κοινοτάρχες των πυρόπληκτων περιοχών συναντήθηκαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας

Ικανοποίηση από όλες τις πλευρές για την πορεία των έργων

Συνάντηση με τους Κοινοτάρχες των πυρόπληκτων περιοχών της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού, είχαν σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Βαβατσινιάς και επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση της προόδου των αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και αντικατολισθητικών έργων στις ορεινές περιοχές των εν λόγω Επαρχιών, οι οποίες, τον περασμένο Ιούλιο, επλήγησαν από καταστροφική πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κώστας Καδής σημείωσε ότι επισκέπτονται την περιοχή μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, για να δουν πώς ακριβώς υλοποιούνται όλα αυτά που σχεδιάστηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς. «Θεωρώ ότι μέσα από τον διάλογο που έγινε σήμερα με τους εκπροσώπους των Κοινοτήτων, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση λειτούργησε και γρήγορα και αποτελεσματικά», τόνισε. Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), αποκαταστάθηκε άμεσα η υδροδότηση των Κοινοτήτων και παραχωρήθηκε χορηγία στους επαγγελματίες αγρότες, ώστε να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν αμέσως μετά την πυρκαγιά.

«Έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη τρία σχέδια του ΥΓΑΑΠ, τα οποία θα στηρίξουν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους μη επαγγελματίες αγρότες. Μάλιστα, με την αξιοποίηση αυτών των σχεδίων θα μπορούν να καλύψουν το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί», διευκρίνισε ο κ. Καδής. «Ενημερώσαμε επίσης τους Κοινοτάρχες για τα έργα αντιμετώπισης πιθανών πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες, καθώς και για τα έργα αντιμετώπισης πιθανών κατολισθήσεων. Τους ενημερώσαμε παράλληλα για την αποκατάσταση της βλάστησης, ιδιαίτερα μέσα και γύρω από τις Κοινότητες, με την παραχώρηση εικοσιπέντε χιλιάδων δενδρυλλίων του Τμήματος Δασών», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν καλυφθεί από τα πρώτα μέτρα, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις ώστε να καλυφθούν και αυτές οι κατηγορίες, όπως για παράδειγμα οι μελισσοκόμοι, οι πτηνοτρόφοι και οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων. «Όλα αυτά θεωρώ ότι έχουν αντιμετωπιστεί και ότι η βοήθεια που έχει παραχωρηθεί από το Κράτος είναι και αποτελεσματική και ολοκληρωμένη. Θα παρακολουθούμε βέβαια και στη συνέχεια την κατάσταση, για να επιβεβαιώνουμε ότι τα μέτρα αυτά υλοποιούνται πλήρως», συμπλήρωσε ο κ. Καδής.

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν υπάρχουν πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση μέχρι σήμερα, ο κ. Καδής ανέφερε ότι για την παραχώρηση αποζημιώσεων ακολουθούνται διαδικασίες, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται καταγραφή, εγκρίνονται τα σχετικά σχέδια, κάποια και από το Υπουργικό Συμβούλιο, και από την ΕΕ, και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη την χρηματοδότηση που δικαιούνται είναι επειδή χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. «Οι επαγγελματίες αγρότες έχουν λάβει όλοι στήριξη ενώ οι μη επαγγελματίες, που είχαν ένα άλλο εισόδημα, θα μπορέσουν να πάρουν, με τις διορθωτικές κινήσεις που έχουμε κάνει, άμεσα χορηγία. Η χορηγία αυτή ξεκινάει από 30%, γι’ αυτούς που δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, ως στήριξη για αυτά που έχουν χάσει. Μπορεί να φτάσει όμως και το 100%, για τους μη επαγγελματίες που θα προχωρήσουν σε επαναδραστηριοποίηση στις καλλιέργειες που έχουν αφήσει», εξήγησε ο κ. Καδής.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής είπε ότι «η σημερινή συζήτηση και συνάντηση, που είναι μια από τις πολλές που έγιναν το τελευταίο διάστημα, ξεκάθαρα κατέδειξε ότι έχουμε περάσει από τη φάση της ανακουφιστικής φροντίδας, βοήθειας και στήριξης στις Κοινότητες, στη φάση του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, για την επόμενη μέρα, στις πληγείσες περιοχές».

«Το γεγονός ότι σήμερα συζητούμε -κατά κύριο λόγο- τη δημιουργία πάρκων, τη βελτίωση των σχολικών υποδομών, το γεγονός ότι θέλουμε να φτιάξουμε πολιτιστικά κέντρα σ’ αυτές τις περιοχές, δείχνει ακριβώς το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό», είπε.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε, «όλοι έχουν λάβει αυτά τα οποία η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή». Σημείωσε ότι, σε μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή, πάντοτε θα υπάρχουν πρόσθετα προβλήματα και «ακριβώς γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να ακούσουμε αυτά τα πρόσθετα προβλήματα».

Ενημέρωσε ότι έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένες λύσεις σε μεμονωμένα πρόσθετα προβλήματα, είτε αφορούν σε έργα υποδομής στις Κοινότητες, «είτε αφορούν συγκεκριμένα προβλήματα ανθρώπων που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιηθούν», είπε.

«Έχω την εντύπωση ότι σήμερα είναι η μέρα των Κοινοταρχών», είπε ο κ. Νουρής. «Μας έχουν απαριθμήσει μια σειρά από θέματα, κατά κύριο λόγο θέματα τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά και θα συνεχίσει να μελετά. Όπως για παράδειγμα τις βελτιώσεις στα υφιστάμενα στεγαστικά σχέδια που έχουμε και λειτουργούμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με ιδιαίτερη αναφορά σε αυτή την περιοχή, που θεωρείται πλέον μια δυσπραγούσα περιοχή εξαιτίας της καταστροφής», ανάφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Πρόσθεσε ότι «σαν Υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσουμε τη δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση παραχώρησης κάποιων πρόσθετων διευκολύνσεων, ούτως ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι να επιστρέψουν, όσοι έχουν φύγει από αυτή την περιοχή».

«Η Κυβέρνηση έχει δείξει ξεκάθαρα ότι είμαστε δίπλα από τους ανθρώπους της υπαίθρου, πολύ δε περισσότερο σε μια περιοχή, η οποία έχει υποστεί αυτή την πολύ μεγάλη καταστροφή το περασμένο καλοκαίρι», κατέληξε ο κ. Νουρής.

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των έργων εξέφρασε και ο Κοινοτάρχης Βαβατσινιάς, ο οποίος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων έχει επιλυθεί, ενώ κάποια θα εξεταστούν από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. «Πιστεύω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, γιατί πραγματικά η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ καλά οργανωμένη από τους υπουργούς, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να μας δώσουν κάθε απάντηση». Ελπίζουμε, είπε, αυτά που ειπώθηκαν σήμερα να τηρηθούν και να προχωρήσουν τα έργα, για να μπορέσει αυτή η περιοχή να αναζωογονηθεί, να ζωντανέψει.


(ΜAΚ/ΕΦυς/ΜΒ/ΙΚ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα